18 Απρ 2024
READING

Τα πολυκαταστήματα για το Amazon είναι πιθανό να είναι πολύ δύσκολο “πείραμα”

4 MIN READ

Τα πολυκαταστήματα για το Amazon είναι πιθανό να είναι πολύ δύσκολο “πείραμα”

Τα πολυκαταστήματα για το Amazon είναι πιθανό να είναι πολύ δύσκολο “πείραμα”

Στις 19 Αυγούστου, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Amazon σκέφτεται να ανοίξει νέα πολυκαταστήματα που θα προσφέρουν διάφορα είδη όπως είδη ένδυσης και άλλα προϊόντα. Τα καταστήματα αναμένεται να είναι περίπου 10.000 τετραγωνικά μέτρα, διπλάσια από το μέγεθος ενός μέσου Walgreens ή CVS, αλλά πολύ μικρότερα από ένα τυπικό πολυκατάστημα που συχνά είναι περίπου πάνω από 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τα πρώτα τέτοια καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν στην Καλιφόρνια και το Οχάιο. Τα καταστήματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο τα καταστήματα Whole Foods που ανήκουν στο Amazon, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα καταστήματα ευκολίας Amazon Go και τα βιβλιοπωλεία Amazon. 

Το Amazon είναι μια πανίσχυρη εταιρεία με τεράστια πλεονεκτήματα. Ο τρόπος με τον οποίο μετέτρεψε την ευρεία ποικιλία και τα υπερ-αποδοτικά logistics σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι μοναδικός στην ιστορία. Μπόρεσε να αγνοήσει την κερδοφορία για πολλά χρόνια, ενώ επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη- αυτό της επέτρεψε να κλιμακωθεί σε ένα επίπεδο που οι άλλοι λιανοπωλητές δεν μπόρεσαν να πιάσουν. Είναι πραγματικά ένα “σύστημα” που τα καταφέρνει όλα. Όταν ο καταναλωτής ξέρει τι θέλει να αγοράσει, είναι δύσκολο για τους ανταγωνιστές να νικήσουν το Amazon. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές μάρκες που ορκίστηκαν ότι δεν θα πουλούσαν ποτέ στο Amazon κάνουν αυτό ακριβώς σήμερα. 

Αλλά το Amazon δεν είναι γνωστό για τις ικανότητές του στο merchandising. Δεν έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να βοηθήσει έναν καταναλωτή να διαλέξει το σωστό φόρεμα για μια εκδήλωση, για παράδειγμα. Δεν διαθέτει περιεχόμενο που να δίνει στους καταναλωτές έμπνευση για να επιτρέψει την ανακάλυψη με τον τρόπο που το κάνει το Net-A-Porter.com. Η εμπειρία του να μπαίνεις σε ένα κατάστημα και να βρίσκεις κάτι σε υψηλή τιμή που δεν χρειάζεσαι αλλά το ερωτεύεσαι δεν αποτελεί μέρος της εμπειρίας του Amazon. Το Amazon έχει σχεδόν τα πάντα, αλλά ο καταναλωτής πρέπει να έχει μια ιδέα για το τι θέλει πριν ξεκινήσει. 

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης που πωλούν προϊόντα είναι διαφορετικά, ειδικά στη μόδα και σε συναφή είδη. Οι καταναλωτές μπαίνουν στο κατάστημα με την ελπίδα να βρουν κάτι που δεν περίμεναν και όταν το βρουν, συχνά είναι ανοιχτοί στο να πληρώσουν περισσότερα και να αγοράσουν σε πλήρη τιμή. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την εμπειρία του Amazon. 

Δεν είναι βέβαιο ότι το Amazon έχει τις ικανότητες να κυριαρχήσει σε αυτό το είδος καταστήματος λιανικής πώλησης. Ένα σούπερ μάρκετ που πουλάει πατάτες ή σάντουιτς είναι πολύ διαφορετικό από αυτό. Αυτά είναι, ουσιαστικά, εμπορεύματα και η αποτελεσματικότητα των logistics του Amazon του δίνει ένα πλεονέκτημα. Αλλά η πώληση μόδας και πραγματικών προϊόντων που προϋποθέτουν δημιουργικότητα είναι κάτι διαφορετικό. Το Amazon έχει ξεπεράσει τον ανταγωνισμό με την απόλυτη κλίμακα και την αποτελεσματικότητα. Αλλά η πώληση προϊόντων δεν λειτουργεί πάντα με αυτόν τον τρόπο. 

Το Amazon έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίζει να δοκιμάζει μέχρι να πετύχει τη σωστή “συνταγή’. Και ίσως αυτή είναι η από καιρό προαναγγελθείσα κυριαρχία στο λιανικό εμπόριο φυσικών καταστημάτων που ήταν πάντα η απόλυτη απειλή πάνω από την τεράστια απειλή που αποτελούσε το Amazon για τους υπάρχοντες λιανοπωλητές. Αλλά ίσως, υπάρχουν δημιουργικές δεξιότητες εκτός αυτού που μπορεί να δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Amazon. Το να υπολογίσει κανείς ποιο ρούχο θα ταιριάζει σε έναν καταναλωτή και θα τον παρακινήσει να πληρώσει ολόκληρη την τιμή είναι συνήθως πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται. Ίσως η δέσμευση για την αγορά αποθεμάτων για τα καταστήματα, η σωστή ταξινόμησή τους σε πολλαπλά σημεία λιανικής πώλησης και η παρουσίασή τους με τρόπο που να είναι δελεαστικός για τους καταναλωτές να μην είναι μέρος των δεξιοτήτων που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στην Amazon.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το εγχείρημα λιανικής θα γίνει μια κυρίαρχη δύναμη ή ένα αποτυχημένο πείραμα. Η επιχείρηση των καταστημάτων λιανικής πώλησης και οι σχετικές δεξιότητες merchandising έχουν προβληματίσει πολλούς έξυπνους ανθρώπους στο παρελθόν και το Amazon μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι φαίνεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.