25 Απρ 2024
READING

Η Adidas επιλέγει μια Αμερικανοϊσραηλινή ορθόδοξη μητέρα ως το πρόσωπο της νέας της καμπάνιας  

4 MIN READ

Η Adidas επιλέγει μια Αμερικανοϊσραηλινή ορθόδοξη μητέρα ως το πρόσωπο της νέας της καμπάνιας  

Η Adidas επιλέγει μια Αμερικανοϊσραηλινή ορθόδοξη μητέρα ως το πρόσωπο της νέας της καμπάνιας  

Το 2016, η Beatie Deutsch κατέλαβε την έκτη θέση στον ημιμαραθώνιο της Ιερουσαλήμ. Παρακολουθώντας την Deutsch, μια Ισραηλινή που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μαντέψουμε ότι είχε αρχίσει να τρέχει μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα. Την επόμενη χρονιά έτρεξε στον μαραθώνιο του Τελ Αβίβ ενώ ήταν επτά μηνών έγκυος στο πέμπτο παιδί της. 

Ακόμη και όταν τρέχει, η ορθόδοξη Εβραία Deutsch ντύνεται σεμνά, ακολουθώντας τους εβραϊκούς νόμους. Φορά μαντίλα, πουκάμισο μέχρι τον αγκώνα και φούστα μέχρι το γόνατο που καλύπτει το κολάν της – απίθανη ενδυμασία για μια αθλήτρια-σταρ. 

Λίγα μόλις χρόνια μετά τον πρώτο της αγώνα, η Deutsch κατέλαβε την πρώτη θέση στον μαραθώνιο της Ιερουσαλήμ το 2018. Το 2019, κέρδισε το Εθνικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου του Ισραήλ στην Τιβεριάδα και γρήγορα έγινε η εθνική πρωταθλήτρια του Ισραήλ στον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, και κατατάχθηκε ανάμεσα στις 80 καλύτερες γυναίκες δρομείς στον κόσμο. 

Πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που είναι θρησκευόμενες, βλέπουν την Deutsch ως πρότυπο για τους Εβραίους αθλητές, καθώς δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες αθλήτριες-πρότυπα στο Ισραήλ.

Και παρόλο που έγινε διάσημη για την ταχύτητα και το θετικό της πνεύμα, σύντομα προέκυψαν κάποια εμπόδια. Πρώτον, λόγω της πανδημίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναβλήθηκαν για το 2021. Όταν συνέβη αυτό, ο μαραθώνιος των γυναικών μεταφέρθηκε από Κυριακή σε Σάββατο – πράγμα που σήμαινε ότι η Deutsch έπρεπε να πείσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αλλάξει την ημερομηνία, αλλιώς δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί στον αγώνα, καθώς συνέπιπτε με την εβραϊκή ημέρα ανάπαυσης. 

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2020, οι δρομείς έπρεπε να ξαναπροκριθούν για μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες – αυτή τη φορά νικώντας έναν νέο χρόνο-στόχο (2:29:30) ή καταλαμβάνοντας μια θέση στις 80 καλύτερες. Δυστυχώς, ενώ η Deutsch έκανε νέο ατομικό ρεκόρ 2:31:39 στην Αγγλία, δεν κατάφερε να περάσει το όριο. 

Αφού αγωνίστηκε δημόσια επί μήνες για να αλλάξει την ημερομηνία του αγώνα και να δείξει στους Εβραίους σε όλο τον κόσμο που την παρακολουθούσαν ότι η θρησκεία τους είναι σημαντική, η Deutsch απογοητεύτηκε από τα αποτελέσματα του αγώνα της. Παρόλα αυτά, διατήρησε θετική στάση μετά από αυτή τη μεγάλη αποτυχία. 

Παρά την αναποδιά, η Adidas, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών στον κόσμο, πρόσεξε την Deutsch και αποφάσισε να την αναδείξει λόγω – και όχι παρά – της θρησκευτικής της προσήλωσης. Με τη συνηθισμένη της μαντίλα, τη φούστα και τα μακριά μανίκια, η Deutsch εμφανίστηκε στην καμπάνια της Adidas “Impossible is Nothing”, η οποία ελπίζει να ενώσει τους ανθρώπους μέσω του αθλητισμού και να διευρύνει τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων. 

Η Deutsch βλέπει το τρέξιμο – και τον αθλητισμό γενικότερα – ως έναν τρόπο σύνδεσης με τον Ιουδαϊσμό. Με το να ντύνεται σεμνά ενώ τρέχει και να ακολουθεί πιστά τους νόμους του Ιουδαϊσμού, δείχνει στον κόσμο ότι μπορούν να είναι πιστοί Εβραίοι και να συνεχίζουν να αγωνίζονται σε υψηλότερο επίπεδο. 

Μετά τον αγώνα της στην Αγγλία για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Deutsch έχει αρχίσει να προπονείται για το Abbott World Marathon Majors στο Βερολίνο αυτό το φθινόπωρο. Ο τερματισμός θα γίνει στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου ο Χίτλερ διορίστηκε καγκελάριος και διακήρυξε τα σχέδιά του για την εξόντωση των Εβραίων. Η ίδια αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε να σκεφτεί έναν πιο ταιριαστό τρόπο για να αποδείξει το Am Yisrael chai – αρχαία εβραϊκή φράση που σημαίνει ότι το εβραϊκό έθνος ζει. 

Οι μητέρες που θέλουν να κάνουν οικογένεια και ταυτόχρονα να κυνηγούν τα όνειρά τους έχουν την Deutsch ως το πρότυπό τους. Προφανώς, υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε και να ισορροπήσουμε. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που η Deutch δεν μπορεί να κάνει επειδή έχει οικογένεια, όπως το να φύγει για εξι εβδομάδες. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία καριέρας για τις μητέρες, επειδή η δουλειά είναι ευέλικτη. Δεν απαιτείται ολοήμερη προπόνηση και, έτσι, υπάρχει περισσότερος χρόνος για την οικογένεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.