Οι αγοραστικές τάσεις της Gen Z 

Η Gen Z είναι σήμερα η γενιά που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα ψώνια, αλλά είναι προσεκτική στο πώς ξοδεύει τα χρήματά της, σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα σε 1.300 αναγνώστες της Vogue και του GQ στις ΗΠΑ. Τα βασικά ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η γενιά ασχολείται με τις μάρκες, ενώ αναζητά το καινούργιο και είναι πρόθυμη να ανακαλύψει νέες τάσεις που την διατηρεί fashion-forward. 

Η έρευνα σε καταναλωτές ηλικίας 18 έως 65 ετών επιδίωξε να κατανοήσει τόσο τις αγοραστικές συμπεριφορές όσο και των τρόπων πληρωμών, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη διορατικότητα, την οποία οι εταιρείες πρέπει να σκεφτούν όταν εμπλέκουν τους σημερινούς καταναλωτές. 

Η αγοραστική συμπεριφορά της Gen Z είναι κρίσιμο να κατανοηθεί λόγω του ότι αυτή η γενιά είναι η νεότερη που εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό και έχει αγοραστική δύναμη. Είναι πρόθυμοι να ψωνίζουν από όλα τα κανάλια, έχουν όρεξη για αντικείμενα υψηλότερης ποιότητας και είναι πρόθυμοι να παρακολουθούν τις πολιτιστικές τάσεις. Ταυτόχρονα, έχουν κάποιες τάσεις λιτότητας: Το 70% της Gen Z δήλωσε ότι παρακολουθεί πιο στενά τις δαπάνες του ως αποτέλεσμα της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάρκες θα πρέπει να κερδίσουν τη θέση τους στα πορτοφόλια της Gen Z. 

Προσέλκυση της Gen Z τόσο διαδικτυακά όσο και μη διαδικτυακά  

Η Gen Z είναι μια πραγματικά πολυκαναλική γενιά, που ψωνίζει από όπου την εξυπηρετεί καλύτερα τη δεδομένη στιγμή και χωρίς προτίμηση ως προς το μέσο που χρησιμοποιεί για να βρει αυτό που θέλει. Είναι κατά 56% πιθανότερο να έχουν ψωνίσει είδη μόδας στο κατάστημα τους τελευταίους τρεις μήνες και κατά 38% πιθανότερο να έχουν ψωνίσει online στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Ο Covid-19 επιτάχυνε τη στροφή μιας ολόκληρης γενιάς προς την ψηφιακή αγορά και οι καταναλωτές δεν θα επιστρέψουν πίσω. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κανάλι πωλήσεων. Είναι ένας τρόπος για να οικοδομείται σύνδεση και κοινότητα. 

Οι διαδικτυακές κοινότητες μπορούν επίσης να μεταφραστούν σε αγορές. Η πρόκληση #TikTokFashionMonth του TikTok βοήθησε την Gen Z να εμπνευστεί για αγορές. Το hashtag συγκέντρωσε 5,5 δισεκατομμύρια προβολές. 

Τα καταστήματα Nike Live, που τροφοδοτούνται ψηφιακά με προσωπικές αθλητικές εμπειρίες που αντικατοπτρίζουν τις διαδικτυακές προτιμήσεις συγκεκριμένων γειτονιών, ανταποκρίνονται στην τάση. Η δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας της επιτρέπει να εξυπηρετεί προσωπικά, άτομα σε όλο τον κόσμο.

Όρεξη για υψηλότερη ποιότητα 

Ένας στους πέντε από όλους τους ερωτηθέντες έχει χρησιμοποιήσει λύσεις buy-now, pay-later (BNPL) από την αρχή της πανδημίας για να αγοράσει ακριβότερα, υψηλότερης ποιότητας προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του 22% των ερωτηθέντων της Gen Z. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος Pay Later Products της PayPal, αναφέρει ότι η PayPal παρατηρεί αύξηση σε όσους θέλουν να αγοράσουν είδη μόδας υψηλότερης τιμής. 

Εν τω μεταξύ, η συχνότητα αγορών της Gen Z για νέα αντικείμενα διαταράσσεται από την second hand αγορά από την οποία οι ερωτηθέντες της Gen Z είναι 27% πιο πιθανό να ψωνίσουν. Οι πλατφόρμες όπως η Depop, αναμφισβήτητα επιβραδύνουν τον κύκλο των νέων αγορών, με τους πελάτες να απολαμβάνουν πολλές διαφορετικές τάσεις και αντικείμενα και στη συνέχεια να τα μεταβιβάζουν. Ο επικεφαλής της Depop, εξηγεί ότι κάνοντας αγορές με αυτόν τον τρόπο, η Gen Z επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει “καινούργιο”.

«Ξεκλείδωμα» των μυστικών της μετατροπής 

Ταυτόχρονα, η Gen Z προσπαθεί να εξισορροπήσει την επιθυμία για λογικές τιμές με το ενδιαφέρον για προϊόντα υψηλής ποιότητας, κάτι που ισχύει τόσο για τη μόδα όσο και για την ομορφιά και απαιτεί μια ισχυρότερη πρόταση τιμής και αξίας. Δεν πιστεύουν ότι πρέπει να συμβιβάζουν την ποιότητα για την τιμή.

Οι λύσεις BNPL βοηθούν στη μετατροπή των πωλήσεων. Από την αρχή της πανδημίας, 123% περισσότεροι Gen Zs έχουν χρησιμοποιήσει BNPL από ό,τι πριν, πράγμα που αποτελεί την ισχυρότερη υιοθέτηση από κάθε άλλη γενιά. Τον Απρίλιο του 2021, το ένα τρίτο της Gen Z δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει λύσεις BNPL στο μέλλον. 

Οι διακαναλικές δυνατότητες παίζουν επίσης ρόλο στην προώθηση των αγορών. Παρόλο που οι άνθρωποι νοσταλγούν τις αγορές στο κατάστημα, την ίδια στιγμή, όλοι αγαπούν τις ευκολίες του διαδικτύου – αποκλειστικότητες στο διαδίκτυο και εύκολες επιστροφές. Καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν, το omnichannel θα είναι πραγματικά omnichannel. 

Η μελέτη δείχνει ότι οι ερωτηθέντες από όλες τις ηλικιακές ομάδες αύξησαν τις δαπάνες τους για αθλητική αναψυχή κατά 49% από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, μια ισχυρή ώθηση λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της σε όλη τη διάρκεια του lockdown. Οι συνεχείς αλλαγές προς την εστίαση στην υγεία και την ευεξία είναι εδώ για να μείνουν. Όσον αφορά τη γυμναστική, η πανδημία έθεσε στο επίκεντρο τον μεταβαλλόμενο ρόλο του αθλητισμού στη ζωή μας και παρέχει μια απίστευτη ευκαιρία για την εταιρεία να αξιοποιήσει αυτές τις συμπεριφορές και να συνεχίσει να εμπνέει.

Το προϊόν που αγοράστηκε συχνότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με τη χρήση του BNPL ήταν τα παπούτσια. Τα αθλητικά παπούτσια είναι το προϊόν στο οποίο δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερο. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι πωλήσεις παπουτσιών και αθλητικών παπουτσιών σημείωσαν αύξηση 59% από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Κατά το τρίτο τρίμηνο, το γυναικείο Air Jordan 11 Jubilee, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα λανσαρίσματα υποδημάτων που έγιναν ποτέ, απέφερε έσοδα άνω των 175 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Gen Z είναι μια τόσο τεράστια και επιδραστική γενιά και θα συνεχίσει να οδηγεί σε πολιτισμικές αλλαγές σε πολλά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Κοιτάζουν τους συνομηλίκους τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έμπνευση περισσότερο από ό,τι θα κοιτούσαν τις παραδοσιακές “top-down” πηγές έμπνευσης για τη μόδα, όπως μπορεί να έκαναν οι προηγούμενες γενιές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο τι αγοράζουν, πώς το αγοράζουν και από ποιον.