19 Απρ 2024
READING

Η κορύφωση της εργασιακής εξουθένωσης

8 MIN READ

Η κορύφωση της εργασιακής εξουθένωσης

Η κορύφωση της εργασιακής εξουθένωσης

Αρχίζει με έλλειψη ενέργειας, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε αίσθημα εξάντλησης. Αισθανόμαστε μια απάθεια για τη δουλειά μας, ενώ προηγουμένως ήμασταν υπερήφανοι γι’ αυτήν. Ο κυνισμός ξεκινάει. Η παραγωγικότητά πέφτει, ή τουλάχιστον έτσι αισθανόμαστε. Καταβάλλουμε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να προσπαθήσουμε να το αντισταθμίσουμε, αλλά δεν αισθανόμαστε την αίσθηση της ολοκλήρωσης που αισθανόμασταν παλαιότερα – απλά αισθανόμαστε ακόμα πιο κουρασμένοι. Έχουμε εξαντληθεί. 

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία του Covid-19, η επαγγελματική εξουθένωση γίνεται αντιληπτή. Αφού αρχικά προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στην ξαφνική αναστάτωση του εργασιακού χώρου – αναγκαστήκαμε να εργαστούμε εξ αποστάσεως με ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία ή θεωρηθήκαμε απαραίτητοι εργαζόμενοι και μας ζητήθηκε να συνεχίσουμε τη συνηθισμένη λειτουργία υπό εξαιρετικά ασυνήθιστες συνθήκες – ίσως μόλις τώρα αρχίζουμε πραγματικά να νιώθουμε τις επιπτώσεις. 

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, όλοι ήμασταν τόσο απασχολημένοι με την προσαρμογή και τη συνέχιση των εργασιών που δεν είχαμε χρόνο να ανησυχούμε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αλλά περισσότερο από ένα χρόνο μετά, και με τους περιορισμούς να αρχίζουν να άρονται σε ορισμένες περιοχές, το γεγονός ότι στην αρχή δαπανήσαμε τόση ενέργεια μπορεί να εκδηλωθεί τώρα με διάφορους τρόπους.

Όμως, ενώ μπορεί να είναι λίγο παρήγορο για όσους υποφέρουν, η τρέχουσα καταμέτρηση της επαγγελματικής εξουθένωσης θα μπορούσε να έχει μια θετική πλευρά. Παρουσιάζει μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την εργασία – όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. 

Διότι, ενώ η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση, δεν αναγνωρίζεται ισότιμα σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων. Τείνουμε να σκεφτόμαστε ότι η επαγγελματική εξουθένωση επηρεάζει τους γιατρούς, τους δασκάλους, τους υπαλλήλους γραφείου. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι σε αυτούς τους ρόλους δεν βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση, αλλά οι συζητήσεις για την επαγγελματική εξουθένωση φαίνεται συχνά να επικεντρώνονται σε επαγγέλματα που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο μορφωτικό ή κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Δεν ακούει κανείς συχνά για καθαρίστριες, για εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ ή για ανθρώπους που εξισορροπούν τρεις δουλειές ως “εξουθενωμένους”, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς θα λέγαμε ότι η δουλειά τους είναι αντικειμενικά πιο δύσκολη. 

Ο κόσμος στον οποίο η επαγγελματική εξουθένωση ως έννοια σχεδιάστηκε αρχικά πιθανότατα έμοιαζε αρκετά διαφορετικός από αυτόν στον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε σήμερα. Η οικονομία όπως αλλάζει, οι συμβάσεις εργασίας, η αυτοματοποίηση, ακόμη και τα smartphones, έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από εμάς εργάζονται. Η κατανόησή μας για την επαγγελματική εξουθένωση – και ο τρόπος αντιμετώπισής της – ίσως χρειαστεί επίσης να εξελιχθεί. 

Η εξουθένωση είναι ένας διαισθητικός όρος που είναι εύκολο και ταυτόχρονα δύσκολο να οριστεί. Από τη μία πλευρά, είναι μια σαφής μεταφορά που περιγράφει το πώς αισθάνονται πολλοί άνθρωποι όταν χάνουν ενέργεια και κίνητρα στη δουλειά. Αλλά δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση και στερείται του αυστηρά καθορισμένου καταλόγου συμπτωμάτων που θα περίμενε κανείς για μια σωματική ή ψυχική πάθηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει την επαγγελματική εξουθένωση στη Διεθνή Ταξινόμηση των Ασθενειών (ICD) μόνο ως “επαγγελματικό φαινόμενο” και την ορίζει ως “ένα σύνδρομο που εννοιολογείται ως αποτέλεσμα χρόνιου εργασιακού στρες το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς”. Ορισμένοι ερευνητές αμφισβητούν αν η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί ξεχωριστό φαινόμενο ή αν μπορεί να συναντάται σε συννοσηρότητα με κατάθλιψη. 

Αρχικά, η επαγγελματική εξουθένωση ερευνήθηκε και συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η προέλευση της ιδέας αποδίδεται συνήθως σε έναν Αμερικανό ψυχολόγο, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει αυτό που έβλεπε μεταξύ των εργαζομένων στην “ελεύθερη κλινική” στην οποία εργαζόταν, η οποία προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες σε υποβαθμισμένες κοινότητες, όπως άτομα με προβλήματα κατάχρησης ουσιών. Το 1974, έγραψε για την “εξουθένωση του προσωπικού”, περιγράφοντας σωματικά συμπτώματα, όπως η κόπωση, οι συχνοί πονοκέφαλοι και η αδυναμία να διώξει κανείς ένα κρυολόγημα, καθώς και συμπεριφορικά σημάδια, όπως το να κλαίει ή να θυμώνει κανείς εύκολα, η παράνοια και η κατάχρηση ναρκωτικών. 

Ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν σήμερα στο επίκεντρο της έρευνας για την επαγγελματική εξουθένωση (κατανοητό, ιδίως στο πλαίσιο μιας πανδημίας και των μοναδικών πιέσεων που αυτή προκαλεί στο ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής), η έννοια σύντομα επεκτάθηκε για να εφαρμοστεί σε διάφορα επαγγέλματα – πρώτα σε άλλους “βοηθητικούς επαγγελματίες”, όπως οι δάσκαλοι, οι αστυνομικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί, και στη συνέχεια και σε άλλες θέσεις εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να το προσδιορίσουν πιο ξεκάθαρα, διάφορες ομάδες δημιούργησαν εργαλεία για τη μέτρηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, με πιο γνωστό το Maslach Burnout Inventory, ένα ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από κοινωνικές ψυχολόγους. Η αξιολόγηση αυτή επικεντρώνεται σε τρεις προτεινόμενες διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης, οι οποίες απηχούν στην περιγραφή του ΠΟΥ. Η πρώτη είναι η έλλειψη ενέργειας. Είναι διαφορετικό να αισθάνεσαι κουρασμένος στο τέλος της εργάσιμης ημέρας και να αισθάνεσαι κουρασμένος πριν καν ξεκινήσεις. Το να είσαι εξαντλημένος πριν καν ξεκινήσει η μέρα σου σημαίνει ότι δεν διαχειρίζεσαι το πρόγραμμα καλά, δεν ανακτάς την ενέργειά σου. 

Η δεύτερη διάσταση της επαγγελματικής εξουθένωσης που αντικατοπτρίζεται στο Maslach Burnout Inventory είναι η αίσθηση ψυχικής απόστασης από τη δουλειά – ένα αίσθημα αποστασιοποίησης ή κυνισμού. Η τρίτη διάσταση είναι η μειωμένη αίσθηση αποτελεσματικότητας ή παραγωγικότητας. Η επαγγελματική εξουθένωση, είναι όταν και τα τρία αυτά πράγματα συμβαίνουν μαζί. 

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η σχέση που έχουν οι άνθρωποι με την εργασία τους έχει τεθεί υπό πίεση. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν η επαγγελματική εξουθένωση έχει πράγματι αυξηθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδίως όσον αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ο αντίκτυπος της πανδημίας θα έχει προκαλέσει σε πολλούς ανθρώπους αυξημένο φόρτο εργασίας, έλλειψη υποστήριξης και πόρων και αβεβαιότητα σχετικά με τον ρόλο τους – όλοι οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην επαγγελματική εξουθένωση. Και, εκτός αυτού, ο υπόλοιπος κόσμος έχει διαταραχθεί, οπότε δεν μπορούμε πραγματικά να βγαίνουμε έξω και να διασκεδάζουμε όπως συνηθίζαμε, οπότε δεν μπορούμε πραγματικά να ανακάμψουμε μετά τη δουλειά. 

Οι πιέσεις λόγω της πανδημίας μπορεί να μην δημιούργησαν περισσότερη επαγγελματική εξουθένωση, αλλά να επιδείνωσαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν. 

Κάποιοι γκρινιάζουν για την ασάφεια της επαγγελματικής εξουθένωσης ως έννοιας – αν όλοι είναι εξουθενωμένοι, τότε είναι κανείς εξουθενωμένος; – αλλά αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα. Η εξουθένωση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται στη μέση μιας πανδημίας μπορεί να μην είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που αισθάνεται ο καταπονημένος από το Zoom υπάλληλος γραφείου, αλλά πολλοί άνθρωποι βρίσκουν σαφώς τον όρο χρήσιμο ως έναν τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την εργασιακή τους κατάσταση. 

Πιθανώς τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε τον ορισμό της επαγγελματικής εξουθένωσης. Οι συζητήσεις μας γύρω από την επαγγελματική εξουθένωση συχνά διατηρούν ένα ορισμένο στοιχείο μυστικοπάθειας. Τείνει να συνδέεται με ανθρώπους που ταυτίζονται έντονα με το επάγγελμά τους, είναι πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά τους και έχουν, όταν δεν έχουν εξαντληθεί, μεγάλο κίνητρο. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να θεωρούν την εξουθένωση ως παράσημο τιμής. Σε ορισμένα επαγγέλματα, το να δουλεύεις μέχρι να φτάσεις στο σημείο της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι σχεδόν σαν επαγγελματική κοινωνικοποίηση. 

Αλλά παρόλο που μπορεί να μην εμφανίζονται τακτικά σε μελέτες, οι άνθρωποι σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας διατρέχουν στην πραγματικότητα ιδιαίτερο κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης, ακριβώς επειδή τους παρέχονται λιγότεροι πόροι και λιγότερη υποστήριξη. Ένα νοσοκομείο μπορεί να επενδύει περισσότερο στη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, όχι των γραμματέων και των καθαριστριών. 

Υπάρχει το επιχείρημα ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να μην περιορίζεται καν μόνο στην αμειβόμενη εργασία. Αν η πανδημία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι η γραμμή μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής μας ζωής μπορεί γρήγορα να χαθεί. Οι επιπτώσεις του εργασιακού στρες δεν περιορίζονται στον εργασιακό χώρο. 

Είναι, ίσως, σημαντικό να διερευνήσουμε την επαγγελματική εξουθένωση πέρα από την αμειβόμενη εργασία, λαμβάνοντας υπόψη άλλα καθήκοντα και μη αμειβόμενες εργασίες, όπως η φροντίδα των παιδιών και η διαχείριση του νοικοκυριού. Το σώμα μας δεν αναγνωρίζει αν το χρόνιο εργασιακό σας στρες σχετίζεται με το επάγγελμά μας.Αυτοί οι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να μην επηρεάζουν το ίδιο.

Το τωρινό σημείο ζενίθ της εξουθένωσης μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε τους ρόλους μας στην εργασία. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τα κοινωνικά ζητήματα που μπορεί να την τροφοδοτούν, πρέπει επίσης να επανεξετάσουμε τον ρόλο της εργασίας στη ζωή μας και τους πολλούς άλλους παράγοντες που δημιουργούν ανισότητες στον εργασιακό χώρο και πέρα από αυτόν. 

Ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις για την επαγγελματική εξουθένωση που μπορεί να βοηθήσουν σε ατομικό επίπεδο – κάνοντας διακοπές, διαμορφώνοντας υγιεινές συνήθειες – η έρευνα δείχνει ότι η επαγγελματική εξουθένωση αντιμετωπίζεται καλύτερα σε οργανωτικό ή συστημικό επίπεδο, με αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Η λήψη διαλείμματος μπορεί να λύσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα για ένα άτομο, αλλά αν καταλήξει να επιστρέψει στο ίδιο περιβάλλον που τον οδήγησε στην αρχική εξουθένωσή του, μπορεί να συνεχίσει να υποφέρει – και είναι πιθανό να υποφέρουν και άλλοι. Η αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης με συστημικό τρόπο θα μπορούσε να σημαίνει μείωση του φόρτου εργασίας, ανακατανομή των πόρων ή επανεξέταση των ιεραρχιών στο χώρο εργασίας. Μια ιδέα είναι να δοθεί στους ανθρώπους περισσότερη αυτονομία και εξουσία στους ρόλους τους, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα ατομικά τους πλεονεκτήματα – προσαρμόζοντας τη δουλειά γύρω από το άτομο, αντί το άτομο να προσαρμόζεται στη δουλειά. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.