24 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Η εμπειρία στα φυσικά καταστήματα εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο

3 MIN READ

Έρευνα | Η εμπειρία στα φυσικά καταστήματα εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο

Έρευνα | Η εμπειρία στα φυσικά καταστήματα εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο

Τόσο η συνθήκη της πανδημίας όσο και η άνοδος της ψηφιοποίησης έχουν καταφέρει να κάνουν δυσδιάκριτο το πεδίο αγοραστών μεταξύ των διαδικτυακών καναλιών και των φυσικών καταστημάτων. Τα τρία τέταρτα (74%) των ερωτηθέντων προτιμούν ένα omnichannel μοντέλο για τις αγορές τους, το οποίο σχετίζεται με την επίσκεψη σε κάποιο τοπικό κατάστημα. Μετά τη διεξαγωγή της έρευνας από την Uberall και τη MomentFeed αποτελούμενη από 1.000 Αμερικανούς καταναλωτές και 80.000 επιχειρήσεις λιγότερο από το (18%) των ερωτηθέντων προτιμούν να πραγματοποιούν τόσο αγορές όσο και έρευνα αγοράς αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου. 

Αναλυτικότερα τα δύο τρίτα (66%) των ερωτηθέντων είναι πιο πιθανό να αγοράσουν κάποιο προϊόν διαδικτυακά όταν έχουν την δυνατότητα να το επιστρέψουν σε κάποιο τοπικό κατάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη τον συγκεκριμένο δείκτη αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη ότι οι καταναλωτές επιθυμούν μια αληθινή εμπειρία κατά τη διάρκεια  του αγοραστικού τους ταξιδιού, διότι έτσι έχουν την δυνατότητα πρώτον να αξιολογήσουν το φυσικό προϊόν στο κατάστημα και δεύτερον μπορούν να το πάρουν αμέσως στο σπίτι την ίδια κιόλας μέρα. Παρόλο που το διαδίκτυο έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες πρέπει να κατανοήσουν τόσο την online όσο και την offline καταναλωτική συμπεριφορά, ώστε να καταφέρουν να πετύχουν μελλοντικά. 

Μια πρόσφατη έρευνα της TreasureData αποτελούμενη από Αμερικανούς καταναλωτές σχετικά με τα σχέδια αγορών για την περίοδο των Χριστουγέννων, αποδεικνύει ότι υφίστανται ισχυρές προτιμήσεις για όλα τα κανάλια. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες του δείγματος (47%), σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν έναν συνδυασμό αγορών ανάμεσα στα φυσικά καταστήματα και στις online κοινότητες τη περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών. Σχεδόν 4 στους 10 (39%) των ερωτώμενων δεν θα επιλέξουν κάποιο φυσικό κατάστημα για τις αγορές τους, αλλά κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου ενώ το (86%) των ερωτηθέντων θα πραγματοποιήσει σίγουρα κάποιες από τις αγορές των Χριστουγέννων online. 

Ακόμη το (69%) των ερωτηθέντων της έρευνας της Uberall χρησιμοποιούν το Google για την αναζήτηση πληροφοριών όσον αφορά τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα και τις σχετικές κριτικές. Ωστόσο περισσότερο από το (20%) χρησιμοποιεί τα Apple Maps, Yelp και Yahoo για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις. Διάφορα websites και apps συγκεκριμένων κλάδων(π.χ. ταξίδια, ακίνητα, εστιατόρια) διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, διότι ένας στους πέντε ερωτηθέντες χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Uberall διαπίστωσε ότι η αναζήτηση χωρίς κάποια μάρκ κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές εστιάζουν στο είδος και όχι στο brand. Το Google είναι το κυρίαρχο εργαλείο αναζήτησης και ανακάλυψης πληροφοριών για τοπικές επιχειρήσεις.

  Κάποια επιπλέον αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής: 

  • Το (75%) των ερωτηθέντων θα συνεχίσουν να ψωνίζουν σε τοπικές αγορές ακόμη και μετά την πανδημία. 

  • Εμφανής είναι η αύξηση κατά (35%)  σε ετήσια βάση στο κομμάτι των conversions είτε μέσω websites είτε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων το 2020.

  • Το (22%) των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν υπηρεσίες buy-online-pickup-in-store (BOPIS).

  • Το (65%) των ερωτηθέντων του δείγματος πιστεύει ότι η τιμή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την απόφαση αγοράς από κάποια επιχείρηση. 

Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα αρχίζει σιγά σιγά να αγγίζει τα νούμερα που ίσχυαν πριν από την πανδημία. Η σημαντικότητα των τοπικών καταστημάτων δεν μπορεί να υποτιμάται. Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να παρακάμψουν τις συνηθισμένες αγοραστικές επιλογές και να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.