25 Απρ 2024
READING

Όταν η ψηφιακή μόδα ξεπερνά τον φυσικό κόσμο 

4 MIN READ

Όταν η ψηφιακή μόδα ξεπερνά τον φυσικό κόσμο 

Όταν η ψηφιακή μόδα ξεπερνά τον φυσικό κόσμο 

Tο θέμα της ψηφιακής μόδας γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Είναι όμως αυτά τα μη φυσικά ρούχα το μέλλον της μόδας; Και πού ακριβώς μπορεί κανείς να τα βρει;Στα κοινωνικά της δίκτυα στις 16 Απριλίου, η The Fabricant παρουσίασε το RenaiXance, τη νέα της ψηφιακή συλλογή ρούχων περιορισμένης έκδοσης σε συνεργασία με το στούντιο ψηφιακών αθλητικών παπουτσιών RTFKT. Η διάθεση ξεκίνησε στο The Dematerialized, μια διαδικτυακή αγορά αυθεντικοποίησης που δημιουργήθηκε το 2020. Το προϊόν RenaiXance εξαντλήθηκε μέσα σε μόλις δέκα λεπτά. 

Οι τιμές για τη συλλογή, την οποία μπορούσε κανείς να αγοράσει χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα Ethereum (ETH), κυμαίνονταν από 0,1 ETH (περίπου 325 ευρώ) για κοσμήματα έως 5 ETH (περίπου 16.294 ευρώ) για μια ολοκληρωμένη εμφάνιση και περιορισμένη σε ένα αντίγραφο.Πρωτοπόρος στη νεοσύστατη αγορά εικονικής μόδας, η The Fabricant πούλησε το πρώτο της ψηφιακό φόρεμα υψηλής ραπτικής σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 9.500 δολαρίων ΗΠΑ. 

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η νέα συλλογή RenaiXance είναι εμπνευσμένη από την Αναγέννηση του 16ου αιώνα, αναμειγνύοντας το θέμα με έμπνευση από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών για τη δημιουργία επτά ξεχωριστών ρούχων.Στους αγοραστές δόθηκε ένας κωδικός για να μεταφέρουν τα νέα ψηφιακά τους ρούχα σε διαδικτυακές κοινωνικές πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας, όπως το VRChat και το Sansar. 

Όλα τα κομμάτια σχεδιάστηκαν με “ψηφιακό κέντρο βάρους”, το οποίο επιτρέπει στα ρούχα να απλώνονται ομαλά, δίνοντας μια αίσθηση παρόμοια με ενός φυσικού ρούχου. 

RenaiXance: μια συλλογή για να εξερευνήσει “την όμορφη ανθρώπινη πολυπλοκότητά μας”

Στο ιστολόγιό του, το The Fabricant μιλάει για τις διευρυμένες δυνατότητες έκφρασης που προσφέρει η ψηφιακή μόδα, συγκρίνοντάς την με τον φυσικό κόσμο και την υλική του μόδα, την οποία θεωρεί πιο περιοριστική.Όπως και η πρωτότυπη λέξη, RenaiXance σημαίνει αναγέννηση, υποδεικνύοντας το γεγονός ότι στον ψηφιακό κόσμο μπορούμε να αναγεννηθούμε ξανά και ξανά, μεταμορφώνοντας καθημερινά τον εαυτό μας για να εκφράσουμε πολλαπλές πτυχές του εαυτού μας.

Το Fabricant υπογραμμίζει το ζήτημα του φύλου και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για να εξερευνήσουμε “την όμορφη ανθρώπινη πολυπλοκότητά μας”. Το X στο όνομα της συλλογής, RenaiXance, συνδέεται με αυτό το ζήτημα.Το Χ είναι μια θεμελιώδη δομή μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό: ο καθένας από εμάς μοιράζεται το χρωμόσωμα Χ, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη έκφραση του φύλου μας. Είναι το γενετικό νήμα που μας ενώνει, και είναι τοποθετημένο κεντρικά μέσα στη λέξη RenaiXance, υποδηλώνοντας κίνηση προς κάθε κατεύθυνση, όπως αναφέρει η εταιρεία. 

Η Fabricant πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και κάνει την παρουσίαση της ψηφιακής της συλλογής να μοιάζει με μανιφέστο. Επιτρέποντας στον αγοραστή να ξεφύγει από την πραγματικότητα, του προσφέρει τη δυνατότητα να απελευθερωθεί από τις υπαγορεύσεις της παραδοσιακής αρρενωπότητας. Οι άνθρωποι σε όλη την ιστορία ήταν υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν αρσενικούς συμβολισμούς για να κρύψουν την υποτιθέμενη ευαλωτότητά τους ή διώκονταν αν ξεπερνούσαν τα αόρατα όρια του τι θεωρούνταν κατάλληλο για τη συμπεριφορά του φύλου. 

Με το RenaiXance, το RTFKT x The Fabricant παρουσιάζει την ιδέα του τι θα μπορούσε να γίνει αν επαναπροσδιορίζαμε τις δυνατότητες. Τι θα γινόταν αν, για παράδειγμα, τα ιστορικά σημάδια της θηλυκότητας αντικαθιστούσαν εκείνα της αρρενωπότητας και τι νέες εκφραστικές δυνατότητες θα μας έδινε κάτι τέτοιο”. 

Έτσι, η εκφραστική δύναμη των ρούχων φαίνεται να είναι αυξημένη. Σύμφωνα με το The Fabricant, η εικονική συλλογή RenaiXance επιτρέπει την απόρριψη των συμβατικών, όπως τις αποκαλεί, δομών της σωματικής υπόστασης, καλώντας επιπλέον τους αγοραστές της να “γίνουν επιτέλους αυτό που πάντα είχαν τη δυνατότητα να γίνουν”. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η The Fabricant ξεκίνησε και πάλι την διάθεση μιας συλλογής που βασίζεται στην ιδέα ότι η ψηφιακή μόδα μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του φυσικού κόσμου. Με την ονομασία Re-veil, η συλλογή αποτελείται από τρία εικονικά headpieces. Σε δήλωσή της, η The Fabricant ανέφερε ότι η συλλογή αναδεικνύει το ψηφιακό περιβάλλον ως ένα μέρος όπου “τα όρια και οι περιορισμοί του φυσικού κόσμου καταργούνται, επιτρέποντας μια πιο ανοιχτή, ρευστή και δημιουργική αυτοέκφραση”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.