24 Νοέ 2024
READING

Η βιομηχανία πολυτελών ειδών έχασε 70 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα προσαρμόσει το υπερβολικό εισόδημα 

3 MIN READ

Η βιομηχανία πολυτελών ειδών έχασε 70 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα προσαρμόσει το υπερβολικό εισόδημα 

Η βιομηχανία πολυτελών ειδών έχασε 70 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα προσαρμόσει το υπερβολικό εισόδημα 

Η Κίνα, η οποία για καιρό αναμενόταν να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ειδών πολυτελείας στον κόσμο, μπορεί τελικά να έχει διαφορετική εξέλιξη. Η χώρα, η οποία πέρυσι είδε τις πωλήσεις ειδών πολυτελείας να αυξάνονται κατά 48% σε περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι θέλει να προσαρμόσει τα υπερβολικά εισοδήματα και να δει τον εθνικό της πλούτο πιο ισότιμα κατανεμημένο. Η Κίνα έχει σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα στον κόσμο μεταξύ πλουσίων και φτωχών, το οποίο η κυβέρνησή της είναι αποφασισμένη να μην διευρύνει. 

Η είδηση ήρθε πριν από το 20ό Εθνικό Συνέδριο των Κομμάτων, όπου ο πρόεδρος Xi Jinping πρόσθεσε την “κοινή ευημερία” στο θεματολόγιό του. Η είδηση προκάλεσε πτώση στο χρηματιστήριο πολυτελών ειδών, με την LVMH να βλέπει τη μετοχή της να πέφτει κατά σχεδόν 10%.  Άλλες μάρκες υπέστησαν επίσης ζημιές. Η μετοχή της Kering υποχώρησε κατά 9,47%, με τις Richemont και Burberry να σημειώνουν παρόμοιες απώλειες 6,6% και 5,51% αντίστοιχα. 

Μια ανάλυση της Jing Daily αναφέρει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξάλειψης της φτώχειας θα ενισχύσουν την κινεζική κατανάλωση και θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο, δεν είναι σαφές τι ορίζεται ως “αδικαιολόγητο εισόδημα” και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις ανώτερες τάξεις και τους υπερπλούσιους που και πώς αυτοί θα φορολογηθούν. 

Για παράδειγμα, το 1991, οι ΗΠΑ δοκίμασαν μια παρόμοια προσέγγιση, όταν ο πρόεδρος George H. W. Bush πρόσθεσε φόρους πολυτελείας σε ακριβά αγαθά όπως γιοτ, ιδιωτικά αεροπλάνα, κοσμήματα και αυτοκίνητα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Αλλά η πολιτική αυτή παρέμεινε αμαυρωμένη λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας και των κερδών. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι Κινέζοι πελάτες συνέχισαν να αγοράζουν από τις πολυτελείς μάρκες της Ευρώπης, γι’αυτό και οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση. Η αυξανόμενη μεσαία τάξη της Κίνας έχει τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της πολυτέλειας, με τη ζήτηση ειδών πολυτελείας να συσχετίζεται περισσότερο με την ψυχολογία των εύπορων καταναλωτών παρά μόνο με τα οικονομικά μέσα. 

60 δισεκατομμύρια ευρώ αφαιρέθηκαν από την αξία των ευρωπαϊκών μετοχών πολυτελείας 

Η εξάλειψη της φτώχειας θα πρέπει να αποτελεί στόχο κάθε κυβέρνησης, αλλά η φορολόγηση της αναδιανομής του πλούτου είναι ενδεχομένως “κακά νέα” για τη βιομηχανία πολυτελείας, αναφέρει η Wall Street Journal. Μια μικρή ομάδα πολύ πλούσιων ατόμων -που αριθμεί μόλις 110.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις – παράγει περίπου το ένα τέταρτο όλων των πωλήσεων πολυτελείας στους Κινέζους, οι οποίοι είναι πλέον οι σημαντικότεροι αγοραστές της βιομηχανίας ανά εθνικότητα. Ο κίνδυνος υψηλότερων φόρων και η αποδοκιμασία των κομμάτων μπορεί να περιορίσει αυτούς τους μεγάλους καταναλωτές. 

Οι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες βιώνουν ανάλογες αντιδράσεις, αφού έχασαν 50 δισεκατομμύρια δολάρια συλλογικής αξίας με τις πρόσφατα προτεινόμενες συμπεριφορές κατά του ανταγωνισμού. Παρόλα αυτά στοιχεία από την Bain και την Altagamma δείχνουν ότι η Κίνα βρίσκεται σε πορεία για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά πολυτελείας στον κόσμο μέχρι το 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.