Ένα ξεχωριστό βιβλίο για τα 70 χρόνια της έντυπης διαφήμισης στην Ελλάδα

Μια σημαντική έκδοση κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο και το Ινστιτούτο Επικοινωνίας Ελλάδος για τα 70 χρόνια ελληνικής και έντυπης διαφήμισης από το 1945 ως το 2015. Το βιβλίο αυτό προκύπτει μετά από μακροχρόνια εργασία ταξινόμησης και επεξεργασίας του αρχείου των 70 χρόνων (1945 – 2015) ελληνικής έντυπης διαφήμισης, που δημιούργησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Ινστιτούτου Επικοινωνίας Ελλάδος.

Τα 70 χρόνια της έντυπης διαφήμισης αναλύονται σε 7 θεματικές κατηγορίες και ταξιδεύουν τον αναγνώστη στις αλλαγές της κοινωνίας και των επιχειρήσεων καταγράφοντας τα μηνύματα που εξέφραζαν κάθε χρονική στιγμή.

Αντί μιας απλής λευκωματικής παράθεσης των ευρημάτων αυτής της πολυσχιδούς έρευνας, επιλέχθηκε μια πρώτη χαρτογράφηση στοιχείων κοινωνιολογικού και επικοινωνιολογικού ενδιαφέροντος. Απώτερος στόχος είναι να δοθεί στο αναγνωστικό και ερευνητικό κοινό μια ιδέα-πιλότος για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη περαιτέρω σε πιο εστιασμένες μελέτες το υλικό που εμπεριέχεται στο αρχείο, που έχουν συνδιαμορφώσει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ με το Ινστιτούτο Επικοινωνίας Ελλάδος.

Η διαφήμιση αποτελεί για τις κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα ένα υποτιμημένο αντικείμενο έρευνας. Το βιβλίο αυτό έρχεται να μελετήσει τις έντυπες διαφημίσεις 70 χρόνων με σκοπό να αναδείξει τον πλούτο πληροφορίας που εμπεριέχουν, όχι μόνο με όρους επικοινωνιακούς και μάρκετινγκ, αλλά και όσον αφορά την εξέλιξη του υλικού πολιτισμού και των κοινωνικών προτύπων της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας.

178 διαφημίσεις επιλέγονται από ένα μεγάλο διαφημιστικό αρχείο που συγκροτείται σε συνεργασία του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να δοθεί στους αναγνώστες του βιβλίου η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι σε παλιά και νέα προϊόντα, σε παλιές και νέες κοινωνικές ταυτότητες, αξίες και επιθυμίες.Μια επιστημονική ανάγνωση του διαφημιστικού κώδικα, μια περιπλάνηση στη σύγχρονη Ελλάδα.

Την επιμέλεια του βιβλίου είχαν ο Βασίλης Βαμβακάς και η Κλειώ Κεντερελίδου. Στν ερευνητική-συγγραφική ομάδα συμμετείχαν: Αναστασία Βαρυτιμίδου, Μυρτώ Δέλκου, Αλεξάνδρα Ιωάννου, Θωμάς Λιούτας, Αθηνά Μητράκου, Χάρις Παγωνίδου, Δήμητρα Παππά, Εριφύλη Τροϊζη, Φωτεινή Χαλεπλή και Ευγενία Χατζηαδαμίδου.