25 Απρ 2024
READING

Οι μάρκες και η ειλικρίνεια για τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά ζητήματα

5 MIN READ

Οι μάρκες και η ειλικρίνεια για τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά ζητήματα

Οι μάρκες και η ειλικρίνεια για τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά ζητήματα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι μάρκες σε όλο τον κόσμο είναι το να αποδείξουν την αυθεντικότητα τους σε αυτά που ορίζουν ως αξίες αλλά και σκοπό τους.Η επικοινωνία πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ επιμελημένη αλλά τελικά να μην μπορεί να πείσει τους καταναλωτές για την ειλικρίνεια των μηνυμάτων και κυρίως των δράσεων των εταιρειών για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ένας νέος διαδικτυακός retailer έχει να διανύσει μεγάλο δρόμο ώστε να καταφέρει να διατηρήσει την ειλικρίνεια των brands που διαθέτει σχετικά με τις δεσμεύσεις τους για τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά ζητήματα. Η Toward, μια luxury πλατφόρμα, η οποία πωλεί brands μόδας και ομορφιάς, άρχισε να λειτουργεί απαιτώντας από τις μάρκες που πουλά να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου. 

Συγκεκριμένα τα brands είναι αναγκαίο να απαντήσουν μία σειρά από 100 ερωτήσεις, με στόχο την αξιολόγηση της αξία τους. Επιπλέον η πλατφόρμα διαθέτει προϊόντα με βάση τις κοινωνικές δεσμεύσεις, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στους καταναλωτές να φιλτράρουν τις εταιρείες σύμφωνα με κριτήρια όπως είναι η δέσμευση της εταιρείας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η υπεύθυνη χρήση νερού, η διαθεσιμότητα των vegan προϊόντων και η χαμηλή παραγωγή απορριμμάτων.

Ακόμη η πλατφόρμα Toward θα επιτρέπει στους πελάτες των προϊόντων κατηγορίας beauty να διακρίνουν τα brand ανάλογα με τις αυθεντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δεσμεύσεις και με εκείνα που ασχολούνται με το φαινόμενο του «greenwashing». Το Greenwashing, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις εταιρείες που αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σχετικά με την μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος πραγματοποιώντας αληθινή δράση, αποτελεί συχνά κομβικό σημείο κριτικής καθώς η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Για τον τομέα της ομορφιάς το φαινόμενο του greenwashing είναι αρκετά συχνό. Ορισμένες εταιρείες κατηγορούνται ότι έχουν προσθέσει σήματα στις συσκευασίες των προϊόντων τους ώστε να παραπλανήσουν τους καταναλωτές ότι περιέχονται φυσικά συστατικά. Γενικά η βιομηχανία της μόδας είναι χωρίς έλεγχο σε πολλά πεδία, αποτελώντας σημαντικό μέρος του προβλήματος. 

Ωστόσο οι ανησυχίες για το φαινόμενο του greenwashing διευρύνονται και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και διεξήχθη από την Genomatica, διαπίστωσε ότι στον τομέα της μόδας το (88%) των καταναλωτών δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τους ισχυρισμούς των εμπορικών σημάτων σχετικά με την βιωσιμότητα, ενώ το (51%) υποστηρίζει ότι το greenwashing είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η επισήμανση των ρούχων που είναι βιώσιμα θα τους βοηθήσει να επιλέξουν τα σωστά προϊόντα.

Ακόμη και στο χώρο των τροφίμων υπάρχει εδώ και καιρό μια παρόμοια ανησυχία, καθώς οι εταιρείες συσκευασμένων ειδών αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφορα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με το όνομα «health food», χρησιμοποιώντας παραπλανητικά απροσδιόριστους όρους όπως είναι το «natural». Ενώ η ετικέτα «organic» έχει μια συγκεκριμένη έννοια που καθορίζεται ο όρος «natural» δεν έχει καμία σημασία και δεν ανταποκρίνεται στις οδηγίες που απαιτούνται κατά τη διάρκεια παρασκευής του προϊόντος.

Τα τελευταία 3-5 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τον “σκοπό” μιας εταιρείας και πλέον απασχολεί τις πιο σημαντικές μάρκες σε όλο τον κόσμο.Φαίνεται ότι ο “σκοπός” είναι μια από τις λιγότερο χρησιμοποιημένες και παρεξηγημένες έννοιες στον τομέα των επιχειρήσεων. Δεν ήταν πάντα έτσι, τώρα είναι αυτό που κάθε εταιρεία έχει, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πως να τον υπηρετήσουν. 

Ο καθορισμός ενός σκοπού της επιχείρησης – μιας αποστολής που υπερβαίνει την καθημερινότητα μιας εταιρείας – έχει να κάνει με τη δημιουργία συναισθηματικών συνδέσεων μεταξύ των υπαλλήλων και της δουλειάς τους. Αναγκάζει την εταιρεία να σκεφτεί ξεκάθαρα τι πραγματικά θέλει να κάνει. Τη βοηθά να προσελκύσει εργαζόμενους που είναι παθιασμένοι να δουλέψουν για εκείνη, με αποτέλεσμα να διαθέτει ένα πιο συγκεντρωμένο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, τη βοηθά να φιλτράρει τους λιγότερο πιστούς πελάτες και να αλληλεπιδρά πιο βαθιά με την κοινότητά της γενικότερα.

Μερικές φορές μια επιχείρηση μπορεί να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα κάνοντας εταιρικές δράσεις που εμπνέουν ενθουσιασμό, όπως για παράδειγμα έρευνες που αφορούν το κοινό. Άλλες φορές, μπορεί να προσπαθήσει να βοηθήσει τους υπαλλήλους της να ακολουθήσουν τα χόμπι τους, παράλληλα με την καθημερινή τους επαγγελματική ζωή. Το κλειδί για να λειτουργήσει όλο αυτό είναι οι επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιες πράξεις δείχνοντας πραγματική θέληση και να είναι αυθεντικά τα κίνητρα τους. Ο σκοπός δεν είναι απλώς μια ιδέα που μοιάζει με μια καλή στρατηγική, αλλά είναι μια επέκταση του ποια είναι η μάρκα. Έτσι, για να δημιουργήσουν σκοπό, οι ηγέτες λένε προσωπικές ιστορίες για το γιατί αυτός ο σκοπός έχει νόημα για αυτούς

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2021 θα κυριαρχήσει ένας νέος όρος ο οποίος πρόκειται να καθορίσει τα επιχειρηματικά αποτελέσματα εξίσου με το brand purpose : το λεγόμενο impact proof, οι απτές δηλαδή και διαφανείς αποδείξεις για τον αντίκτυπο που έχουν οι δράσεις της εταιρείας.Μάλιστα, ο μετρήσιμος αντίκτυπος φαίνεται ότι είναι το θεμέλιο του brand purpose για κάθε εταιρεία, καθώς χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη για τον θετικό αντίκτυπο, η υιοθέτηση σκοπού κρίνεται ως σχετικά αναποτελεσματική.

Η πανδημία πέτυχε να αλλάξει πέρα από το πεδίο της αγοράς και τους ίδιους τους καταναλωτές. Έτσι, μπορεί οι άνθρωποι να ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους,  αλλά ταυτόχρονα επίδειξαν ιδιαίτερα αυξημένη επίγνωση σε σχέση με τα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στην οικολογική καταστροφή.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.