27 Απρ 2024
READING

Η αγορά γρήγορης παράδοσης στο λιανικό εμπόριο 

6 MIN READ

Η αγορά γρήγορης παράδοσης στο λιανικό εμπόριο 

Η αγορά γρήγορης παράδοσης στο λιανικό εμπόριο 

Μια νέα αγορά από γρήγορες υπηρεσίες διανομής προϊόντων σούπερ μάρκετ έχει αναπτυχθεί.Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου τα ψώνια μπορούν να βρίσκονται στην πόρτα μας σε μόλις 10 λεπτά αφότου κάνουμε την παραγγελία μας. Και αυτό πρόκειται να προκαλέσει ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο. 

Αυτή η αγορά έχει να κάνει με την ευκολία και την ελάχιστη προσπάθεια. Το ηλεκτρονικό εμπόριο εισήγαγε έναν νέο τύπο ευκολίας στους αγοραστές φέρνοντας τις αγορές τους στην πόρτα τους. Ωστόσο, αυτό έφερε και νέες δυσκολίες. Πρώτον, οι πελάτες έχουν μεγαλύτερο χρόνο αναμονής μεταξύ της τοποθέτησης της παραγγελίας τους και της παραλαβής της. Ακόμη και οι ταχύτερες δυνατότητες παράδοσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορούν σήμερα να προσφέρουν μόνο παράδοση την ίδια ημέρα ή ενδεχομένως την επόμενη ώρα. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι η βολική επιλογή όταν χρειαζόμαστε κάτι άμεσα. 

Ωστόσο, αυτό αλλάζει. Βλέπουμε τώρα την ανάδυση αυτού που αποκαλείται super fast delivery. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό έχει να κάνει με την προσφορά μεγαλύτερης ευκολίας στους πελάτες μέσω ταχύτερων χρόνων παράδοσης. Αλλά η αλλαγή δεν προέρχεται από το εσωτερικό της βιομηχανίας λιανικού εμπορίου.Η ταχύτατη παράδοση αναπτύσσεται από μια σειρά νεοσύστατων επιχειρήσεων παράδοσης ειδών παντοπωλείου, οι οποίες βλέπουν την ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές ειδών παντοπωλείου. 

Υπάρχουν πολλές από αυτές. Ίσως η πιο καθιερωμένη είναι η Getir, μια τουρκική νεοφυής επιχείρηση παράδοσης κατά παραγγελία με χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2015 και παραδίδει προϊόντα σούπερ μάρκετ σε μόλις 10 λεπτά. Η Getir παραδίδει 5 εκατομμύρια παραγγελίες το μήνα σε όλη την Τουρκία και πρόσφατα επεκτάθηκε στο Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.Η Dija, που ιδρύθηκε το 2020, με έδρα το Λονδίνο, υπόσχεται να παραδίδει προϊόντα σούπερ μάρκετ σε διαδικτυακούς πελάτες μέσα σε 10 λεπτά. Κάθε παραγγελία έχει κόστος μεταφορικών 1,79 λίρες Αγγλίας χωρίς ελάχιστη παραγγελία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Deliveroo και έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Dija δραστηριοποιείται επί του παρόντος στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες τοποθεσίες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εδρεύει επίσης η Weezy. Η Weezy ιδρύθηκε το 2019 και έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση ύψους 21 εκατομμυρίων δολαρίων για το μοντέλο παράδοσης ειδών παντοπωλείου κατά παραγγελία, το οποίο στοχεύει να παραδίδει τις παραγγελίες στους πελάτες εντός 15 λεπτών. Προσφέρει πάνω από 2000 προϊόντα σε πελάτες σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Faster than you” είναι το σλόγκαν της Gorillas με έδρα το Βερολίνο. Η υπερταχεία υπηρεσία παράδοσης προϊόντων σούπερ μάρκετ έχει συγκεντρώσει τεράστια χρηματοδότηση ύψους 335 εκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη λειτουργίας της το 2020. Η Gorillas προσφέρει παράδοση εντός 10 λεπτών σε πλήθος πόλεων στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Επίσης, πέρυσι ιδρύθηκε η γαλλική νεοφυής επιχείρηση on-demand παντοπωλείου Cajoo. Έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για την υπηρεσία παράδοσης εντός 15 λεπτών που καλύπτει διάφορες πόλεις της Γαλλίας. 

Μόλις φέτος ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της η γερμανική νεοσύστατη επιχείρηση on-demand παντοπωλείου Flink, η οποία έχει συγκεντρώσει συνολικά 62 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Λειτουργεί τη δική της σειρά κέντρων εκπλήρωσης παραγγελιών προκειμένου να παραδίδει σε λιγότερο από 10 λεπτά. Η εταιρεία επεκτείνεται τώρα στη Γαλλία και την Ολλανδία. 

Η Zapp, η Jiffy και η GoPuff είναι μερικές μόνο από τις άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις που προσφέρουν εξαιρετικά γρήγορη παράδοση παντοπωλείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό για το λιανικό εμπόριο; 

Ενδεχομένως πολλά. Ενδεχομένως, επειδή, όπως συμβαίνει με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, αυτοί οι εταιρείες της ταχείας παράδοσης δεν είναι ακριβώς κερδοφόρες αυτή τη στιγμή. Υπάρχει σαφώς ζήτηση από τους πελάτες για τις υπηρεσίες τους, αλλά οι υποδομές και η τεχνολογία που απαιτούνται για μια υπηρεσία παράδοσης 10 λεπτών έχουν κόστος – το οποίο οι πελάτες δεν είναι απαραίτητα πρόθυμοι να καλύψουν.Αντίστοιχα, η συνεπής επίτευξη μιας υπηρεσίας παράδοσης μόλις 10 λεπτών είναι δύσκολη σε κλίμακα. 

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εξωτερικές συνθήκες, όπως οι καιρικές συνθήκες, τα κυκλοφοριακά πρότυπα και ο σχεδιασμός της πόλης, είναι εκτός του ελέγχου των νέων αυτών επιχειρήσεων. Ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ βελτιώνουν ήδη τους όρους και τις προϋποθέσεις τους, αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό. 

Προηγουμένως, η Dija προσέφερε τρεις μήνες δωρεάν παράδοσης αν μια παραγγελία δεν παραδιδόταν εντός του 10λεπτου παραθύρου-στόχου της. Ωστόσο, πλέον δεν αναφέρεται επί του παρόντος καμία τέτοια εγγύηση στην επικοινωνία της εταιρείας.Επίσης δεν αναφέρεται πλέον καμία εγγύηση παράδοσης εντός 15 λεπτών – ή αποζημίωση εάν η υπηρεσία δεν επιτύχει αυτόν τον στόχο.Ωστόσο, οι εταιρείες εκτός του κλάδου λιανικής πώλησης συχνά θέτουν νέα πρότυπα υπηρεσιών. Και μόλις οι πελάτες συνηθίσουν αυτά τα επίπεδα υπηρεσιών, τα περιμένουν από τον υπόλοιπο κλάδο. 

Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι λιανικής πρέπει να δίνουν προσοχή στο τι συμβαίνει στην υπερταχεία υπερ-εξυπηρέτηση – ιδίως τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ, οι πελάτες των οποίων αποτελούν τους στόχους των νέων πλατφορμών παράδοσης κατά παραγγελία. Φαίνεται ότι η παράδοση κατά παραγγελία θα αποτελέσει παράγοντα και σε άλλα τμήματα του λιανικού εμπορίου.Το Amazon συμπιέζει συνεχώς τους χρόνους παράδοσης για μια τεράστια σειρά προϊόντων στην αγορά της. 

Ευτυχώς για τους εμπόρους λιανικής πώλησης, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις on-demand παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ προσφέρουν επίσης γνώση για το τι χρειάζεται για να λειτουργήσει η υπερταχεία παράδοση. Ένα από αυτά είναι η εστίαση στα προϊόντα για τα οποία προσφέρεται η παράδοση κατά παραγγελία. Για πολλούς λιανοπωλητές, προκειμένου να είναι οικονομικά αποδοτικοί, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα κοινά και δημοφιλή προϊόντα. 

Οι περισσότερες από τις εταιρείες παράδοσης παντοπωλείων κατά παραγγελία, όπως η Dija και η Weezy, προσφέρουν περιορισμένο αριθμό SKUs και όχι χιλιάδες προϊόντα.Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την υπερταχεία εξυπηρέτηση είναι η τοπική εκπλήρωση. Οι λιανοπωλητές χρειάζονται μικρά κέντρα εκπλήρωσης που βρίσκονται κοντά στους πελάτες, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους γρήγορης παράδοσης – είτε πρόκειται για μία ώρα, 30 λεπτά ή 10 λεπτά.Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, η παράδοση κατά παραγγελία είναι εφικτή μόνο σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. 

Αυτά τα κέντρα καθιστούν επίσης εφικτή την υπερταχεία παράδοση, επειδή είναι σχεδιασμένα από την αρχή αποκλειστικά και μόνο για τη γρήγορη παραλαβή παραγγελιών. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί λιανοπωλητές – στον τομέα των σούπερ μάρκετ ή σε άλλους – στην προσπάθειά τους να προσφέρουν μια παρόμοια υπηρεσία.Διαλέγουν προϊόντα από ράφια που είναι σχεδιασμένα περισσότερο για να μπορούν να περιηγηθούν οι πελάτες και όχι τόσο για να είναι αποτελεσματικά.Με τα ενοίκια να μειώνονται και τα διαθέσιμα ακίνητα σε κατοικημένες περιοχές να αυξάνονται χάρη στην πανδημία, θα μπορούσε να υπάρξει μια τέλεια ευκαιρία για τους λιανοπωλητές να αρπάξουν τώρα προνομιακές τοποθεσίες για αντίστοιχα μικρά κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών.

 

Η παράδοση on-demand μπορεί να φαίνεται αδύνατη, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις υπερταχείας παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ αποτελούν απόδειξη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ενώ η υπερταχεία εξυπηρέτηση μπορεί να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, οι λιανοπωλητές δεν μπορούν να αγνοήσουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προσδοκίες των καταναλωτών – και για τις δικές τους επιχειρήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.