19 Απρ 2024
READING

Πόσο αξίζει το brand της Reebok μετά την εξαγορά από την Adidas; 

3 MIN READ

Πόσο αξίζει το brand της Reebok μετά την εξαγορά από την Adidas; 

Πόσο αξίζει το brand της Reebok μετά την εξαγορά από την Adidas; 

Όταν η Adidas εξαγόρασε τη Reebok το 2006, ισχυρίστηκε ότι η αξία του brand ανερχόταν σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στον τελευταίο οικονομικό απολογισμό της το ποσό αυτό είχε πέσει στα 733 εκατομμύρια ευρώ, οπότε τι κερδίζει ο νέος ιδιοκτήτης της Authentic Brands;Μετά από 15 χρόνια υπό την ιδιοκτησία της Adidas, ο γίγαντας των αθλητικών ειδών προχωρά στην πώληση της μάρκας Reebok – αλλά με ζημία. Ενώ η Adidas ακολούθησε τη Nike σε μια ανοδική πορεία την τελευταία δεκαπενταετία, η Reebok δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει την αναπτυξιακή της δυναμική. 

Η Adidas αγόρασε τη μάρκα το 2006 για 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει τη Nike, αλλά τώρα θα πουλήσει τη μάρκα για 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στην Authentic Brands Group στις αρχές του επόμενου έτους. 

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία αποτίμησης brand Brand Finance, το brand της Adidas αξίζει τώρα περίπου το μισό από αυτό της Nike, 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ένα τρίτο το 2007, όταν ήταν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η αξία του brand της Reebok έχει μειωθεί σημαντικά. Το 2006, η Adidas ισχυρίστηκε ότι η αξία του brand της Reebok ανερχόταν σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στον τελευταίο οικονομικό απολογισμό της, το ποσό αυτό ανέρχεται σε μόλις 733 εκατομμύρια ευρώ.Παρομοίως, η πρώτη μέτρηση της Brand Finance για το brand Reebok το 2008 του απέδιδε αξία 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ η πιο πρόσφατη αποτίμησή της τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους εκτιμούσε την αξία σε 765 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Reebok έχει επίσης δεχθεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το εργαλείο BrandIndex της YouGov. Παρόλο που η συνολική βαθμολογία του δείκτη της – ένα μέτρο της ευρωστίας της μάρκας που καλύπτει την εντύπωση, την ποιότητα, την αξία, την ικανοποίηση, την πιθανότητα σύστασης και τη φήμη – από τον Αύγουστο του 2011 έχει πέσει από το 21,5 σε 17,3.Συγκριτικά, η βαθμολογία του δείκτη της Adidas έχει μειωθεί μόλις κατά 0,9 μονάδες σε 28,1. Η Nike διεκδικεί βαθμολογία 27,7. 

Η Reebok σημειώνει επίσης χαμηλότερη βαθμολογία από την Adidas και τη Nike όσον αφορά την ποιότητα, με βαθμολογία 21,9, έναντι 38,8 για τη Nike και 36,2 για την Adidas.

Και ενώ οι καταναλωτές είναι και πάλι πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν από τη Reebok σε σχέση με τους περισσότερους άλλους λιανοπωλητές αθλητικών ειδών, η αξία της εξακολουθεί να υπολείπεται των πλησιέστερων αντιπάλων της.

Ωστόσο, η μείωση της αξίας και της ευρωστίας της Reebok δεν φαίνεται να έχει αποθαρρύνει την Authentic Brands, η οποία ετοιμάζεται για εισαγωγή στο χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες. Ο όμιλος εξαγόρασε επίσης πρόσφατα τις Forever 21, Brooks Brothers και Aeropostale. Η Authentic Brands δηλώνει ότι σχεδιάζει να ενισχύσει την επιχείρηση Reebok και να διατηρήσει τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Σχετικά με την πώληση της μάρκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas AG Kasper Rorsted δήλωσε ότι η Adidas θα επικεντρώσει τώρα τις προσπάθειές της στην εκτέλεση της στρατηγικής “Own the Game” προκειμένου να αναπτυχθεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.