Οι online αγοραστές προτιμούν το περιεχόμενο από συνομηλίκους

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι το 65% των καταναλωτών έχουν αγοράσει είδη ένδυσης ή μόδας εξαιτίας εικόνων ή βίντεο που δημιουργούνται από πραγματικούς πελάτες, αντί για influencers. Η πλειονότητα (79%) των online αγοραστών αποκαλύπτει ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αγοραστικές τους αποφάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα της Stackla, μιας πλατφόρμας marketing οπτικού περιεχομένου. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι μόνο το 9% δηλώνει το ίδιο για το περιεχόμενο που παράγεται από influencers.

Το 53% έχει αγοράσει ένα προϊόν ομορφιάς, υγείας ή ευεξίας με βάση εικόνες ή βίντεο που δημιουργήθηκαν από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για το 72% των καταναλωτών, οι φωτογραφίες και τα βίντεο από πραγματικούς πελάτες είναι το περιεχόμενο που θέλουν περισσότερο να βλέπουν στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου όταν λαμβάνουν αγοραστικές αποφάσεις. 

Η έκθεση της Stackla, Post-Pandemic Shifts in Consumer Shopping Habits: Authenticity, Personalisation and the Power of UGC, βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.042 καταναλωτές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Το 66% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι έχουν εμπνευστεί να αγοράσουν από μια νέα μάρκα αφού είδαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες της μάρκας αυτής από άλλους καταναλωτές. Και το 56% δηλώνει ότι επηρεάζεται περισσότερο από εικόνες και βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν κάνει online αγορές τώρα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. 

Οι καταναλωτές μετά την πανδημία απαιτούν αυθεντικότητα από τις μάρκες. 

Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν ότι η αυθεντικότητα – που περιγράφεται ως σχετιζόμενη με τις επιχειρήσεις που είναι γνήσιες και αληθινές – είναι σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσουν ποιες μάρκες τους αρέσουν και τις υποστηρίζουν. Και το 83% πιστεύει ότι οι λιανοπωλητές πρέπει να παρέχουν πιο αυθεντικές εμπειρίες αγορών σε πελάτες σαν αυτούς. 

Μόνο το 10% δηλώνει ότι το περιεχόμενο των influencer μοιάζει αυθεντικό και το 19% ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τη μάρκα είναι το πιο αυθεντικό. 

Περισσότερος χρόνος που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κατά την πανδημία αυξήθηκαν οι αναρτήσεις και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με την έρευνα να δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές είναι πλέον ανοιχτοί στην ιδέα να δημιουργούν και να βλέπουν το δικό τους περιεχόμενο να μοιράζεται από τις μάρκες στις κοινωνικές πλατφόρμες. Το 58% θα έδινε άδεια σε μια μάρκα να χρησιμοποιήσει μια εικόνα ή ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος για ρούχα ή αξεσουάρ για να το χρησιμοποιήσει για το marketing της. 

Όλες οι γενιές αγοραστών λένε στις μάρκες ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα αν δουν αυθεντικό περιεχόμενο πελατών σε ιστότοπους. Τα αποτελέσματα της έρευνας λένε ότι οι online αγοραστές επηρεάζονται και περιμένουν να δουν οπτικό περιεχόμενο από πραγματικούς πελάτες περισσότερο από ποτέ άλλοτε. 

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές κάνουν τη μετάβαση στις ηλεκτρονικές αγορές, αναζητούν όλο και περισσότερο αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν να λάβουν αγοραστικές αποφάσεις. Οι σημερινοί καταναλωτές δημιουργούν και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν με τις μάρκες το ακριβές περιεχόμενο που θέλουν να βλέπουν σε όλη την εμπειρία τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι μάρκες που προσφέρουν τέτοιου είδους πραγματικές και σχετικές εμπειρίες είναι αυτές που θα κερδίσουν τους αγοραστές, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον.