20 Απρ 2024
READING

O Steve Jobs άλλαξε την εικόνα της Apple και του retail πριν 20 χρόνια

4 MIN READ

O Steve Jobs άλλαξε την εικόνα της Apple και του retail πριν 20 χρόνια

O Steve Jobs άλλαξε την εικόνα της Apple και του retail πριν 20 χρόνια

Πίσω στο 2001, ο Steve Jobs αποκάλυψε το κατάστημα της Apple, αλλάζοντας όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες θα αγόραζαν πλέον hardware αλλά και θα λαμβάνουν υπηρεσίες κατά την αγορά.Αυτό αλλαζε το retail για πάντα.”Αυτό είναι το κατάστημά μας”, δήλωσε ο Steve Jobs, καθώς παρουσίαζε για πρώτη φορά το Apple Store πριν από 17 χρόνια, στις 15 Μαΐου 2001.Το Apple Store, η πρώτη “εισβολή” της Apple με τα δικά της καταστήματα retail.

‘Ανοιξε τα δύο πρώτα καταστήματα 4 ημέρες αργότερα, στο Glendale της Καλιφόρνια και έπειτα στο Tysons Corner.Κατά τα επόμενα χρόνια, τα Apple Stores έχουν αυξηθεί σε πάνω από 500 καταστήματα, σε περισσότερες από 20 χώρες.Έχει επιταχυνθεί η ανάπτυξη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο του retail στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του χώρου ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάπτυξης της Apple και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο με την κυκλοφορία των iPod, iPhone, iPad και άλλα, το Apple Store άλλαξε για πάντα την εμφάνιση του retail υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών.Και αυτή η εμφάνιση έχει αντιγραφεί ευρέως, από τη Microsoft που δρομολόγησε μια αλυσίδα καταστημάτων με lookalike καταστήματα ,και της Sony προσπαθώντας το ίδιο και ουσιαστικά να διώξει τα Apple Stores από την Κίνα και την Ιαπωνία.Τελικά τα καταστήματα της πρώτης έκλεισαν σε όλο τον κόσμο και της δεύτερης περιορίστηκαν σημαντικά.

Σε όλη τη δεκαετία του 1990, οι υπολογιστές της Apple πωλούνταν τόσο από τα καταστήματα όσο και απο εξουσιοδοτημένους retailers της Apple.Η υποστήριξη των πελατών στα καταστήματα ήταν άψογη και αυτό οφειλόταν στο πόσο συχνά τα επισκέπτονταν εκπρόσωποι της Apple, ώστε να διατηρούν το προσωπικό σε τάξη και καλό κλίμα.Από το 1997, η Apple εμπνεύστηκε την ιδέα “κατάστημα μέσα στο κατάστημα” που συμφώνησε με την CompUSA, λίγο μετά την επιστροφή του Jobs στην εταιρεία. 

Την ίδια στιγμή, η Apple έβγαλε τα προϊόντα της από τους περισσότερους retailers που δεν ήταν CompUSA, σε μια εποχή που η Dell ήταν ο κύριος ανταγωνιστής της Apple και η Apple προετοιμαζόταν να ξεκινήσει το αρχικό iMac.Η Apple ανανέωσε επίσης το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Ο Jobs αποφάσισε να ανοίξει καταστήματα retail της Apple και προσέλαβε ως διευθυντή τον Ron Johnson, που πριν βρισκόταν στην Target, στις αρχές του 2000.

Στις 15 Μαΐου 2001, η Apple ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 25 καταστήματα εκείνο το έτος, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων που θα άνοιγαν αμέσως. Τα πρώτα καταστήματα, όπως παρουσιάστηκε από τον Jobs σε ένα εισαγωγικό βίντεο στις 19 Μαίου, παρουσίαζαν  τα iMacs και iBooks, καθώς και τα τότε καινούργια PowerBook G4 Titanium και Power Macs. Το iPod, ωστόσο, θα κυκλοφορούσε μετά από πέντε μήνες.

Επίσης, στο κατάστημα υπήρχε μουσική, ταινίες, φωτογραφίες και παιδικό τμήμα , καθώς και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες που δεν άνηκαν στην Apple.Ένα άλλο αρχικό σημείο πώλησης ήταν η πρωτότυπη εκδοχή του Genius Bar, που περιελάμβανε φωτογραφίες του Albert Einstein και άλλων διάσημων μεγαλοφυιών που είχαν συμπεριληφθεί στις διαφημίσεις “Think Different” της Apple της εποχής.Ο Jobs τοποθετούσε τις “ιδιοφυίες” στο κατάστημα ως ικανές να απαντούν στις ερωτήσεις των πελατών – και αν δεν μπορούσαν, υπήρχε σταθερό τηλέφωνο που καλούσε στο Cupertino.

Περισσότεροι από 500 fans είχαν παραταχθεί στο κατάστημα Tysons, από την αυγή της προηγούμενης ημέρας.Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα καταστήματα στο Tysons και στο Glendale φιλοξένησαν περισσότερους από 7500 επισκέπτες και πώλησαν συνολικά $ 599.000 σε προϊόντα κατά τις δύο πρώτες ημέρες.Η προσέγγιση με άνοιγμα καταστημάτων κατάστημα είχε δοκιμαστεί ξανά. Η Dell και η Gateway είχαν βγει στο retail προτού η Apple προχωρήσει σε αυτό το βήμα- αλλά και οι δύο προσπάθειες εξαφανίστηκαν γρήγορα.

Τα καταστήματα πήγαν απρόσμενα καλά, παρά το μεγάλο σκεπτικισμό της βιομηχανίας.Η Apple ανακοίνωσε ότι 7.700 πελάτες επισκέφθηκαν τα δύο πρώτα καταστήματα κατά τις πρώτες δύο ημέρες της επιχείρησής τους, αγοράζοντας προϊόντα αξίας 599.000 δολαρίων.Η επιτυχία του Apple Store δεν μειώθηκε ποτέ πραγματικά. Το πρώτο flagship , στο Magnificent Mile του Σικάγου, άνοιξε το 2003, με το πρώτο διεθνές κατάστημα Apple να ανοίγει στη Ginza, στο Τόκιο της Ιαπωνίας, αργότερα εκείνο το έτος.

Πέντε χρόνια μετά το άνοιγμα των δύο πρώτων καταστημάτων, το 2006, η Apple άνοιξε το flagship κατάστημα “cube” στην Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη. Ενώ ο αριθμός των καταστημάτων της Apple σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 500, με την πρώτη θέση στην Κορέα, τα πρωτότυπα δεν έχουν ξεχαστεί.Το κατάστημα της Apple που ορίστηκε νούμερο ένα στο Glendale, παραμένει ένα δημοφιλές μέρος για επίσκεψη των fan. Αλλά το νούμερο δύο στo Tyson, είναι ακόμα το πρώτο που άνοιξε!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.