Η κατάσταση της πανδημίας έχει καταφέρει να επηρεάσει ουσιαστικά αρκετούς τομείς. Ένας από αυτούς αποτελούν τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες πολυτελείας. Με την πάροδο των μηνών η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. Παρόλα αυτά βασικά τμήματα της αγοράς εξακολουθούν να επηρεάζονται και να εμφανίζουν πτώση όπως είναι ο τομέας των ταξιδιών.
Ωστόσο οι κολοσσοί της βιομηχανίας πολυτελών προϊόντων έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο με οικονομική ευρωστία αναζητούν και αγοράζουν luxury προϊόντα, πράγμα που σημαίνει οι πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αγαθών και υπηρεσιών κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και πριν και μετά από την πανδημία.
Για παράδειγμα ο οίκος πολυτελείας LVMH, ο οποίος κατέχει brands όπως είναι: Louis Vuitton, Moet, Fendi και Kenzo, οι πωλήσεις του το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά (11%), και έφτασαν σε αξία 28,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (34,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Επιπλέον η Kering, η οποία κατέχει brands όπως είναι Gucci και Balenciaga, ξεπέρασε το προ πανδημικό επίπεδο των πωλήσεών της κατά (8,4%), αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατόπιν ο οίκος Hermes άγγιξε πολύ υψηλά επίπεδα με το ποσοστό να κυμαίνεται στο (29%), ή αλλιώς 4,0 δισεκατομμύρια πωλήσεις. Συνολικά και οι δύο οίκοι κατέγραψαν κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη ο ελβετικός όμιλος πολυτελείας Richemont-Cartier, ο οποίος κατέχει brands όπως είναι Piaget και Montblanc κατάφερε να ξεπεράσει το επίπεδο των πωλήσεων κατά (18%) πριν από την πανδημία στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, όπως εξίσου και η ιταλική Prada, η οποία ξεπέρασε το ποσοστό πωλήσεών της κατά (8%), σε σχέση με εκείνο του πρώτου εξαμήνου του 2019.
Όλο αυτό συμβαίνει διότι τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα παρέμειναν ανέγγιχτα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Έτσι από τη στιγμή που αδυνατούσαν είτε να ταξιδέψουν είτε να γευματίσουν σε ένα ακριβό εστιατόριο, εστίασαν στην αγορά luxury προϊόντων. Καθοριστικό τμήμα της αγοράς αποτέλεσαν οι κινέζοι καταναλωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το (35-40%) των αγορών πολυτελείας. Ενώ οι Κινέζοι καταναλωτές πραγματοποιούσαν τις αγορές τους στην Ευρώπη, τώρα το κάνουν από το σπίτι τους με ένα μόνο κλικ.
Παράλληλα εκείνο που έχει εξίσου ιδιαίτερη σημασία είναι η ραγδαία ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκριτικά με περιόδους κοινωνικής κρίσης του παρελθόντος όπως είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή η οικονομική κρίση του 2008, η σημερινή εποχή της κρίσης της πανδημίας δεν εμπόδισε το καταναλωτικό κοινό να προβεί στην απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών πολυτελείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια νέα γενιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αισθάνεται άνετα με τις luxury αγορές, ιδίως μεταξύ των Αφροαμερικανών, Ισπανόφωνων και Ασιατικών πληθυσμών. Παραδείγματος χάρη, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Hermes, δήλωσε ότι παρατηρήθηκε μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη των πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μια νέα γενιά καταναλωτών έκανε την εμφάνισή της χάρη στο ψηφιακό marketing της εταιρείας. Οι πωλήσεις της Hermes στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο συγκριτικά με το επίπεδο πριν από την πανδημία, διότι η αγορά των ΗΠΑ αποτελείται από αρκετούς Αμερικανούς με οικονομική άνεση.
Από την άλλη οι επιδόσεις στην Ευρώπη ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες λόγω της απουσίας των τουριστών, οι οποίοι συνήθως πραγματοποιούν τις μισές πωλήσεις, επειδή εμφανίστηκαν τοπικοί πελάτες. Έτσι η αγορά ενισχύθηκε από την παρουσία των τοπικών καταναλωτών χάρη την άνοδο των social media, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η ανάκαμψη της τοπικής ζήτησης θα καταφέρει να ισορροπήσει σε σχέση με την απώλεια τουριστών καταναλωτών. Ωστόσο, η αγορά πολυτελείας θα κυριαρχείται από τοπικούς αγοραστές για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.