28 Απρ 2024
READING

Πρόστιμο σε Amazon και αγωγή στο Zoom

2 MIN READ

Πρόστιμο σε Amazon και αγωγή στο Zoom

Πρόστιμο σε Amazon και αγωγή στο Zoom

Πρόστιμο 886 εκατομμυρίων δολαρίων στο Amazon για παραβίαση του νόμου περί δεδομένων επιβλήθηκε στο Amazon από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων του Λουξεμβούργου (CNPD), η οποία ισχυρίζεται ότι η επεξεργασία δεδομένων του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν συμμορφώθηκε με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Επιτροπή επέβαλε το πρόστιμο στο Amazon στις 16 Ιουλίου, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Σε ανακοίνωσή του, το Amazon αναφέρει ότι πιστεύει ότι η απόφαση της CNPD είναι “αβάσιμη” και ότι η εταιρεία σχεδιάζει να υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά σε αυτό το θέμα. 

Το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR ) απαιτεί από τις εταιρείες να αποκτούν τη συγκατάθεση των χρηστών πριν χρησιμοποιήσουν προσωπικά δεδομένα, διαφορετικά κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα. 

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν δει αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παραπληροφόρηση. Έχουν επίσης αυξηθεί οι καταγγελίες από ορισμένες επιχειρήσεις για τους τεχνολογικούς γίγαντες που κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους στην αγορά. 

Το Zoom θα καταβάλει 86 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ομαδική αγωγή 

Η μάρκα τηλεδιάσκεψης Zoom δήλωσε ότι θα καταβάλει 86 εκατομμύρια δολάρια (61 εκατομμύρια λίρες) για να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ΗΠΑ. 

Η αγωγή κατηγορεί το Zoom για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής εκατομμυρίων χρηστών με την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων με το Facebook, τη Google και το LinkedIn. Λέει επίσης ότι το Zoom δήλωσε εσφαλμένα ότι προσφέρει πλήρη κρυπτογράφηση και απέτυχε να αποτρέψει τους χάκερς από το να κάνουν “zoombombing” σε συνεδρίες. 

Το Zoom αρνήθηκε οποιαδήποτε παραπτώματα, αλλά συμφωνεί ότι οι πρακτικές ασφαλείας του χρήζουν ενίσχυσης. Ο προκαταρκτικός διακανονισμός υπόκειται ακόμη στην έγκριση περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ. Μια διάταξη του διακανονισμού αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία πρέπει να παρέχει στο προσωπικό της εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα χειρισμού δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η αγωγή κατατέθηκε από συνδρομητές Zoom Meetings που πλήρωναν τον Μάρτιο του 2020 και είναι μία από τις πολλές νομικές καταγγελίες κατά της εταιρείας τηλεδιάσκεψης. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.