22 Ιαν 2025
READING

Ενισχύεται το ηλεκτρονικό εμπόριο με Millennials και Gen Z να οδηγούν την αλλαγή 

4 MIN READ

Ενισχύεται το ηλεκτρονικό εμπόριο με Millennials και Gen Z να οδηγούν την αλλαγή 

Ενισχύεται το ηλεκτρονικό εμπόριο με Millennials και Gen Z να οδηγούν την αλλαγή 

Οι Millennials είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την αύξηση των διεθνών πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου απευθείας στον καταναλωτή τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την ESW, πρώην eShopWorld. Η δραστηριότητα αυτή ήρθε εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, η οποία περιόρισε την πρόσβαση στα καταστήματα, ωθώντας το 52% των νέων ηλικίας 25 έως 34 ετών να αγοράζουν απευθείας μέσω διαδικτύου από διεθνείς μάρκες. 

Υπήρξαν σίγουρα διαφορετικές συμπεριφορές ανά γενιά, σύμφωνα με το Global Voices της ESW: Pre-Peak Pulse 2021, μια έρευνα σε σχεδόν 15.000 καταναλωτές σε 14 χώρες, η οποία έδειξε ότι το 52% των αγοραστών συνολικά παρακινήθηκε να αγοράσει online κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτός ο μέσος όρος αυξήθηκε στο 58% μεταξύ των ηλικιών 25 έως 44 ετών, καθώς τα κλειστά καταστήματα και η μειωμένη πρόσβαση σε φυσικά καταστήματα ώθησαν τους καταναλωτές να αγοράσουν μέσω διαδικτύου είδη που κανονικά θα αγόραζαν σε κάποιο φυσικό κατάστημα. 

Η τάση αυτή έγινε πιο έντονα αισθητή στη Νότια Αφρική και την Ινδία, αμφότερες με 63%, ακολουθούμενες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 56%, την Κίνα με 53% και τις ΗΠΑ με 52%. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μειωμένη πρόσβαση στα καταστήματα ενίσχυσε επίσης το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, με το 46% των αγοραστών παγκοσμίως που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι αυτό τους ώθησε να αγοράσουν απευθείας από μια διεθνή μάρκα στο διαδίκτυο, ποσοστό που αυξήθηκε στο 52% μεταξύ των ηλικιών 25 έως 34 ετών. Οι καταναλωτές στην Ινδία και την Κίνα, 61% στην καθεμία, το Μεξικό, 59%, και η Ρωσία, 50%, ήταν πιο πιθανό να έχουν αγοράσει απευθείας από μια διεθνή μάρκα στο διαδίκτυο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

Επίσης, οι αγοραστές στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είχαν μεγαλύτερη προδιάθεση να αγοράζουν από διαφορετικές μάρκες. 

Οι millenials και η Gen-Z έχουν στραφεί προς τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πιστεύεται ότι και τα καταστήματα μπορούν να εξελιχθούν σε κοινωνικές πλατφόρμες. Πολλοί Millennials και Gen Z πελάτες βγάζουν φωτογραφίες στα καταστήματα με ένα προιόν και το στέλνουν με μήνυμα στους φίλους τους για να πάρουν τη γνώμη τους. Τα καταστήματα που θα συνεχίσουν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους θα έχουν μια καταπληκτική θέση στο ευρύτερο σύστημα λιανικής πώλησης. 

Στο μεταξύ, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, τα παραδοσιακά “υψηλής επαφής” είδη που οι καταναλωτές θα επικύρωναν προηγουμένως σε ένα κατάστημα δοκιμάζοντάς τα, αποδείχθηκαν ο πιο δημοφιλής τύπος διασυνοριακών αγορών τους τελευταίους έξι μήνες. 

Το ένα τέταρτο των αγοραστών παγκοσμίως αγόρασε μέσω διαδικτύου είδη ένδυσης εκτός της εγχώριας αγοράς τους κατά την περίοδο αυτή, ενώ τα υποδήματα (19%), τα είδη πολυτελείας (18%), η φροντίδα του δέρματος (17%), η υγεία και η ομορφιά (17%), τα αρώματα (16%) και τα καλλυντικά (16%), ανήκουν στις πιο δημοφιλείς αγορές που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά διεθνώς. Οι Millenials και οι Gen Z αγοραστές πρωτοστάτησαν, πραγματοποιώντας διασυνοριακές αγορές σε τριπλάσιο ποσοστό από τους Baby Boomers ηλικίας 57 έως 75 ετών. 

Η σημαντική άνοδος του διασυνοριακού εμπορίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 συνεχίστηκε και το 2021, αν και η ετήσια αύξηση ήταν πιο μικρή. Από τις πέντε δημοφιλέστερες κατηγορίες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, η κατηγορία πολυτελείας σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με τα τέλη του 2020, ακολουθούμενη από τις κατηγορίες περιποίησης δέρματος και αρωμάτων, με αύξηση 4% η καθεμία κατά την περίοδο αυτή. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ESW αυτή η αύξηση των διασυνοριακών αγορών ειδών πολυτελείας, η οποία οφείλεται κυρίως σε νεότερους αγοραστές, μπορεί να τροφοδοτήθηκε από τις νέες διεθνείς αγοραστικές συμπεριφορές που προκλήθηκαν από την πανδημία. 

Οι λιανοπωλητές που διαθέτουν πάρα πολλές τοποθεσίες κινδυνεύουν. Η Marks & Spencer, για παράδειγμα, είναι υπερβολικά υπεραποθεματοποιημένη και διαθέτει παλιά καταστήματα που χτίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ το δίκτυο καταστημάτων που απαιτείται σήμερα είναι πολύ διαφορετικό. Είναι οι συμπληρωματικοί ρόλοι των δύο καναλιών, οι κοινωνικές πλατφόρμες συν το κοινωνικό λιανικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο που ενώνεται με το φυσικό λιανικό εμπόριο. 

Η μετατροπή των τριών αυτών γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι συμβαίνει η αλλαγή. Οι μάρκες επαναπροσδιορίζουν το φυσικό κατάστημα. Έχουν εκπληκτικές ιστορίες να πουν. Είναι δύσκολο να αντικατασταθεί ο ανθρώπινος παράγοντας από 100% online υπηρεσίες, καθώς τίποτα δεν αντικαθιστά έναν πολύ καλά ενημερωμένο υπάλληλο λιανικής πώλησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.