26 Απρ 2024
READING

Ο τομέας των ανδρικών προϊόντων ομορφιάς μεγαλώνει πολύ 

4 MIN READ

Ο τομέας των ανδρικών προϊόντων ομορφιάς μεγαλώνει πολύ 

Ο τομέας των ανδρικών προϊόντων ομορφιάς μεγαλώνει πολύ 

Η αγορά της ανδρικής περιποίησης βρίσκεται σε άνοδο, με 2,2% ανάπτυξη να προβλέπεται για το 2022. Οι αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, οδηγούν την ανάπτυξη, με τους νέους αστούς Κινέζους άνδρες να έχουν όλο και μεγαλύτερη συνείδηση για την εμφάνισή τους. Ο τομέας τροφοδοτείται από την επίδραση διασημοτήτων υψηλού προφίλ, όπως αθλητές, καθώς και από τους influencers και τους TikTokers που αμφισβητούν τα στερεότυπα πρότυπα των φύλων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο YouTuber Patrick Simondac, ευρέως γνωστός ως Patrick Starrr, είναι ένας ευρέως γνωστός influencer ενώ πολλοί άνδρες έχουν συμβάλει στην τάση του TikTok για το βερνίκι νυχιών, μοιράζοντας βίντεο 30 δευτερολέπτων με σχέδια nail art. 

Η περιποίηση του δέρματος αποτελεί βασική κατηγορία προϊόντων.Η ανδρική περιποίηση δέρματος αναπτύσσεται ταχύτερα από την κατηγορία των γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 14% μόνο στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου τους τελευταίους έξι μήνες, σε σύγκριση με την αύξηση της γυναικείας περιποίησης δέρματος κατά λιγότερο από 6%. Οι νέοι άνδρες αγκαλιάζουν την περιποίηση του προσώπου και την υιοθετούν ως ρουτίνα. 

Ωστόσο, η ανδρική στροφή στην ομορφιά βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας των καταναλωτών απαιτεί χρόνο. Πολλές μάρκες ομορφιάς ασπάζονται την αλλαγή παρέχοντας πιο ουδέτερα ως προς το φύλο προϊόντα που παρουσιάζονται σε unisex συσκευασίες. Προβλέπεται να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων από γιγάντιους παίκτες της αγοράς προϊόντων ομορφιάς σε νέες μάρκες καλλωπισμού με ψηφιακή αντίληψη.

Προσαρμογή της ομορφιάς και της περιποίησης της επιδερμίδας στις ανάγκες των ανδρών 

Η λεπτομερής κατανόηση του ανδρικού καταναλωτή βοήθησε στην καθοδήγηση της διαδικασίας ανάπτυξης του ανδρικού Blur Stick, που έχει τη μορφή lip balm, ώστε να αισθάνονται οι άδρες λίγο πιο άνετα όταν το χρησιμοποιούν.Έρευνα της Mintel εκτιμά ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 71% των ανδρών που χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης δέρματος ή μαλλιών προτιμούν αυτά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτούς. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 80% μεταξύ των ανδρών ηλικίας 16-34 ετών. 

Ο ιδρυτής της War Paint λάνσαρε τη μάρκα καλλυντικών για άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 με στόχο να “επικοινωνήσει την ιδέα ότι όλοι οι άνδρες φορούν μακιγιάζ”, χτίζοντας τη στρατηγική marketing γύρω από αυτή την ιδέα. Η War Paint είναι απόλυτα προσανατολισμένη στην αποστολή της για την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας και στην άποψη να επιτρέπεται στα παιδιά να αισθάνονται άνετα και να μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται να κάνουν για να είναι ο πραγματικός εαυτός τους. Το πρώτο φυσικό κατάστημα War Paint for Men, που άνοιξε στην Carnaby Street του Λονδίνου τον Ιούλιο, περιλαμβάνει έμφαση στην ευεξία όσο και στο μακιγιάζ, με κουρείο, μηχανήματα μακιγιάζ κατά παραγγελία και διαδραστικές οθόνες. 

Η ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido προσεγγίζει ένα νεανικό κοινό μέσω των ψηφιακών καινοτομιών της. Ενεργοποιεί αυτές τις προσεγγίσεις προσαρμοσμένες στους νεότερους άνδρες καταναλωτές μέσω των διαδικτυακών καναλιών και πλατφορμών όπου είναι πιο ενεργοί, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της αναζήτησης, της συνδεδεμένης τηλεόρασης και των πλατφορμών παιχνιδιών. 

Εκπαίδευση και επιρροή από τους επώνυμους

Η εκπαίδευση των ανδρών καταναλωτών σε θέματα ομορφιάς και περιποίησης της επιδερμίδας αποτελεί βασικό μέρος της διαδικασίας για τις μάρκες που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά. Σε όλο τον κόσμο, ειδικά λόγω του Covid-19, υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περιποίηση της επιδερμίδας και την επιθυμία για περισσότερη εκπαίδευση και πληροφόρηση. 

Συχνά, οι άνδρες είναι απίθανο ή απρόθυμοι να ζητήσουν από άλλους άνδρες συστάσεις για την περιποίηση της επιδερμίδας. Αντ’αυτού στρέφονται στο Google για να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν μόνοι τους προϊόντα περιποίησης ή για να ερευνήσουν μια ανησυχία σχετική με το δέρμα. Για τη Shiseido, οι αναπτυσσόμενες κατηγορίες μεταξύ των ανδρών περιλαμβάνουν ενυδατικές κρέμες, αντηλιακά και θεραπείες ματιών.Ο σχεδιαστής Tom Ford, ο οποίος απευθύνεται σε έναν πελάτη με ρευστό φύλο, αποτελεί σημαντική επιρροή. Παρά το λανσάρισμα του Tom Ford Men’s το 2013, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες καταναλωτές αγοράζουν τακτικά προϊόντα εκτός των καθορισμένων κατηγοριών τους.

Οι συνεργασίες είναι, επίσης, το κλειδί για την προσέγγιση του ανδρικού κοινού. Η βρετανική παραδοσιακή μάρκα Jo Malone συνεργάστηκε πρόσφατα με τον σχεδιαστή Savile Row Huntsman για τη δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής αρωμάτων “κομμένων και ραμμένων στα μέτρα του σύγχρονου άνδρα”, βοηθώντας τη μάρκα να τοποθετηθεί περαιτέρω στην αγορά των ανδρών. Καθώς στρέφεται προς τους άνδρες καταναλωτές, η Jo Malone παρουσίασε το Mr Malone Edit και, τον Αύγουστο, εγκαινίασε ένα νέο podcast με το GQ, το οποίο εστιάζει στην ψυχική υγεία των ανδρών. Στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια, ίσως να φαντάζει απίστευτο ότι πριν από πολύ καιρό η περιποίηση της επιδερμίδας αφορούσε μόνο για τις γυναίκες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.