26 Απρ 2024
READING

Τρία στοιχεία αποδεικνύουν ότι το Instacart θέλει να γίνει ένας τεχνολογικός γίγαντας

4 MIN READ

Τρία στοιχεία αποδεικνύουν ότι το Instacart θέλει να γίνει ένας τεχνολογικός γίγαντας

Τρία στοιχεία αποδεικνύουν ότι το Instacart θέλει να γίνει ένας τεχνολογικός γίγαντας

Μήπως τελικά το Instacart έχει ως στόχο να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς παρόχους όπως είναι το Amazon, η Apple, η Google και το Facebook; Λαμβάνοντας υπόψη τη πορεία του Instacart στον επιχειρηματικό τομέα, χαρακτηρίζεται αδιαμφισβήτητα ως μία αρκετά φιλόδοξη εταιρεία. Αρχικά ξεκίνησε ως μία διαδικτυακή fulfillment πλατφόρμα τρίτων πωλητών, η οποία εξυπηρετούσε κυρίως παντοπωλεία και retailers φαρμακείων/CPG. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση του καταναλωτικού κοινού της. Γι’ αυτόν τον λόγο το Instacart πραγματοποίησε μερικές ενδιαφέρουσες κινήσεις, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τα σχέδια της εταιρείας είναι μεγαλεπήβολα και μακροπρόθεσμα. Έτσι οι τρεις βασικές ενέργειες που πραγματοποίησε η Instacart κατά τη διάρκεια του 2021 αποκαλύπτοντας το γεγονός ότι επιθυμεί να εξελιχθεί σε μια τεχνολογική πλατφόρμα τεχνολογίας ευρείας βάσης είναι οι εξής: 

Νέο μοντέλο της υπηρεσίας «Pickup curbside», το «Partner Pick»

Τον Ιανουάριο η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο μοντέλο της υπηρεσίας της Instacart «Pickup curbside», το «Partner Pick». Μέσω της εξελιγμένης υπηρεσίας Partner Pick, οι υπάλληλοι κάποιου retailer χρησιμοποιούν την προσαρμοσμένη τεχνολογία παραλαβής του Instacart με στόχο την εκπλήρωση των παραγγελιών. Ακόμη η εταιρεία εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες παραλαβής χωρίς καμία χρέωση, διότι μία από τις πολιτικές του Instacart σχετίζεται με την χειροκίνητη συλλογή και συσκευασία των παραγγελιών που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι εντός του καταστήματος. Ως απόρροια των παραπάνω, δοκιμάζοντας τις υπηρεσίες προσαρμοσμένης τεχνολογίας στον τομέα της παραλαβής, αποδεικνύεται ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας βασίζεται στην παροχή τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξαιτίας της εφαρμογής του μοντέλου Partner Pick σε ορισμένα super market, το Instacart θα οδηγούσε σε απόλυση περισσότερους από 1.800 υπαλλήλους εντός των καταστημάτων σε εθνικό επίπεδο. 

Ο νέος CEO της εταιρείας είναι master του Facebook 

Τον Ιούλιο το Instacart πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα επιλογή όσον αφορά την θέση του CEO, επιλέγοντας τον Fidji Simo, ο οποίος εργάζονταν ως αντιπρόεδρος και επικεφαλής της εφαρμογής του Facebook. Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετής εμπειρίας στο Facebook, υπήρξε υπεύθυνος για διάφορες αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την στρατηγική του app του δημοφιλέστατου μέσου κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι τα νέα feeds, τα stories, τα groups, τα video, το marketplace, το gaming, τις ειδήσεις, τις γνωριμίες και τα ads. 

Επιπλέον υπήρξε βασικός υπεύθυνος της στρατηγικής για τη δημιουργία εσόδων του Facebook από κινητά και παράλληλα ηγήθηκε στην ομάδα, η οποία ήταν υπεύθυνη τόσο για την αρχιτεκτονική της διαφημιστικής επιχείρησης του Facebook, όσο και για την ανάπτυξη διάφορων μορφών διαφήμισης για κινητά και για το Instagram. Τέλος εργάστηκε ως μέλος της ομάδας στρατηγικής του eBay, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου και της διαφήμισης της εταιρείας. Ενώ αποτελεί ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του retailing και των καταναλωτών, τίποτα στο βιογραφικό του δεν υποδηλώνει κάποιο υπόβαθρο στον τομέα της εκπλήρωσης, των logistics, της διαχείρισης παραγγελιών ή άλλων βασικών πτυχών του τρέχοντος επιχειρηματικού μοντέλου του Instacart. Παρόλα αυτά, εάν η εταιρεία εστιάζει στην εξέλιξη σε μία πλατφόρμα τεχνολογίας σαν το Facebook, τότε ο ιδανικότερος CEO είναι αδιαμφισβήτητα ο Fidji Simo. 

Το κομμάτι του Micro-fulfillment ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο της εταιρείας 

Τον Ιούλιο το Instacart αποκάλυψε την πρώτη φάση μιας νέας πρωτοβουλίας στον τομέα του micro-fulfillment, η οποία σχεδιάστηκε προσφέροντας αυτοματοποιημένες, προηγμένες τεχνολογικές λύσεις στους retailers στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Έτσι στο πλαίσιο του προγράμματος η εταιρεία υπέγραψε μια πολυετή στρατηγική συμφωνία με την Fabric. Η Instacart θα συνδυάσει το λογισμικό της Fabric και τις δυνατότητες της ρομποτικής σε συνδυασμό με την ιδιόκτητη τεχνολογία και τους υπαλλήλους της, δημιουργώντας μία micro-fulfillment υπηρεσία, είτε σε ειδικές αποθήκες είτε σε υπάρχουσες τοποθεσίες των retailers. Γνωστά super market, συμπεριλαμβανομένων των Kroger, Walmart και Albertsons, εφαρμόζουν πιλοτικά τη micro-fulfillment υπηρεσία, η οποία χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα bots, με σκοπό να καταφέρει να ανακτήσει είδη παντοπωλείου από ένα κέντρο αποθήκευσης. 

Το Instacart σχεδιάζει να ξεκινήσει διάφορα πιλοτικά προγράμματα σε συνεργασία με τους συνεργάτες λιανικής πώλησης υφασμάτων και ειδών παντοπωλείου από το επόμενο έτος και μετά. Σε αντίθεση με άλλα παντοπωλεία που εξερευνούν αυτήν τη στιγμή την υπηρεσία του micro-fulfillment, το Instacart την παρέχει ως φιλοξενούμενη τεχνολογική υπηρεσία σε άλλους retailers.Φαίνεται λοιπόν ότι το Instacart υιοθετεί πολύ περισσότερο την τεχνολογία και την γνώση γύρω από αυτήν πιθανότατα έχοντας ως στόχο την μετατροπή του σε μια τεχνολογική πλατφόρμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.