20 Απρ 2024
READING

Βιωσιμότητα | Πώς τα καταστήματα χωρίς πλαστικά και συσκευασίες αναδιαμορφώνουν το λιανεμπόριο 

4 MIN READ

Βιωσιμότητα | Πώς τα καταστήματα χωρίς πλαστικά και συσκευασίες αναδιαμορφώνουν το λιανεμπόριο 

Βιωσιμότητα | Πώς τα καταστήματα χωρίς πλαστικά και συσκευασίες αναδιαμορφώνουν το λιανεμπόριο 

Το Sustainable Haus Mercantile, στο New Jersey, είναι ένα μικρό κατάστημα με μεγάλη αποστολή. Προσπαθεί να πείσει ευγενικά κάθε πελάτη που περνάει την πόρτα του ή επισκέπτεται την ιστοσελίδα του να αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες με ένα μπουκάλι σαμπουάν, ένα δοχείο απορρυπαντικού πλυντηρίου, ένα ρολό χαρτί κουζίνας, κάθε φορά. 

Το κατάστημα, το οποίο άνοιξε στις αρχές του 2020, είναι ένα από τα ολοένα και περισσότερα καταστήματα που δεν χρησιμοποιούν πλαστικά, αποφεύγουν τις συσκευασίες και έχουν μηδενικά απόβλητα για να αντιμετωπίσουν τα δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που παράγονται από τις πιο συνηθισμένες αγορές λιανικής πώλησης. Πρόκειται για ένα κίνημα που έχει εισχωρήσει στους mainstream εμπόρους. Η Target ανακοίνωσε τον Ιούνιο μια στρατηγική βιωσιμότητας, υποσχόμενη να γίνει ο ηγέτης της αγοράς για βιώσιμες μάρκες μέχρι το 2030. Υποδέχθηκε το Plastic-Free July, με βιτρίνες καταστημάτων που παρουσιάζουν μάρκες όπως η Stojo, η οποία κατασκευάζει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το ποτήρι καφέ μιας χρήσης, και άλλα δοχεία τροφίμων και ποτών μιας χρήσης. 

Μια αναζήτηση για το Plastic-free στο Amazon δίνει πάνω από 20.000 αποτελέσματα, από επαναχρησιμοποιήσιμα περιτυλίγματα τροφίμων μέχρι βιοδιασπώμενα δεσίματα μαλλιών. Οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής πώλησης, όπως η Grove Collaborative, προώθησαν έντονα τον Plastic-Free July στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το μήνα, επιστρατεύοντας επιδραστικούς παράγοντες και διασημότητες για να απαλλαγούν από τα πλαστικά για μια ή περισσότερες ημέρες. 

Αλλά το Sustainable Haus Mercantile και η ιδιοκτήτριά του, Janette Spiezio, πηγαίνουν την αειφορία στο επόμενο επίπεδο. Η Spiezio κατασκευάζει πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται στο κατάστημά της, όπως απορρυπαντικό πλυντηρίου, σαπούνια, διάφορα προϊόντα καθαρισμού και επαναχρησιμοποιήσιμα υποκατάστατα για χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα, εξαλείφοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αποστολής που σχετίζονται με την παραγγελία αυτών των προϊόντων από χονδρέμπορο. Στους ντόπιους πελάτες της αρέσει να γνωρίζουν ότι μπορούν να περπατήσουν μέχρι το κατάστημά της για να ξαναγεμίσουν τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια σαμπουάν, αντηλιακού ή απορρυπαντικού και να διατηρήσουν τα χρήματά τους στην τοπική οικονομία. Η εταιρεία προωθεί έναν τρόπο ζωής και έναν τρόπο να κάνουμε μια αλλαγή στη ζωή μας.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ανα τον κόσμο που προσπαθεί να αποφεύγει τα πλαστικά μιας-χρήσης και άλλων παρόμοιων επιβλαβών για το περιβάλλον υλικών. Η έρευνα της PwC Global Consumer Insights Survey 2020 διαπίστωσε ότι το 45% των καταναλωτών δήλωσε ότι αποφεύγει τη χρήση πλαστικού όποτε είναι δυνατόν, και το 41% θέλει οι λιανοπωλητές να καταργήσουν τις πλαστικές σακούλες και τις συσκευασίες για τα ευπαθή προϊόντα. 

Το Litterless, ένας ιστότοπος πηγών μηδενικών αποβλήτων, απαριθμεί εκατοντάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα – σε κάθε μία από τις 50 πολιτείες – που πωλούν χύμα είδη παντοπωλείου χωρίς συσκευασία και είδη ομορφιάς και καθαρισμού που οι πελάτες μπορούν να τοποθετήσουν σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία.Η μάρκα βιώσιμων δοχείων ποτών και τροφίμων Stojo δήλωσε ότι τα προϊόντα της έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, κατά ένα άτομο τη φορά. 

Η Stojo ιδρύθηκε το 2012, όταν οι ιδρυτές της δημιούργησαν ένα πτυσσόμενο, στεγανό επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι καφέ που θα μπορούσε να χωρέσει στην τσέπη όταν δεν χρησιμοποιείται. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια σειρά πτυσσόμενων δοχείων τροφίμων που πωλούνται στο διαδίκτυο και στα καταστήματα Target, Whole Foods, Anthropologie και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης. 

Η εταιρεία οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα θα αποτελούν μέρος ενός ολοένα και πιο κυκλικού οικοσυστήματος, όπου οι εταιρείες θα παρέχουν υπηρεσίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους για να παίρνουν πίσω τα προϊόντα από τους καταναλωτές και να διασφαλίζουν ότι το προϊόν ανακυκλώνεται και μετατρέπεται σε κάτι άλλο και όπου οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων, οι μάρκες καλλυντικών και τα καταστήματα τροφίμων θα παρέχουν στους καταναλωτές επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία σχεδιασμένα να επιστρέφονται στον πωλητή, να πλένονται και να επαναχρησιμοποιούνται.

Αναγνωρίζει όμως ότι η προσπάθεια αλλαγής των βαθιά ριζωμένων συνηθειών μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Το να μηδενίζουμε τα απορρίμματα είναι κάτι καινούργιο για τους περισσότερους ανθρώπους. Η εταιρεία έχει σκοπό να διδάξει τους ανθρώπους. Οι πελάτες της λένε ότι μαθαίνουν και αγοράζουν ταυτόχρονα. Αρκετοί αναφέρουν ότι έχουν αλλάξει τόσο τις δικές τους συνήθειες, όσο και τις συνήθειες της οικογένειάς τους. Έτσι, σιγά σιγά, οι μαζικοί έμποροι και τα σούπερ μάρκετ που αργούν να ασπαστούν τη βιωσιμότητα θα μπορούσαν να καταλήξουν να χάνουν μερίδιο αγοράς από καταστήματα όπως το Sustainable Haus Mercantile.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.