Η συνειδητή κατανάλωση, το peak του Amazon και η ψηφιακή “αποτοξίνωση”

Μπήκαμε σε μια νέα δεκαετία και πολλά θα αλλάξουν μετά τις πολλές αλλαγές που ήδη έγιναν μέχρι τώρα.Πρώτον, ας είμαστε σαφείς για το τι δεν αλλάζει. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη συνέχιση της σύγκλισης του φυσικού και ψηφιακού λιανικού εμπορίου.Θα υπάρξουν και κάποιες τάσεις που έχει ενδιαφέρον να τις παρακολουθήσουμε.

Peak Amazon

Ο έλεγχος και οι ρυθμίσεις, ο αντίκτυπος από την στάση των καταναλωτών, οι ανταγωνιστές που βελτιώνονται και το Amazon θα ξεπεράσει τον ρόλο του disruptor που είχε στην αγορά.Άλλωστε το έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Jeff Bezos. «Προβλέπω ότι μια μέρα το Amazon θα αποτύχει», είπε πέρυσι. “Αν κοιτάξετε μεγάλες εταιρείες, οι ζωές τους τείνουν να είναι 30-plus χρόνια, και όχι εκατοντάδες χρόνια.”

Το Amazon έχει περιστρέψει έναν περίπλοκο ιστό γύρω από τους πελάτες της  αλλά τελικά το USP του Amazon είναι η ευκολία.Οι πελάτες είναι πιστοί στην υπηρεσία, την εμπειρία χωρίς εμπόδια, την απόλυτη ευκολία. Είναι συναλλακτική, όχι συναισθηματική η πίστη που κερδίζει το Amazon από τους πελάτες της και αυτό τελικά ίσως να είναι η πτώση της.

Ψηφιακό Detox

Ένα κρίσιμο στοιχείο του retail είναι η υπερ-συνδεσιμότητα, αλλά ας μην υποτιμήσουμε τη σημασία της “αποσύνδεσης” σε αυτήν την ψηφιακή εποχή.Κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένεται από περισσότερους retailers να επενδύσουν σε εμπειρίες που επιτρέπουν στους πελάτες να αποσυνδέονται από τις συσκευές τους, να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν τη στιγμή.

Καθώς όροι όπως “forest bathing” μπαίνουν στο ζωή μας θα δούμε πώς μπορεί να μεταφραστεί αυτό στο retail.Θα μπορούσαμε να δούμε “ζώνες ψηφιακής αποτοξίνωσης στο κατάστημα στο μέλλον; Μαθήματα ευαισθητοποίησης; Περισσότεροι πράσινοι χώροι;

Η εποχή της συμμετοχής

Την περασμένη δεκαετία, παρακολουθήσαμε τη μετάβαση των φυσικών καταστημάτων από συναλλακτική σε βιωματική, κυρίως για να αποστασιοποιηθούν από τον χρηστικό χαρακτήρα των ηλεκτρονικών αγορών.Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πάνε στο επόμενο επίπεδο μέχρι το 2030, καθώς θέλουν να επωφεληθούν από την έννοια της κοινότητας.Υπάρχει μια αναξιοποίητη ευκαιρία για τους εμπόρους λιανικής πώλησης να δημιουργήσουν την αίσθηση του “ανήκω” στους αγοραστές.Αλλά για να βρουν τη “φυλή” τους, οι λιανοπωλητές πρέπει να είναι τολμηροί για το ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Οι ημέρες του τα πάντα για όλους έχουν τελειώσει.

Η συνείδηση της κατανάλωσης

Η κατανάλωση γίνεται μια “βρώμικη” λέξη, καθώς η επίδραση “Greta Thunberg” χτυπά στο λιανικό εμπόριο.Αναμένουμε περισσότερους καταναλωτές να σκέφτονται δύο φορές πριν αγοράσουν νέα προϊόντα και να στρέφονται στην επισκευή, μεταπώληση και ενοικίαση.Τα προϊόντα θα γίνουν υπηρεσίες, δεδομένου ότι οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα στην πρόσβαση σε σχέση με την ιδιοκτησία. Το μέλλον είναι ο συνειδητός καταναλωτισμός.

Θάνατος” του πωλητή

Η εμπειρία του πελάτη γίνεται γρήγορα το νέο “νόμισμα” στο λιανικό εμπόριο, οπότε οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να ξανασκεφτούν ριζικά.Αυτό θα απαιτήσει μια τεράστια μετατόπιση, όπου το προσωπικό του καταστήματος θα γίνει αξιόπιστος σύμβουλος για ψώνια, εξοπλισμένο με νέες δεξιότητες και να παρέχει υπηρεσίες.Το κατάστημα του μέλλοντος θα είναι ένα μέρος για τον πελάτη για να φάει, να παίξει, να εργαστεί, να ανακαλύψει, να μάθει και να νοικιάσει. Έτσι, αν ο ρόλος του καταστήματος δεν είναι πλέον μόνο για την πώληση, δεν είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τη λέξη «πωλητής»;