25 Απρ 2024
READING

Οι 7-Eleven και Simply Cups ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια χάρτινα ποτήρια μίας χρήσης  

3 MIN READ

Οι 7-Eleven και Simply Cups ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια χάρτινα ποτήρια μίας χρήσης  

Οι 7-Eleven και Simply Cups ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν 20 εκατομμύρια χάρτινα ποτήρια μίας χρήσης  

Οι Αυστραλοί αγαπούν τον καθημερινό καφέ. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς να μπορούν εύκολα αλλά και υπεύθυνα να ανακυκλώνουν το ποτήρι του καφέ μιας χρήσης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ποσότητες που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο μετά την χρήση των συγκεκριμένων ποτηριών, επεξεργάζονται και μετατρέπονται σε διάφορα νέα αντικείμενα όπως είναι τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, οι δίσκοι για ποτήρια καφέ, ακόμη και για δημόσια έργα. 

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Simply Cups, συλλέγει σχεδόν 1 εκατομμύριο cups κάθε μήνα σε όλη την Αυστραλία, από σχεδόν 1000 διαφορετικά σημεία συλλογής όπως είναι τα καταστήματα 7-Eleven, οι καφετέριες, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Οι Αυστραλοί είναι αρκετά ευσυνείδητοι όσον αφορά το θέμα της ανακύκλωσης, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μειώσουν τα απορρίμματα από την καθημερινότητά τους. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Αυστραλία, η οποία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να ενισχύσει την κυκλική οικονομία της χώρας. 

Η Simply Cups έχει εγκαταστήσει σχεδόν 1.000 σημεία συλλογής cup σε όλη την Αυστραλία μέσα σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των 632 καταστημάτων 7-Eleven σε εθνικό επίπεδο. Επομένως η Simply Cups στοχεύει να καταστήσει mainstream την συγκεκριμένη ενέργεια, ανακυκλώνοντας 100 εκατομμύρια cups κάθε χρόνο. Η Simply Cups αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας, διότι εκτός από το γεγονός ότι αυξάνει τα ποσοστά ανακύκλωσης και μειώνει τα απόβλητα, παράλληλα δημιουργεί προσφορά και ζήτηση για προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί από ανακυκλωμένο υλικό, δημιουργώντας μία κατάσταση win-win τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία.

Η κυκλική οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα εάν οι άνθρωποι επιλέξουν τις εγχώριες πρακτικές παραγωγής και ανακύκλωσης σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε η ανακύκλωση δεν πραγματοποιείται όταν απλώς τοποθετείται το αντικείμενο στον ειδικό κάδο, αλλά όταν του δοθεί μία νέα ιδιότητα. Η συνεργασία της 7-Eleven και της Simply Cups πρωτοπορεί, καθώς από τη μία διαθέτει περισσότερα σημεία συλλογής, ενώ από την άλλη τα περισσότερα ποτήρια μίας χρήσης διασώζονται από τους χώρους υγειονομικής ταφής. Για παράδειγμα το 2018, διασώθηκαν 2,7 εκατομμύρια cups. 

Ακόμη διασώζοντας 10 εκατομμύρια ποτήρια καφέ μίας χρήσης από τη χωματερή αποτελεί ένα φανταστικό επίτευγμα και δίνεται το έναυσμα στο καταναλωτικό κοινό να εντάσσει στην καθημερινότητά του τέτοιου είδους συνήθειες, ανακυκλώνοντας όχι μόνο τα ποτήρια μίας χρήσης αλλά και τα καλαμάκια, συγκεντρώνοντάς τα στα αρμόδια σημεία συλλογής και φροντίζοντας ότι θα ανακυκλωθούν μέσω της Simply Cups. Σε καμία περίπτωση η δημιουργία αποβλήτων δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό που διαδραματίζει όμως καθοριστικό ρόλο είναι η ενθάρρυνση της επιλογής και χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων αγαθών. Με άλλα λόγια διατίθεται προς αγορά ένα rCUP ποτήρι καφέ πολλαπλών χρήσεων, το οποίο έχει δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα cups καφέ. Επιπλέον προωθούνται από την εταιρεία και τα  μπουκάλια Slurpee, τα οποία έχουν δημιουργηθεί ώστε να αντικαταστήσουν τα χάρτινα ποτήρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναπτύσσεται και το κοινοτικό πρόγραμμα Cup Rescue, με στόχο την χρηματοδότηση της ανακύκλωσης cups για μικρές επιχειρήσεις, κοινοτικές ομάδες και σχολεία, παρέχοντάς τους μονάδες συλλογής ποτηριών μίας χρήσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ιδανική για οργανισμούς, οι οποίοι είτε είναι πολύ μικροί για να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα ανακύκλωσης με τη Simply Cups είτε είναι κοινοτικοί οργανισμοί όπως για παράδειγμα τα σχολεία. Εκτός από τα καταστήματα 7-Eleven, τα σημεία συλλογής Simply Cups βρίσκονται πλέον και σε καφετέριες, σε κτίρια γραφείων και σε εμπορικά κέντρα σε όλη την Αυστραλία. Η δράση της Simply Cups σημείωσε εκρηκτική άνοδο από τον Μάιο του 2017, συλλέγοντας 1 εκατομμύριο cups τους πρώτους 12 μήνες και 10 εκατομμύρια μέσα σε 3 χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.