19 Απρ 2024
READING

Dopamine Dressing | Οι καταναλωτές θέλουν πιο τολμηρή μόδα μετά την πανδημία

4 MIN READ

Dopamine Dressing | Οι καταναλωτές θέλουν πιο τολμηρή μόδα μετά την πανδημία

Dopamine Dressing | Οι καταναλωτές θέλουν πιο τολμηρή μόδα μετά την πανδημία

Στην αρχή ήταν μια τάση της πανδημίας. Τώρα, οι μάρκες και οι έμποροι λιανικής ποντάρουν στη έντονη, τολμηρή μόδα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς οι καταναλωτές παίρνουν πολύ περισσότερα ρίσκα από παλιότερα.Παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στη ζήτηση από τους πελάτες μετά τη λήξη των περιορισμών, με αυτή να προσανατολίζεται σε πιο συναρπαστικές και με αισιόδοξη φύση μόδες, έντονα χρώματα και παιχνιδιάρικα μοτίβα. 

Από τα χρώματα νέον και τα tie-dye, μέχρι τα πολύχρωμα πλαστικά κοσμήματα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μόδα που ανεβάζει τη διάθεση του καταναλωτή, γνωστή ως “dopamine dressing”, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια τάση που θα ξεπεραστεί.Δεν είναι το ίδιο το ρούχο που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, αλλά οι συνειρμοί που το συνδέουν με αυτό.Παρατηρείται επίσης ότι η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές στη συμπεριφορά με τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, συμπληρώνοντας ότι συνήθως η αλλαγή συμπεριφορών θεωρείται ως μια μακρά και αργή διαδικασία,  αλλά, αντιθέτως,  αυτή τη χρονιά είδαμε τις προτεραιότητες των ανθρώπων να αλλάζουν ραγδαία.

Οι καταναλωτές έχουν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία, αναγνωρίζοντας ότι η ζωή είναι πολύτιμη, ενώ πριν ίσως θεωρούσαν κάποια πράγματα δεδομένα.  Πλέον αξιοποιούν την ευκαιρία να ντυθούν τολμηρά, να φορέσουν έντονα κομμάτια και να αισθανθούν ότι ξεχωρίζουν.

Καθώς η οικονομία επιταχύνει το ρυθμό ανάκαμψης της, οι δαπάνες λιανικού εμπορίου αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου στην Αμερική. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 50% των καταναλωτών σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να  περιποιηθούν τον εαυτό τους» το 2021. Το Dopamine dressing συμβάλλει στην αύξηση αυτών των αγορών.Αντί να προωθείται το dopamine dressing για να τονώσει απλά την διάθεση των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του lockdown, η τάση έχει εξελιχθεί το καλοκαίρι, καθώς συμπίπτει με τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά των ταξιδιών.

Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τα καταστήματα λιανικής πώλησης και το κλειδί είναι η επιλογή του σωστού συνδυασμού εμπορευμάτων, η εύρεση  ξεχωριστών εμπορικών επωνυμιών, η επιλογή κομματιών που ξεχωρίζουν και το ελκυστικό styling που θα οδηγήσουν τους πελάτες στην αγορά. 

Φαίνεται να παρατηρείται μια αυξημένη ζήτηση για χρώμα. Οι πωλήσεις του μπλε, του πράσινου και του ροζ είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι αφού οι καταναλωτές βγαίνοντας από την πανδημία και το lockdown θέλουν να διασκεδάσουν περισσότερο από ποτέ με το χρώμα. Αγοράζουν περισσότερο χρώμα σε όλες τις κατηγορίες – ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα και υποδήματα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανταποκρίνονται περισσότερο στο περιεχόμενο που περιλαμβάνει συνδυασμούς έντονων χρωμάτων και υφών που δείχνει πώς να κάνουν styling.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης ποντάρουν στο dopamine dressing μέχρι και για το φθινόπωρο.Πιστεύουν ότι πολλοί από τους πελάτες θα συνεχίσουν να είναι τολμηροί με το στυλ τους και με τα χρώματα και τις επόμενες εποχές. Βγαίνοντας από μια τόσο δύσκολη πανδημία, οι άνθρωποι έχουν μια νέα εκτίμηση για τη μόδα και το στυλ – και είναι έτοιμοι να το αγκαλιάσουν. Αντίστοιχα οι ανδρικές σειρές Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022 είχαν μια πραγματική αίσθηση αισιοδοξίας με πολύ χρώμα και προσθέτει ότι βλέπει ξεκάθαρα την ανάγκη για dopamine dressing καθώς και ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το Dopamine dressing  συμβαδίζει με διάφορες τάσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού που έγιναν δημοφιλείς στο TikTok. Η τάση #CoconutGirl (με νησιώτικα prints και καλοκαιρινές χρωματικές παλέτες), το #crochet (που αφορά παστέλ και βασικά χρώματα), καθώς και το #Kidcore, μια τάση που πρωτοεμφανίστηκε το 2020 και περιλαμβάνει πλαστικά κοσμήματα και αξεσουάρ που μοιάζουν με παιχνίδια, είναι μερικές μόνο από αυτές τις τάσεις και έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση δαπανών σε αντίστοιχα προϊόντα. 

Ενώ το Dopamine dressing είναι μεγάλη τάση αυτή την περίοδο, υπάρχουν άλλες μάρκες που θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πιο ενδυματολογικά συγκρατημένους καταναλωτές. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να ισορροπήσει με την επαναφορά του μαύρου χρώματος το οποίο είναι κλασικό και εκφράζει όλες τις διαθέσεις.Είναι δεδομένο όμως ότι η διάθεση των ανθρώπων να ζήσουν πιο έντονα την ζωή τους μετά την εμπειρία της πανδημίας θα συνεχίσει να οδηγεί τις επιλογές τους για περισσότερο χρώμα και παιχνίδι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.