26 Απρ 2024
READING

Ένα χρονοδιάγραμμα της πορείας της Reebok προς την κορυφή και αντίστροφα

7 MIN READ

Ένα χρονοδιάγραμμα της πορείας της Reebok προς την κορυφή και αντίστροφα

Ένα χρονοδιάγραμμα της πορείας της Reebok προς την κορυφή και αντίστροφα

Το ταξίδι της Reebok ξεκίνησε πολύ πριν εξαγοραστεί από την Adidas. Η πορεία της από αυτό το σημείο και μετά βρίσκεται πλέον στα χέρια της Authentic Brands Group, καθώς η Adidas αποχωρίζεται επίσημα από τον άλλοτε ανταγωνιστή της.Η Adidas πουλάει την εταιρεία για περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που είναι σημαντικά μικρότερο από τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για τη Reebok στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Reebok είναι επίσης πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν όταν την απέκτησε η Adidas. Το 2005, τη χρονιά που ανακοινώθηκε η εξαγορά της Adidas, η Reebok είχε πωλήσεις 3,77 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2020, η Reebok αντίστοιχα είχε πωλήσεις 1,61 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η ιστορία της εκπληκτικής ανόδου και της αργής πτώσης της Reebok είναι μακρά και κάθε άλλο παρά απλή. Για ένα διάστημα, φαινόταν ότι η μάρκα έκανε τα πάντα σωστά: πέτυχε μια σημαντική πολιτιστική στιγμή με την έκρηξη του αερόμπικ και έγινε εντελώς ξαφνικά μια από τις κορυφαίες αθλητικές μάρκες. Η εταιρεία παρέμεινε σε στενό ανταγωνισμό με την Adidas και τη Nike για χρόνια, καθώς προσπαθούσε να εισχωρήσει σε χώρους όπως το μπάσκετ με το The Pump. Η Reebok υπέγραψε ακόμη και τον Shaquille O’Neal, που παραμένει ένα τεράστιο όνομα στον χώρο του μπάσκετ (και είναι ιδιοκτήτης της Authentic Brands), και τον Allen Iverson, για να διευρύνει την εμβέλειά της. 

Δεκαετίες αργότερα, η Reebok επικεντρώνεται περισσότερο στην αγορά ειδών γυμναστικής, έναν πολύ μικρότερο χώρο από τον αθλητικό κόσμο στον οποίο δραστηριοποιούνταν. Κατά κύριο λόγο, αυτό ίσως συμβαίνει επειδή η Adidas δραστηριοποιήθηκε στους ίδιους αυτούς τομείς, καθιστώντας αναγκαία τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο. Εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτού του επαναπροσανατολισμού, η Reebok είναι τώρα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μικρότερη από την Adidas και τη Nike, με τις οποίες συνήθιζε να ανταγωνίζεται άμεσα. Για το μέλλον, ο ανταγωνισμός με τα μεγαλύτερα brands δεν θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος. 

Εάν, υπό την Authentic Brands, η Reebok επικεντρωθεί λιγότερο στον ανταγωνισμό με τη Nike και περισσότερο στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου brand που μπορεί να προσφέρεται μέσω των διαφόρων καταστημάτων της και άλλων τρίτων λιανοπωλητών, κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να αυξήσει τις πωλήσεις της. Ωστόσο, η αγορά παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστική, οπότε η δημιουργία μιας διαφοροποιημένης προσφοράς που θα έχει σαφή εστίαση στον πελάτη και μια ισχυρή στρατηγική διανομής θα είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία. 

Η εξαγορά από την Authentic Brands θα μπορούσε να σημαίνει την επαναφορά σε ορισμένα από τα αθλήματα που κατείχε, αν και η εταιρεία παρέμεινε επικεντρωμένη στην τοποθέτηση της Reebok στον τομέα του fitness στην αρχική της δήλωση για την εξαγορά. Διαφορετικά, θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη εστίαση στα παλιά επιτυχημένα παπούτσια της Reebok. Όποιο δρόμο και αν ακολουθήσει η νέα ηγεσία της Reebok, έχει το πλεονέκτημα ότι βασίζεται σε μια γνωστή μάρκα – απλώς μια μάρκα που πολλοί έχουν ξεχάσει με τα χρόνια. 

Κανείς δεν αρνείται το γεγονός ότι η Reebok δεν είναι πλέον πραγματικός ανταγωνιστής των κορυφαίων παικτών στον αθλητικό χώρο. Ορισμένοι όμως ελπίζουν ότι η πώληση θα σημάνει μια νέα αρχή για τη Reebok. Και ίσως την αρχή ενός πολύ μακρύ δρόμου επιστροφής στην κορυφή.

Βασικά γεγονότα στην άνοδο και την πτώση της Reebok 

1895 

Ιδρύεται η J.W. Foster and Sons, ο πρόδρομος της Reebok. 

1924 

Οι Βρετανοί δρομείς Harold Abrahams και Eric Liddell κερδίζουν χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φορώντας παπούτσια J.W. Foster. Αργότερα απαθανατίζονται στην ταινία Τα άρματα της φωτιάς. 

1958 

Οι Joe και Jeff Foster ιδρύουν τη Reebok. 

1970 

Ο Ron Hill κερδίζει τον μαραθώνιο της Βοστώνης φορώντας το παπούτσι για τρέξιμο World 10 της Reebok. 

1979 

Η Reebok κερδίζει πέντε αστέρια από το Runner’s World για τρία παπούτσια της: το Inca, το Midas και το Aztec. 

Ο Paul Fireman αποκτά το 95% των μετοχών της Reebok στις ΗΠΑ. 

1982 

Κυκλοφορεί το Reebok Freestyle, με στόχο να επωφεληθεί από την τάση της γυναικείας αεροβικής. 

1983 

Η Reebok πραγματοποιεί καθαρές πωλήσεις ύψους 12,8 εκατομμυρίων δολαρίων. 

1984 

Ο θρύλος του μπάσκετ Michael Jordan υπογράφει συμβόλαιο με τη Nike. Ο Joe Foster πουλάει τη διεθνή επιχείρηση της Reebok στον Paul Fireman και τον επενδυτή Stephen Rubin.Η Reebok πραγματοποιεί καθαρές πωλήσεις ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων. 

1985 

Η Reebok εισάγει στο κοινό 4 εκατομμύρια κοινές μετοχές έναντι 17 δολαρίων ανά μετοχή τον Ιούλιο, ενώ τον επόμενο Απρίλιο ακολουθεί η εισαγωγή επιπλέον 2,2 εκατομμυρίων μετοχών έναντι 49 δολαρίων η κάθε μία. 

Η Cybill Shepherd φοράει ένα ζευγάρι Freestyles στα Emmys και ο Mick Jagger τα φοράει σε ένα μουσικό βίντεο για το “Dancing in the Street”. Η Reebok πραγματοποιεί καθαρά κέρδη 310 εκατομμυρίων δολαρίων. 

1986 

Η Reebok καταλαμβάνει το Νο. 1 μερίδιο αγοράς στις πωλήσεις παπουτσιών στις ΗΠΑ. 

Η Reebok εξαγοράζει τη Rockport έναντι 118,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Reebok επιτυγχάνει καθαρά κέρδη 920 εκατομμυρίων δολαρίων. 

1987 

Η Reebok εξαγοράζει τη μάρκα αθλητικών παπουτσιών Avia που εστιάζει στις γυναίκες έναντι 180 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Reebok ξεπερνά για πρώτη φορά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με καθαρά πωλήσεις 1,39 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα της δεν θα πέσουν ποτέ ξανά κάτω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. 

1989 

Η Reebok κυκλοφορεί το παπούτσι μπάσκετ The Pump, κάνοντας τη Reebok “οικείο όνομα” στον χώρο του μπάσκετ. 

Η Nike αφαιρεί από τη Reebok τον τίτλο του Νο 1 πωλητή αθλητικών παπουτσιών. 

Ο Joe Foster αποχωρεί από τη Reebok. 

1990 

Η Reebok ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα, με συνολικά 2,16 δισεκατομμύρια δολάρια. 

1991 

Ο Dee Brown φοράει το The Pump όταν κερδίζει τον διαγωνισμό Slam Dunk Contest. 

1992 

Η Reebok υπογράφει πολυετή συμφωνία υποστήριξης με τον Shaquille O’Neal. 

Με αρκετά μέλη να έχουν συμβόλαιο με τη Nike, η Dream Team κρύβει τα λογότυπα της Reebok στις στολές της ολυμπιακής τελετής απονομής, προκαλώντας πλήγμα στη Reebok. 

Η συλλογή Greg Norman Collection, θυγατρική της Reebok, εγκαινιάζεται. 

Η Reebok πετυχαίνει για πρώτη φορά καθαρά έσοδα άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εισπράττοντας 3,02 δισεκατομμύρια δολάρια. 

1996 

Η Reebok πωλεί την Avia. 

Η Reebok συνάπτει συμφωνία αδειοδότησης υποδημάτων με την Ralph Lauren. 

Η Reebok υπογράφει 10ετή συμφωνία με τον Allen Iverson. 

2001 

Η Reebok υπογράφει 10ετείς συμφωνίες αδειοδότησης με το NFL και το NBA, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες συμφωνίες με τις Nike, Champion και Puma. 

Η Reebok υπογράφει ισόβιο συμβόλαιο υποστήριξης και marketing με τον Allen Iverson. (Η εταιρεία λιανικής πώλησης υπέγραψε αρχικά συμβόλαιο με τον Iverson το 1996). 

2003 

Η Reebok λανσάρει ένα υπογεγραμμένο παπούτσι, το S. Carter, με τον Jay-Z. 

Η Reebok παρουσιάζει τη σειρά G-Unit με τον 50 Cent. 

2004 

Η Reebok κληρονομεί μια συμφωνία με το NHL από την εξαγορά της The Hockey Company για 329 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα έχει συμφωνίες αθλητικής αδειοδότησης με τέσσερα μεγάλα αθλητικά πρωταθλήματα στις ΗΠΑ: το NFL, το NBA, το NHL και το MLB. 

2005 

Η Reebok πωλεί την Ralph Lauren Footwear για 110 εκατομμύρια δολάρια. 

Η Adidas ανακοινώνει την πρόθεσή της να εξαγοράσει τη Reebok έναντι 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της Rockport και της επιχείρησης χόκεϊ. Η συμφωνία κλείνει στις αρχές του 2006. 

2006 

Η Adidas αναλαμβάνει την προηγούμενη 10ετή συμφωνία της Reebok με το NBA που είχε διαπραγματευτεί, υπογράφοντας νέο 11ετές συμβόλαιο με την Adidas ως προμηθευτή. 

Η Adidas πωλεί τη συλλογή Greg Norman στην εταιρεία γκολφ MacGregor. 

2009 

Η Reebok λανσάρει το αθλητικό παπούτσι EasyTone, το οποίο επικεντρώνεται στη γυναικεία αγορά. 

2011 

Η Reebok υπογράφει 10ετή συμφωνία αδειοδότησης με την CrossFit. 

2012 

Η Reebok χάνει το συμβόλαιο αδειοδότησης της NFL από μια σειρά άλλων brand, όπως η Nike, η Under Armour και άλλες. 

2015 

Η Adidas πωλεί τη Rockport για 280 εκατομμύρια δολάρια. 

Η Reebok έχει έσοδα λιγότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από το 1989, συγκεκριμένα 1,94 δισεκατομμύρια δολάρια. 

2017 

Η Adidas αναλαμβάνει την άδεια χρήσης του NHL από τη Reebok. 

2020 

Η Reebok διακόπτει τους δεσμούς της με την CrossFit μετά από σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου. 

2021 

Τον Φεβρουάριο, η Adidas ανακοινώνει την πώληση της Reebok παράλληλα με τη στρατηγική “Own the Game”, με την αντίληψη ότι τόσο η Reebok όσο και η Adidas θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητες ανάπτυξής τους ανεξάρτητα η μία από την άλλη. 

Τον Αύγουστο, η Adidas πωλεί τη Reebok στην Authentic Brands Group έναντι περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.