18 Απρ 2024
READING

Μπορεί η Ιαπωνία να γίνει μια κοινωνία που να αποδέχεται την διαφορετικότητα; 

3 MIN READ

Μπορεί η Ιαπωνία να γίνει μια κοινωνία που να αποδέχεται την διαφορετικότητα; 

Μπορεί η Ιαπωνία να γίνει μια κοινωνία που να αποδέχεται την διαφορετικότητα; 

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 πραγματοποιήθηκε τελικά στις 23 Ιουλίου 2021. Παρόλο που η διαφορετικότητα είναι μία από τις βασικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ιαπωνία έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων. Σύμφωνα με στοιχεία Economies and Consumers της Euromonitor International, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών καταναλωτών στην Ιαπωνία ήταν 33% το 2020.

Η ανισότητα είναι εμφανής όχι μόνο στο εισόδημα αλλά και στον καταμερισμό των ευθυνών εντός του σπιτιού και των καθηκόντων φροντίδας των παιδιών. Υπό το πρίσμα του COVID-19, το βάρος για τις εργαζόμενες γυναίκες με οικογένειες έγινε ακόμη μεγαλύτερο, και όταν τα σχολεία έκλεισαν την άνοιξη του 2020, ένας διόλου αμελητέος αριθμός γυναικών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του για να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών. Ωστόσο, αφού το σεξιστικό σχόλιο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων αποδοκιμάστηκε από την παγκόσμια κοινωνία, οι καταναλωτές στην Ιαπωνία ευαισθητοποιήθηκαν όλο και περισσότερο για το θέμα και οι εταιρείες άρχισαν να αντιδρούν γρήγορα στις φωνές αυτών των καταναλωτών. 

Οι κινήσεις που υποστηρίζουν την ενδυνάμωση των γυναικών περιλαμβάνουν την ανάπτυξη προϊόντων που γίνονται από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών. Για παράδειγμα, στον κλάδο της ένδυσης το 2020, υπήρξε έντονη κινητικότητα με τα σορτς υγιεινής (sanitary shorts) που δεν απαιτούν τη χρήση σερβιέτας κατά την έμμηνο ρύση. Αυτό υποστηρίζει και ενθαρρύνει τις γυναίκες να περνούν την εργασιακή τους ζωή πιο άνετα. 

Το ζήτημα του φύλου δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που βρίσκονται ήδη στο εργατικό δυναμικό, αλλά και όλες εκείνες που πρόκειται να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Στην Ιαπωνία, υπάρχει μια μοναδική πρακτική κατά την αναζήτηση εργασίας για τους νέους πτυχιούχους να έχουν μαύρα μαλλιά, να φορούν μαύρο κοστούμι πρόσληψης και να συμπεριφέρονται με ομοιόμορφο τρόπο. Ωστόσο, πρόσφατα, αυτή η κουλτούρα έχει αμφισβητηθεί. Το 2020, μια ομάδα φοιτητών που αναζητούσαν εργασία ξεκίνησε το #Shukatsusexism , που μεταφράζεται άμεσα ως “σεξισμός στο κυνήγι εργασίας” και υπέβαλε αίτηση για να αμφισβητήσει αυτούς τους κοινούς κανόνες της αναζήτησης εργασίας. Η αίτηση #Shukatsusexism ζητά να γίνεται σεβαστή η ταυτότητα φύλου όσων αναζητούν εργασία και να μην γίνονται διακρίσεις σε βάρος των υποψηφίων με βάση την έκφραση του φύλου τους. Στο μέλλον, αναμένεται ότι οι εταιρείες θα αμφισβητηθούν σχετικά με τις πολιτικές και τις προσεγγίσεις τους, ή μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί μαζί με τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία. 

Η ασυνείδητη προκατάληψη λόγω φύλου στην Ιαπωνία βρίσκεται μόλις στη μεταβατική της φάση. Αναμένεται ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που προσαρμόζονται και διεκδικούν την ισότητα. Με άλλα λόγια, δείχνοντας τη δέσμευση μιας εταιρείας για τη διόρθωση της επιρροής της προκατάληψης λόγω φύλου, οι εταιρείες θα μπορέσουν να κερδίσουν υποστήριξη από ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών που αρχίζουν να είναι επιλεκτικοί από την άποψη της ισότητας, πράγμα που σημαίνει ανάπτυξη για την εταιρεία στο μέλλον. Όχι μόνο θα υπάρξουν περισσότερες πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν την ανισότητα των φύλων, αλλά οι καταναλωτές στην Ιαπωνία αναμένεται επίσης να γίνουν πιο δεκτικοί απέναντι σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από τους ίδιους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.