24 Απρ 2024
READING

Amazon Fresh και Whole Foods δοκιμάζουν την στρατηγική του Amazon στα φυσικά καταστήματα

4 MIN READ

Amazon Fresh και Whole Foods δοκιμάζουν την στρατηγική του Amazon στα φυσικά καταστήματα

Amazon Fresh και Whole Foods δοκιμάζουν την στρατηγική του Amazon στα φυσικά καταστήματα

Η έννοια του “παντοπωλείου” χωρίς ταμείο επιτρέπει στους πελάτες να εισάγουν μέσω ενός κωδικού QR που συνδέεται με την εφαρμογή Amazon, να τοποθετούν αντικείμενα σε σακούλες ενώ ψωνίζουν και να βγαίνουν από το κατάστημα, με τα προϊόντα να χρεώνονται στους λογαριασμούς τους.Αυτό το νέο κατάστημα Amazon Fresh επεξεργάζεται επίσης τις επιστροφές προς το Amazon και διαθέτει θυρίδες όπου μπορούν να ανακτηθούν οι παραγγελίες. 

Ένα δεύτερο κατάστημα σούπερ μάρκετ του Amazon βρίσκεται κοντά. Ένα Whole Foods Market βρίσκεται μόλις 0,5 χιλιόμετρο μακριά από το νέο κατάστημα Fresh, σε απόσταση μόλις δύο λεπτών με τα πόδια.Το Amazon φαίνεται να κάνει κινήσεις για να κατακτήσει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς σούπερ μάρκετ. Αλλά, γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές ιδιοκτησίες της εταιρείας στην ίδια γειτονιά και θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν και τα δύο; 

Διαφορετικά καταστήματα, διαφορετικό κοινό 

Το concept Amazon Fresh, το οποίο ξεκίνησε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο στην Καλιφόρνια, είναι η απάντηση υψηλής τεχνολογίας του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια βελτιωμένη εμπειρία αγορών. Τοποθετείται στην αγορά με σταθερά χαμηλές τιμές, καθώς ανταγωνίζεται στο συμβατικό κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Αυτό διαφέρει από την προσφορά της Whole Foods, την οποία η Amazon αγόρασε το 2017 έναντι 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η εταιρεία επικεντρώνεται σε φυσικά και βιολογικά τρόφιμα και τείνει να έχει υψηλότερες τιμές από την “αδελφικό” της μάρκα. Η Amazon αγόρασε την Whole Foods για να προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, τη διανομή και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όλα αυτά.

Το Amazon Fresh, από την άλλη πλευρά, ασχολείται τα πιο συνηθισμένα είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι μια πολύ μεγαλύτερη αγορά από τα βιολογικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και με τις δύο ιδιοκτησίες του Amazon στην Ουάσιγκτον, τα καταστήματα μπορούν να βρίσκονται κοντά μεταξύ τους επειδή το κοινό – αν και υπάρχει κάποια επικάλυψη – είναι διαφορετικό. 

Πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Η Whole Foods δραστηριοποιείται στην κατηγορία σούπερ μάρκετ υψηλότερης ποιότητας και το Amazon Fresh φαίνεται να συμπληρώνει, παρά να ανταγωνίζεται, την Whole Foods. Φαίνεται ότι μόλις το 13,6% των επισκεπτών που πήγαν σε μια τοποθεσία Amazon Fresh επισκέφθηκαν επίσης ένα κατάστημα Whole Foods κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. 

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδρομές ή εμπειρίες καταναλωτών που αναζητούν οι άνθρωποι σε αυτά τα καταστήματα. Υπάρχουν εκείνοι που θα επισκεφθούν το Amazon Fresh αναζητώντας περισσότερα από τα καθημερινά είδη σούπερ μάρκετ, καθώς και μια γρήγορη εμπειρία που να τους επιτρέπει να εξοικονομούν χρόνο. Ίσως τα μεγέθη των καλαθιών να μην είναι τόσο μεγάλα όσο αυτά που θα υπάρχουν στα Whole Foods.Έτσι, το Amazon Fresh είναι ο τρόπος της εταιρείας να δοκιμάσει το φυσικό λιανικό εμπόριο.

Ενώ η σύγχρονη τεχνολογία του Amazon Fresh αποτελεί πόλο έλξης για τους αγοραστές που θέλουν μια εμπειρία αγορών χωρίς επαφή, και εξακολουθεί να βιώνει ανάπτυξη, η Whole Foods συνολικά βίωσε μια μείωση στην επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει αργήσει να ανακάμψει. 

Η επισκεψιμότητα της Whole Foods εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από το 2019, ενώ πολλές άλλες εταιρείες super market έχουν ήδη ανακάμψει. Ορισμένες αδυναμίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο έντονος προσανατολισμός προς τις μεγάλες πόλεις επηρέασε την εταιρεία, όπως και τα χαμηλότερα ποσοστά επισκέψεων ανά επισκέπτη σε σχέση με άλλα σούπερ μάρκετ.Το Amazon πήρε επίσης την απόφαση αυτή την άνοιξη να καταργήσει σταδιακά το έμβλημα Go Grocery μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξή του, καθώς έστρεψε την προσοχή του στις τοποθεσίες Amazon Fresh. 

Είναι σαφές λοιπόν ότι το Amazon δοκιμάζει διαφορετικές μορφές καταστημάτων και με διαφορετικές μάρκες ώστε όταν αποφασίσει μια μεγάλη επέκταση με φυσικά καταστήματα να γνωρίζει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει.Ανεξάρτητα λοιπόν από την πορεία των δυο concepts ένα πράγμα που ξέρουμε πολύ καλά για το Amazon είναι ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να πειραματιστεί και είναι απολύτως εντάξει με την αποτυχία, καθώς μαθαίνει από αυτήν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.