Έρευνα | Οι μισοί καταναλωτές προτιμούν τις αγορές στα φυσικά καταστήματα 

Μια θετική εμπειρία σε ένα φυσικό κατάστημα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα μιας έρευνας της Raydiant, αποτελούμενη από 1.000 καταναλωτές, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου που έχει μία  θετική εμπειρία σε ένα φυσικό κατάστημα στο σύγχρονο καταναλωτικό κοινό. Αρχικά το (48%) των ερωτώμενων δήλωσαν ότι εάν έχουν την δυνατότητα προτιμούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους οι ίδιοι σε κάποιο φυσικό κατάστημα. Ακόμη το (47%) του δείγματος εκτιμά ότι έχουν ξοδέψει περισσότερο από το (51%) του budget αγορών τους σε φυσικά καταστήματα μέχρι στιγμής για το 2021.

Η έρευνα της Raydiant «State of the In-store Experience Report» διαπίστωσε ότι ο σημαντικότερος λόγος για τους ανθρώπους που επιλέγουν μία in-store εμπειρία είναι το αίσθημα της απόλαυσης και της διασκέδασης, με το ποσοστό να αγγίζει το (35%). Μερικοί επιπλέον λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν από τα φυσικά καταστήματα είναι ότι: το (24%) προτιμά να δει από κοντά τα προϊόντα πριν ξοδέψει χρήματα για να αποκτήσει, ενώ το (13,2%) δεν επιθυμεί να επιβαρυνθεί οικονομικά με έξοδα αποστολής. 

Κατόπιν το (84%) των ερωτώμενων της έρευνας δήλωσε ότι μια θετική εμπειρία στον κατάστημα είναι πολύ πιθανό να τους ωθήσει στο να το επιλέξουν ξανά για τις αγορές τους, ενώ το (64%) υποστηρίζει ότι πρόκειται να ξοδέψουν παραπάνω χρήματα στην επόμενη επίσκεψή τους. Οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες μίας ιδανικής in-store εμπειρίας για τον κάθε καταναλωτή είναι η ποιότητα της εξυπηρέτησης πελατών (31,5%), η ποικιλία, η ποιότητα και η διαθεσιμότητα των προϊόντων (29,8%) και τέλος η φυσική επαφή με τα αγαθά (19,8%). 

  Μερικά σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι τα παρακάτω: 

  • Το (42%) δήλωσε ότι η εξυπηρέτηση πελατών στο κατάστημα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες, αν και περισσότερο από το (47%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η εξυπηρέτηση πελατών παρέμεινε στάσιμη το 2021. Περισσότερο από το (10%) έχουν παρατηρήσει μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά την ποιότητα της εξυπηρέτησης πελατών.

  • Για τους καταναλωτές που προτιμούν τις online αγορές, ο νούμερο ένα λόγος είναι η ευκολία να μπορούν να αγοράζουν ό,τι θέλουν οποιαδήποτε στιγμή. Οι αγοραστές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ελκυστικά διαδικτυακά καταστήματα, τα οποία λειτουργούσαν όλο το εικοσιτετράωρο, κάτι το οποίο απεδείχθη το σημαντικότερο πλεονέκτημα για το (19,6%) των ερωτηθέντων. Ακόμη η παροχή εκπτωτικών κωδικών κατά το τελικό check out (16,8%) και η δυνατότητα αγορών από την άνεση του σπιτιού (14%).

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το λιανικό εμπόριο δεν πεθαίνει, απλώς εξελίσσεται και ότι οι retailers που στοχεύουν στη παροχή μοναδικών εμπειριών στο κατάστημα θα μπορούν να ευδοκιμήσουν καθώς το τοπίο του retail συνεχίζει να εξελίσσεται.