23 Απρ 2024
READING

Αγώνας επικράτησης για Google, Facebook και Amazon στις διαφημίσεις

3 MIN READ

Αγώνας επικράτησης για Google, Facebook και Amazon στις διαφημίσεις

Αγώνας επικράτησης για Google, Facebook και Amazon στις διαφημίσεις

Στις τριμηνιαίες οικονομικές ανακοινώσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έγινε αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις διαφήμισης του Google και του Facebook είχαν ισχυρά τρίμηνα, βοηθούμενες τόσο από την πανδημία όσο και από την επιστροφή της οικονομίας. Το ίδιο όμως έκανε και η πολύ λιγότερο προβεβλημένη διαφημιστική επιχείρηση του Amazon. Πράγματι, το Amazon αναπτύσσεται ταχύτερα από όλους και θα μπορούσε τελικά να αμφισβητήσει το μακροχρόνιο δυοπώλειο Facebook-Google. 

Η μητρική εταιρεία του Google, η Alphabet, ανακοίνωσε έσοδα 55,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που τελείωσε τον Μάρτιο, μια αύξηση 46% από το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα διαφημιστικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 32% το τρίμηνο χάρη στις πωλήσεις διαφημίσεων αναζήτησης. Μόνο το YouTube απέφερε 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.Τα έσοδα του Facebook, τα οποία προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από διαφημίσεις, σημείωσαν άλμα 48% από το τρίμηνο Μαρτίου του 2020, φτάνοντας τα 26,17 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αλλά η διαφημιστική δραστηριότητα του Amazon φαίνεται να έχει αυξηθεί περισσότερο. Η εταιρεία αναφέρει έσοδα από διαφημίσεις για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 77% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.Το πιο σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη της διαφημιστικής επιχείρησης της Amazon επιταχύνεται.Η διαφημιστική επιχείρηση της εταιρείας επωφελήθηκε από την αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα νέα διαφημιστικά προϊόντα της Amazon προσελκύουν την προσοχή και η τεχνολογία της εταιρείας για την παροχή πιο σχετικών διαφημίσεων στους χρήστες βοηθά. 

Οι νικητές και οι ηττημένοι στις επιχειρήσεις ψηφιακών διαφημίσεων κρίνονται με βάση την ποιότητα των δεδομένων στόχευσης που χρησιμοποιούν.Το Google μπορεί να μετρήσει την πρόθεση αγοράς με βάση το τι αναζητούν οι άνθρωποι ή τι συζητούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Facebook μπορεί να κατανοήσει το ενδιαφέρον για προϊόντα με βάση το τι συζητούν οι χρήστες του σε κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται στο διαδίκτυο. Αλλά τα δεδομένα του Amazon σχετικά με το τι αγοράζουν πραγματικά οι άνθρωποι μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού ενδιαφέροντος για προϊόντα. 

Σύμφωνα με το eMarketer, το Amazon κατείχε μερίδιο 10,3% της αμερικανικής αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων το 2020 (από 7,8% το προηγούμενο έτος), με το Google να κατέχει 28,9% και το Facebook 25,2%. Τον Μάρτιο, το μερίδιο του Amazon στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί στο 10,7%, αλλά ο υπολογισμός αυτός δεν περιελάμβανε τα νούμερα του πρώτου τριμήνου του Amazon. Το eMarketer αναμένει ότι το μερίδιο της Amazon θα συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2023. 

Η διαφημιστική επιχείρηση του Amazon ξεκίνησε προσφέροντας διαφημίσεις προβολής και αναζήτησης στους ιστότοπους του Amazon, πράγμα που αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη ευκαιρία. Αλλά η εταιρεία έχει προσθέσει περισσότερα διαφημιστικά προϊόντα και η προσφορά της μοιάζει πλέον περισσότερο με αυτές του Facebook και της Google. Για παράδειγμα, το Amazon λειτουργεί πλέον μια πλατφόρμα από την πλευρά της ζήτησης όπου οι διαφημιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προγραμματισμένες προσφορές για διαφημιστικά σποτ που εμφανίζονται σε συνεργαζόμενους ιστότοπους σε όλο τον ιστό. Εάν τα διαφημιστικά έσοδα του Amazon αυξηθούν σε μέγεθος ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν το Google και το Facebook θα έχουν καθοριστική σημασία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.