26 Απρ 2024
READING

Δέκα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου marketeer

4 MIN READ

Δέκα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου marketeer

Δέκα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου marketeer

Υπάρχουν δέκα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που όταν συνδυάζονται δημιουργούν καλύτερους marketeers, που μπορούν να αντιληφθούν την αγορά, τις τάσεις, τους πελάτες και τις δυνατότητες κάθε εταιρείας.

1. Ενσυναίσθηση

Η κεντρική ιδέα του marketing είναι η έννοια του προσανατολισμού της αγοράς, της ικανότητας κατανόησης του πελάτη. Πρωταρχικός στόχος για έναν marketeer είναι να φέρει τη φωνή του πελάτη στον οργανισμό. Οι εταιρείες πρέπει να βλέπουν τον εαυτό τους από την οπτική των πελατών τους. Ακούγεται τόσο βασικό, αλλά οι περισσότερες εταιρείες δεν το κάνουν ποτέ. Η διαδικασία μπορεί να δείξει την αγορά και τους αντιληπτούς ανταγωνιστές σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Μπορεί, επίσης, να επισημάνει μια βαθιά έλλειψη κατανόησης του τι χρειάζονται ή θέλουν οι άνθρωποι.

2. Περιέργεια

Η αίσθηση της περιέργειας είναι εξαιρετικά σημαντική για τους marketeers. Πρέπει να υπάρχει μια ακόρεστη ώθηση να «χώνουν τη μύτη τους παντού», να μάθουν για την επιχείρηση και τους πελάτες της, και μια φυσική τάση να θέλουν να καταλάβουν τα πράγματα. Πριν την τακτική έρχεται η στρατηγική και πριν την στρατηγική έρχεται η διάγνωση. Εκεί μπαίνει η περιέργεια.

3. Άνεση με το άγνωστο

Πολλές φορές δεν γνωρίζουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε μια στρατηγική και τις ενέργειες που θα την αποτελούν.Οι marketeers πρέπει να είναι συμφιλιωμένοι με αυτή την συνθήκη αφού θα χρειαστεί να αποφασίσουν βασισμένοι και στο ένστικτο τους.

4. Βρίσκοντας χρόνο

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους marketers ώστε να σχεδιάσουν στρατηγική είναι ότι απορροφούνται από τακτικές. Οι κακοί marketers δεν ξεφεύγουν ποτέ από τακτικές για αρκετό καιρό, προκειμένου να κάνουν προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο. Το να μπορούν να βρίσκουν χρόνο προκειμένου να σχεδιάσουν την στρατηγική τους, είναι ένα βασικό γνώρισμα των καλών marketeer.Οι καλοί marketeers μοιάζουν να έχουν περισσότερο χρόνο στη μέρα τους και οι κακοί ισχυρίζονται πάντα ότι δεν έχουν χρόνο να κάνουν αυτόν τον προγραμματισμό.

5. Μακροπρόθεσμο όραμα

Η κλασική ισορροπία marketing μεταξύ της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης – η οποία αφορά την μάρκα – και της βραχυπρόθεσμης αύξησης των πωλήσεων  ασκεί πίεση σε πολλούς marketers. Μαζί, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες δραστηριότητες παράγουν βέλτιστα αποτελέσματα.

Πολλοί marketeers δεν μπορούν να κάνουν καλή δουλειά στη δημιουργία επιτυχημένων εμπορικών σημάτων αλλά παρόλα αυτά ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για βραχυπρόθεσμη ενεργοποίηση.

6. Βραχυπρόθεσμες ενέργειες

Μια πολύ επιτυχημένη περιγραφή είναι ότι «Κάθε ανίδεος μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμες ενέργειες και κάθε ανίδεος μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμες. Η επιτυχία αρχίζει όταν κάποιος μπορεί είναι να κάνει και τα δύο». 

Μια κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι οι περισσότεροι marketeers δεν μπορούν να κάνουν και μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη στρατηγική ταυτόχρονα και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια ομάδα που να συμπληρώνει πιθανές αδυναμίες.

7. Επιλεκτικότητα

Πάρα πολλές φορές το κρίσιμο είναι το τι να μην γίνει, και όχι το τι να γίνει.Για αυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται η επιλεκτικότητα, για να μπορεί να αποφασιστεί τις δεν θα γίνει.Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που απαιτεί και ηγεσία ώστε να παρθεί μια απόφαση που μπορεί να μην είναι δημοφιλής.Σε μια καλοσχεδιασμένη στρατηγική πρέπει να υπάρχουν τέσσερις ή πέντε στόχοι. Περισσότεροι από αυτόν τον αριθμό θα αποτελέσουν όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.

8. Τα πράγματα πρέπει να φαίνονται απλά

Όταν οι marketeers καταλήγουν σε μια στρατηγική, η σκέψη και το έργο είναι περίπλοκα, αλλά αυτό που παράγουν στο τέλος, το σχέδιο, η ίδια η στρατηγική, θα πρέπει να είναι τόσο απλά που να μπορoύν να το ακολουθήσουν όλοι.

9. Παραβίαση των κανόνων

Στην καρδιά του καλού marketing βρίσκεται η ικανότητα παραβίασης των κανόνων. Εάν όλες οι μάρκες στοχεύουν να είναι διαφορετικές, θα πρέπει να μπορούν να αγνοούν τις νόρμες και να παραβιάζουν τους κανόνες.

10. Μάθηση και προσαρμογή

Η πιο σημαντική αρχή σε ένα στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να είναι μια ανασκόπηση του τι πάει καλά και τι πρέπει να αλλάξει όταν ξεκινήσει να υλοποιείται.Η εκμάθηση και η προσαρμογή πρέπει να είναι το τελευταίο γνώρισμα ενός καλού marketeer, γιατί τον κάνει πιο έξυπνο. Πρέπει να μαθαίνει την αγορά και να προσαρμόζεται σε αυτήν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.