28 Απρ 2024
READING

Η επιστροφή στα γραφεία θα επιφέρει ακόμη περισσότερες τηλεδιασκέψεις στο Zoom  

3 MIN READ

Η επιστροφή στα γραφεία θα επιφέρει ακόμη περισσότερες τηλεδιασκέψεις στο Zoom  

Η επιστροφή στα γραφεία θα επιφέρει ακόμη περισσότερες τηλεδιασκέψεις στο Zoom  

Σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού επιστρέφει πλέον στο γραφείο. Ωστόσο, το Zoom εξακολουθεί να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών, με τα έσοδα του πρώτου τριμήνου να αυξάνονται κατά 191% σε ετήσια βάση, τροφοδοτούμενη από τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για τηλεδιασκέψεις. Το πολυσύχναστο, συνεργατικό γραφείο στο οποίο πολλοί περίμεναν να επιστρέψουν, έχει στην πραγματικότητα μετατραπεί σε κάτι αρκετά έρημο – και φορτωμένο με βιντεοκλήσεις.   

Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις δεν μπορούν να καταλαμβάνουν όλο το χρόνο των ανθρώπων, γι’ αυτό και είναι ενδιαφέρον ότι σε ένα email που στάλθηκε από τον CEO της Apple προς τους υπαλλήλους περιγράφεται επίσης η προσδοκία ότι, από τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι της Apple θα πρέπει να επιστρέφουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη. Το να αναγκάζει κανείς τους εργαζόμενους να δίνουν το παρόν για λίγο περισσότερο από το μισό της εβδομάδας μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, ειδικά αν δεν έχουν αρκετούς λόγους να αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους κατά το χρονικό αυτό διάστημα.

Το πρόβλημα με οποιαδήποτε εντολή σχετικά με την ευελιξία είναι ότι είναι εγγενώς ανελαστική. Αν αντιβαίνει στην όλη αρχή της ευέλικτης εργασίας, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να σχεδιάσουν την ημέρα τους με τρόπο που να τους κάνει παραγωγικούς, υγιείς και ευτυχισμένους, τότε προφανώς δεν πρόκειται να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσαρμογής στην υβριδική εργασία. 

Μετά την ανακοίνωση μέσω mail, αρκετοί υπάλληλοι της Apple παραιτήθηκαν, ενώ άλλοι αντέδρασαν με εσωτερική επιστολή προς την εκτελεστική ομάδα. Ανέφεραν πως φαίνεται ότι υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η εκτελεστική ομάδα σκέφτεται για την απομακρυσμένη/ευέλικτη ως προς την τοποθεσία εργασία και των εμπειριών πολλών εργαζομένων της Apple. Υποστήριξαν, επίσης, ότι η καλύτερη συνεργασία απαιτούσε πάντα την εξ αποστάσεως επικοινωνία με ομάδες σε άλλα γραφεία και σε διαφορετικές ζώνες ώρας, από πολύ πριν από την πανδημία. 

Ωστόσο, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι επικαλούνται την καινοτομία και την συνεργασία όταν επιμένουν ότι οι υπάλληλοι πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τα γραφεία.Το Google καθυστέρησε πρόσφατα τα σχέδια επιστροφής στο γραφείο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά από τις 18 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι αναμένεται να είναι εμβολιασμένοι και να βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα. 

Η ιδέα ότι συνεργαζόμαστε περισσότερο όταν είμαστε μαζί δια ζώσης δεν υποστηρίζεται από δεδομένα. Μελέτες πριν από την πανδημία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία ανοικτού τύπου είχαν 70% λιγότερες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, καθώς έπαιρναν τηλέφωνο για να τις αποφύγουν – η εντολή για έναν αριθμό ημερών την εβδομάδα φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετη και μάλλον αντιπαραγωγική. 

Είτε πρόκειται για μία, δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, η προσέγγιση επιβολής δεν λαμβάνει υπόψη το πρόγραμμα του ατόμου. Οι πιθανότητες να χρειάζονται οι υπάλληλοι κάθε εβδομάδα, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της εργασίας τους, τον ίδιο αριθμό προσωπικών συναντήσεων είναι ελάχιστες. Έτσι, αναπόφευκτα, όπως και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε γραφεία, οι υβριδικοί εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να κάνουν συσκέψεις μόνο και μόνο για να πραγματοποιούνται συσκέψεις. Ούτε η προσέγγιση της ελευθερίας λειτουργεί, καθώς έτσι οι ομάδες μένουν χωρισμένες, αναγκασμένες να συνεργάζονται μέσω Zoom.Αν κάτι πρέπει να παίζει ρόλο στο πόσο συχνά συναντιόμαστε για να συνεργαστούμε, αυτό θα πρέπει να είναι η δουλειά που πραγματοποιείται.

Οι υβριδικοί εργοδότες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν αν θέλουν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του Zoom και της ανανέωσης όλων των προβλημάτων του προγενέστερου γραφείου. Θα αρχίσουν να επανεξετάζουν πραγματικά το τι πρέπει να είναι ο χώρος γραφείου και τον σκοπό που πρέπει να εξυπηρετεί. Και ίσως αυτός ο σκοπός στην πραγματικότητα να μην αφορά καθόλου το γραφείο. Ίσως να είναι κάτι ριζικά διαφορετικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.