27 Απρ 2024
READING

Η άνοδος των μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας 

3 MIN READ

Η άνοδος των μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας 

Η άνοδος των μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας 

Τα τελευταία χρόνια, η επιταχυνόμενη ζήτηση για βιώσιμη μόδα και προσιτή πολυτέλεια έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας σειράς από ψηφιακές πλατφόρμες μεταπώλησης. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι το 69% των καταναλωτών πολυτελείας στις ΗΠΑ αγόρασαν μεταχειρισμένα προϊόντα πολυτελείας κατά το προηγούμενο έτος. 

Ωστόσο, η ακμάζουσα αγορά απομιμήσεων και οι ανησυχίες σχετικά με την αυθεντικότητα παραμένουν εμπόδιο για πολλούς αγοραστές. Όταν πρόκειται για διαδικτυακές αγορές μεταχειρισμένων προϊόντων πολυτελείας, το 96% των αγοραστών ανέφερε τη σημασία της αυθεντικότητας. 

Τους τελευταίους μήνες, το Ebay ανταποκρίθηκε σε αυτή τη ζήτηση επεκτείνοντας την εγγύηση γνησιότητας και στις τσάντες. Στο πλαίσιο αυτής της υπηρεσίας, η οποία συνεπάγεται τη φυσική επιθεώρηση των προϊόντων από εκπαιδευμένους εμπειρογνώμονες, η εταιρεία πιστοποιεί ήδη την αυθεντικότητα αθλητικών παπουτσιών και ρολογιών. Η τελευταία εξέλιξη σημαίνει ότι το eBay θα εγγυάται την αυθεντικότητα των τσαντών με τιμή άνω των 500 δολαρίων από 16 διακεκριμένες μάρκες, όπως η Louis Vuitton, η Chanel, η Gucci και η Hermès. Η εταιρεία γιορτάζει την άφιξη αυτής της υπηρεσίας με μια μοναδική ενεργοποίηση με αυτόματους πωλητές πολυτελών τσαντών στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Όσον αφορά τις αγορές για μάρκες που είναι γνωστές για τις τσάντες, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι αγοραστές είναι εξίσου πιθανό να αγοράσουν μεταχειρισμένα προϊόντα όσο και καινούργια. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση ότι οι πολυτελείς μάρκες αυτής της κατηγορίας διαρκούν περισσότερο – τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από άποψη στυλ. 

Δεν είναι μόνο η αντίληψη της μάρκας που οδηγεί τη ζήτηση. Η πανδημία του Covid-19 έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος. Η εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των lockdowns, έχουν επηρεάσει τόσο την πρόσβαση σε αγαθά πολυτελείας όσο και την οικονομική προσιτότητα. Το 42% των αγοραστών πολυτελών ειδών στις ΗΠΑ πιστεύει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας. 

Ως αποτέλεσμα, οι πλατφόρμες που προσφέρουν μεταχειρισμένα είδη υψηλής ραπτικής έχουν μεγάλη απήχηση ως προορισμοί που συχνά προσφέρουν στους αγοραστές πιο ανταγωνιστικές τιμές και πρόσβαση σε προϊόντα που δεν είναι πλέον διαθέσιμα ή που έχουν εξαντληθεί στα καταστήματα. Ωστόσο, η αυξημένη δυναμική αυτής της αγοράς δεν ωφελεί μόνο τους αγοραστές.

Ένα περίεργο εύρημα της έρευνας είναι ότι το 28% των ανδρών αγοραστών πολυτελών ειδών έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για ολοκαίνουργια προϊόντα πολυτελείας, παρά την αντιληπτή αύξηση των τιμών. Με το 64% των ανδρών αγοραστών πολυτελών ειδών στις ΗΠΑ να πωλούν επίσης μεταχειρισμένα πολυτελή είδη και κατηγορίες υψηλότερης αξίας, όπως τα ρολόγια, να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δημοφιλών προϊόντων τους, είναι σαφές ότι αυτή η ομάδα θεωρεί τα είδη πολυτελείας ως περιουσιακά στοιχεία στα οποία αξίζει να επενδύσει κανείς και να τα αγοράσει για να τα πουλήσει τελικά. 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η ζήτηση για μεταχειρισμένα είδη πολυτελείας φαίνεται ότι θα παραμείνει υψηλή, με το 55% των καταναλωτών πολυτελείας στις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι θα αγοράζουν περισσότερο μεταχειρισμένα είδη πολυτελείας καθώς οι απαγορεύσεις του Covid-19 χαλαρώνουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.