24 Απρ 2024
READING

Η Shein κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας

3 MIN READ

Η Shein κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας

Η Shein κατηγορείται για έλλειψη διαφάνειας

H αξία της Shein, η οποία εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, την καθιστά ίσως την πιο γνωστή Κινέζικη εταιρεία πώλησης εξαιρετικά οικονομικών προϊόντων μόδας στο διαδίκτυο εκτός της Κίνας. Ο γίγαντας της fast fashion αγοράς βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου ελέγχου εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας.

Από τη μία σύμφωνα με συγκεκριμένη δήλωση, η εταιρεία υποστήριξε ότι τα εργοστάσια της είναι πιστοποιημένα από τον International Organization for Standardization (ISO) και το Labor Standards Organization SA8000. Από την άλλη σύμφωνα με το Reuters καμία εταιρεία δεν εξέδωσε πιστοποιητικό για την Shein, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι ο κολοσσός της fast fashion αγοράς διέγραφε τις αναφορές από την social ιστοσελίδα του. 

Η εταιρεία που πωλεί φορέματα αξίας 15 ευρώ και tops αξίας 3 ευρώ έχει να απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα σχετικά με το πώς και πού κατασκευάζει τα ρούχα της, αλλά κυρίως κάτω υπό ποιες συνθήκες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εταιρείες που πωλούν περισσότερα από 36 εκατομμύρια λίρες αγαθών ετησίως, είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν τις συγκεκριμένες  πληροφορίες στα site τους, διαβεβαιώνοντας ότι καταπολεμούν την καταναγκαστική εργασία, βάσει του Νόμου UK’s 2015 Modern Slavery Act. Αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες, αν και η Shein δήλωσε στο Reuters ότι πρόκειται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της εταιρείας.

Επιπλέον τον Μάρτιο η Good on You, μια εταιρεία που αξιολόγησε τα fashion brands για τα ηθικά τους διαπιστευτήρια, υποστήριξε ότι η Shein είναι μια επιχείρηση που πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει δυσκολία στο να εντοπίσει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού. Βασίζεται κατά κύριο λόγο σε influencers στον τομέα του marketing, καθιστώντας την ιδιαίτερα ελκυστική για το νεαρό γυναικείο καταναλωτικό κοινό, το οποίο επιθυμεί οικονομικά προϊόντα . 

Στο Instagram η Shein διαθέτει πάνω από 21 εκατομμύρια ακόλουθους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νεαρές γυναίκες που ποζάρουν για τις συλλογές των ρούχων της. Στο link του site για την κοινωνική ευθύνη της εταιρείας, η Shein αναφέρει ότι βασικός στόχος της είναι αφενός να ικανοποιεί τους ανθρώπους, αφετέρου να μην επιβαρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τον πλανήτη. Έτσι εφαρμόζει βιώσιμες πρακτικές και χρησιμοποιεί υφάσματα, τα οποία δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. 

Μία ακόμη δήλωση της εταιρείας υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί για την κατασκευή των ρούχων της ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Ωστόσο μόλις ένα αντικείμενο στην κατηγορία των ανδρικών ενδυμάτων έχει κατασκευαστεί από το συγκεκριμένο υλικό, σε αντίθεση με τα 3.600 προϊόντα, τα οποία έχουν παραχθεί με μη ανακυκλώσιμο πολυεστέρα. Ακόμη η πλειοψηφία των βαμβακερών ειδών έχουν παραχθεί προσθέτοντας πάλι πολυεστέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σε  συνολικό επίπεδο έλλειψη διαθέσιμων φυσικών ινών για όλες τις συλλογές ρούχων ανεξαρτήτου κατηγορίας.  Όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού, δεν επιβεβαιώνεται ότι τα ενδύματα κατασκευάζονται κάτω από τις βέλτιστες πρακτικές πολιτικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.