20 Απρ 2024
READING

Η σταδιακή κατάρρευση του σχεδίου του Amazon για παράδοση με drone 

6 MIN READ

Η σταδιακή κατάρρευση του σχεδίου του Amazon για παράδοση με drone 

Η σταδιακή κατάρρευση του σχεδίου του Amazon για παράδοση με drone 

Πολύ περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στην Amazon Prime Air έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεκάδες άλλες θέσεις μεταφέρονται σε άλλα εγχειρήματα στο εξωτερικό, καθώς η εταιρεία κλείνει μέρος της λειτουργίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέλλον της βρετανικής επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε το 2016 για να συμβάλλει στην πρωτοπορία των παγκόσμιων προσπαθειών του Amazon για παράδοση με drone, είναι πλέον αβέβαιο. 

Όσοι εργάζονταν στην ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια, περιγράφουν ένα εγχείρημα που κατέρρεε εσωτερικά, ήταν δυσλειτουργικό και έμοιαζε με “οργανωμένο χάος”, το οποίο διοικούνταν από διευθυντές που ήταν “αποκομμένοι από την πραγματικότητα” κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν των μαζικών απολύσεων. 

Μόλις πριν από πέντε χρόνια, οι δραστηριότητες της Prime Air στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας φρενήρους εκστρατείας δημοσίων σχέσεων, με τα στελέχη του Amazon να ισχυρίζονται ότι, μέσα σε λίγα χρόνια, τα drones θα μπορούσαν να παραδίδουν πακέτα. Η εταιρεία προσέφερε ξεναγήσεις στο μυστικό εργαστήριο drone σε τοπικά σχολεία, άνοιξε ένα τεράστιο νέο γραφείο στο Cambridge και κυκλοφόρησε μια σειρά από διαφημιστικά βίντεο για τις πτήσεις που έλαβαν εκατομμύρια προβολές. Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επιτάχυναν επίσης τις εγκρίσεις για δοκιμές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που κατέστησε τη χώρα ιδανικό πεδίο δοκιμών για πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άνοιξε το δρόμο για το Amazon ώστε να αποκτήσει ρυθμιστική έγκριση σε άλλο μέρος. 

Όμως, στα χρόνια που μεσολάβησαν οι περιοδείες σταμάτησαν, τα διαφημιστικά βίντεο αφαιρέθηκαν από το κανάλι του Amazon στο YouTube και, εκτός από τις περιστασιακές υποσχέσεις στελεχών ότι τα drones παράδοσης θα γίνονταν πραγματικότητα “εντός μηνών”, η προηγουμένως διαδεδομένη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων της εταιρείας εξαφανίστηκε. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον για τα drones, το Amazon ξεπεράστηκε από τις εταιρείες Wing που ανήκουν στην Alphabet και UPS στην κούρσα για την έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Τώρα, μισή δεκαετία μετά την πρώτη διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολόκληρη η βρετανική ομάδα ανάλυσης δεδομένων του έργου απολύθηκε.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ρωγμές στο Prime Air άρχισαν να φαίνονται για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, εν μέσω συνεχών ανακατατάξεων εργαζομένων και διευθυντών. Εκείνη την εποχή, η ομάδα drone ήταν κατανεμημένη σε τρία τμήματα που ανέλυαν το υλικό για διαφορετικές απειλές: ανθρώπους και ζώα, άλλα τεχνητά αντικείμενα στον ουρανό και τρισδιάστατη χαρτογράφηση, η οποία βοηθούσε τα drone να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός γκαζόν και, για παράδειγμα, μιας πισίνας. Οι συχνές προσλήψεις, κυρίως μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης, ενίσχυαν την ομάδα ανάλυσης δεδομένων, η οποία αποτελούσε ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της Prime Air στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Cambridge.Το τμήμα είχε ως αποστολή να εξετάζει χειροκίνητα το υλικό δοκιμαστικών πτήσεων και να εντοπίζει τις σχετικές απειλές ή αντικείμενα – ουσιαστικά χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση για την εκπαίδευση των drones της Amazon. 

Σε αυτούς τους τελευταίους μήνες του 2019, οι πρώην εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι υπήρχε σχεδόν συνεχής εναλλαγή, από τους υπαλλήλους αρχικού επιπέδου έως τους διευθυντές. Αυτές οι έξοδοι από τη διοίκηση άρχισαν όλο και περισσότερο να περιλαμβάνουν ανώτερα στελέχη, τα οποία δούλευαν στο πρόγραμμα από την έναρξή του και αποχώρησαν τον Δεκέμβριο του 2019. 

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, οι μηχανικοί προσπαθούσαν να κάνουν κάτι πρωτοφανές. Ενώ άλλες εταιρείες drone στοχεύουν να ρίχνουν πακέτα από αρκετά μέτρα στον ουρανό ή από ακόμα ψηλότερα χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα, οι μηχανικοί της Amazon έπρεπε να βρουν τρόπο να κάνουν τα drones να προσγειώνονται έξω από τα σπίτια των ανθρώπων και να εναποθέτουν ένα πακέτο μόλις και μετά βίας πάνω από το έδαφος. 

Η κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος ήταν μια τεράστια πρόκληση για τη μηχανική και τη μηχανική μάθηση. Τα συστήματα που απαιτούνταν για να κάνουν τα drones να προσγειώνονται έξω από τα σπίτια των ανθρώπων ήταν βαριά και τα drones της Amazon έφταναν περίπου τα 27 κιλά, το οποίο είναι βαρύτερο από το όριο που χρησιμοποιούν ορισμένες αρχές για να χαρακτηρίσουν μικρό ένα drone. 

Η είσοδος σε αυτή την κατηγορία υψηλότερου βάρους συνοδεύεται από μια σειρά πρόσθετων κανονισμών, στους οποίους περιλαμβάνονται υψηλότερες απαιτήσεις ασφαλείας για την προστασία των ανθρώπων στο έδαφος από πιθανές συγκρούσεις.  

Καθώς η Prime Air αντιμετώπιζε αυτά τα ζητήματα, σύντομα αντιμετώπισε άλλα, λιγότερο τεχνικά προβλήματα. Οι ειδικοί περιγράφουν πώς οι παράμετροι του προγράμματος άλλαζαν τακτικά και χωρίς εξηγήσεις – για παράδειγμα, τους δόθηκε η οδηγία να αποφύγουν να εντοπίσουν ανθρώπους που στέκονταν πίσω από παράθυρα σε πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν το αντίθετο. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, ολόκληρη η ομάδα ανάλυσης δεδομένων ανθρώπων και ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία απασχολούσε δεκάδες άτομα, έκλεισε και το προσωπικό της μετατέθηκε σε άλλες ομάδες.  Τρεις μήνες αργότερα επαναλειτούργησε και επανδρώθηκε με προσωπικό. Ήταν σίγουρα πολύ δυσλειτουργική και υπήρχε σίγουρα μεγάλη αποδιοργάνωση. Υπήρχαν πολλές αποφάσεις που λαμβάνονταν στιγμιαία, χωρίς μακροπρόθεσμη σκέψη. Το πρόγραμμα ήταν σαν να βρισκόταν σε μια συνεχή κατάσταση “οργανωμένου χάους”. 

Περίπου την ίδια εποχή το Amazon άρχισε να ανακατασκευάζεται, έχοντας ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς οι διευθυντές παραδέχτηκαν σε μια συνάντηση για τους αναλυτές δεδομένων ότι η υπόσχεση για μόνιμη απασχόληση δεν ίσχυε πλέον για όσους είχαν επισφαλή συμβόλαια, συντρίβοντας το ήδη ταλαιπωρημένο ηθικό της ομάδας.

Όλα άρχισαν να καταρρέουν, επειδή το Amazon φόρτωσε το έργο με πάρα πολλά, έβαλε επικεφαλής ανθρώπους που δεν ήξεραν τίποτα για το έργο και υπερέβαλλε.  Όλα ήταν μια γιγαντιαία υπερβολή – τόσες πολλές υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να τηρηθούν.

Σύμφωνα με το Amazon, η ρυθμιστική της έγκριση στις ΗΠΑ, η οποία έγινε δεκτή το περασμένο καλοκαίρι, θα του επιτρέψει να ξεκινήσει τη διεξαγωγή νέων δοκιμαστικών πτήσεων στη χώρα. Όμως η ίδια άδεια και η δυνατότητα διεξαγωγής δοκιμαστικών πτήσεων ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016 και η εταιρεία δεν έχει ακόμη παραδώσει λειτουργικά drones. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου 2020 και μέχρι το 2021, όλο και περισσότερο προσωπικό της Prime Air στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε αποχωρεί σταδιακά από τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις είτε απολύεται. Το Amazon δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα υπάρξουν περαιτέρω απολύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε αν τα σχέδιά της για ένα παγκόσμιο έργο Prime Air θα ανατεθούν σε εξωτερικούς φορείς. Και, μετά από χρόνια αναστάτωσης, ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν αν το Amazon θα πραγματοποιήσει ποτέ τα όνειρά του για παράδοση με drone.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.