25 Απρ 2024
READING

5 στοιχεία για την κατανόηση της τάσης «goblincore»

3 MIN READ

5 στοιχεία για την κατανόηση της τάσης «goblincore»

5 στοιχεία για την κατανόηση της τάσης «goblincore»

Από τη Stella McCartney και την Hermès που χρησιμοποιούν δέρμα μανιταριού μέχρι μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη περιβαλλοντικής συνείδησης, βλέπουμε τη βιομηχανία της μόδας να αλλάζει και να προσαρμόζεται αργά σε πιο οικολογικές πρακτικές. Οι νεότερες γενιές – ιδιαίτερα η γενιά Z και οι Millennials – φαίνεται να έχουν στενότερο δεσμό με τη φύση και ανάγκη να επιστρέψουν στις ρίζες τους, ειδικά μετά την πανδημία. Η τελευταία τάση που απεικονίζει αυτήν τη μετατόπιση; Goblincore.

Το Goblincore είναι μια αισθητική που βασίζεται στην εκτίμηση πτυχών της φύσης που συνήθως δεν θεωρούνται όμορφες. Αυτές οι όψεις μπορεί να κυμαίνονται από ζώα όπως βάτραχοι και σαλιγκάρια έως υλικά όπως βρύα, λάσπη, φυτά και μύκητες όπως τα μανιτάρια. Η διαφορά μεταξύ του Cottagecore και του Goblincore είναι ότι η αισθητική του Cottagecore εμπνέεται από τον ρομαντικοποιημένο δυτικό γεωργικό τρόπο ζωής.

Είναι μια εξέλιξη της τάσης «cottagecore»

Η τάση του cottagecore εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, γιορτάζοντας μια ποιητική επιστροφή στη φύση, μια καθαρή και εξιδανικευμένη σχέση. Δημοφιλές από το TikTok και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναπτύχθηκε γύρω από τις έννοιες της κηπουρικής, της αλληλεπίδρασης με τη φύση και των θαυμάτων της. Ωστόσο, το goblincore  είναι μια λιγότερο λαμπερή εκδοχή: είναι τραχύ, ακατέργαστο και πιστό σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα η φύση.

Προήλθε από το TikTok

Ενώ υπάρχει από το 2019, περισσότεροι άνθρωποι έπεσαν πάνω στην τάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εκθαμβωτικής αύξησης της δημοτικότητας του TikTok. Το goblincore hashtag έχει σχεδόν 500 εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα, αλλά είναι επίσης μέρος  του Instagram και του Pinterest, παρέχοντας ατελείωτες εμπνεύσεις στους χρήστες που είναι περίεργοι να ανακαλύψουν – και να υιοθετήσουν – το κίνημα. Το @froggiecrocs του TikTok είναι ένα από τα πιο γνωστά στοιχεία της τάσης, με περισσότερους από 90.000 ακόλουθους και περιεχόμενο προσανατολισμένο στο goblincore.

Είναι ένα ακατέργαστο όραμα της φύσης

Το Goblincore αποτελείται από μια γνήσια γιορτή της φύσης σε όλη την ποικιλομορφία και την τραχύτητά της. Ο στόχος είναι να αναπαραστήσουμε τη φύση όπως είναι πραγματικά, χωρίς να της δώσουμε πιο ρομαντική εικόνα και να ξεχάσουμε τις λιγότερο κομψές λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει φίλτρο σε αυτήν την τάση – είναι ωμό και ειλικρινές.

Δεν διαχωρίζει τα φύλα

Οι Gen Z και Millenials έχουν βρει στο goblincore μια θετική άποψη για τη ζωή: είναι μια τάση που υμνεί την ατέλεια και την ωμότητα και γιορτάζει τις ρίζες μας, από πού προερχόμαστε και τι σημαίνει η φύση. Το Goblincore αψηφά επίσης τα φύλα και τους κανόνες που σχετίζονται με αυτά, ένα από τα κύρια επιχειρήματα είναι ότι τα σφάλματα δεν θεωρούνται θηλυκά ή αρσενικά.

Είναι μια απόδραση από την συνεχώς συνδεδεμένη καθημερινότητά μας

Αμέτρητες βιομηχανίες έχουν γίνει μάρτυρες μιας – απαραίτητης – στροφής σε πιο οικολογικές πρακτικές, και το goblincore ενσαρκώνει ακριβώς αυτό. Οι νέοι ενδιαφέρονται για τα θαύματα που μπορεί να προσφέρει η φύση και συνειδητοποιούν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το Goblincore έρχεται στη συνέχεια ως φυσική συνέπεια: εμφανίζεται ως απόδραση από τον ψηφιακό μας κόσμο και την συνεχώς συνδεδεμένη καθημερινότητα. Μια πολύ αναγκαία απόδραση που παρέχει μια προοπτική για το τι συνεπάγεται πραγματικά η φύση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.