18 Δεκ 2024
READING

Οι «ασυνήθιστοι» Ολυμπιακοί Αγώνες και οι ψηφιακές τακτικές marketing

4 MIN READ

Οι «ασυνήθιστοι» Ολυμπιακοί Αγώνες και οι ψηφιακές τακτικές marketing

Οι «ασυνήθιστοι» Ολυμπιακοί Αγώνες και οι ψηφιακές τακτικές marketing

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι, με τους διαφημιστές να δοκιμάζουν τις ψηφιακές και πολυκαναλικές τακτικές τους καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν θεατές των οποίων το ενδιαφέρον για την εκδήλωση μπορεί να μειώνεται. Σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς καταναλωτές (45%) δεν ανυπομονούσαν για τους αγώνες πριν από την έναρξή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα της Zeta Global, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάρκες θα πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά στο μέτωπο της καινοτομίας για να ξεχωρίσουν.

Εν τω μεταξύ, οι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες – συμπεριλαμβανομένης της απουσίας ζωντανών θεατών εν μέσω αυξανόμενων φόβων για τον κορονοϊό – που τονίζουν μόνο την ανάγκη για ισχυρότερη διαδικτυακή παρουσία. Η Toyota, ένας μεγάλος χορηγός, διέκοψε τη διαφήμισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία λόγω ανησυχιών για την COVID-19, και συνεχίζει να διαφημίζεται στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη εστίαση στα μη συμβατικά μέσα όπως η τηλεόραση είναι κατά κάποιο τρόπο μια φυσική εξέλιξη του σημείου που έχει μετατοπιστεί η βιομηχανία. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι συνήθειες on-demand streaming άλλαξαν τον τρόπο προσέγγισης των διαφημιστών στην τηλεόραση, ενώ οι εξελίξεις στα δίκτυα 5G και σε άλλες τεχνολογίες αναγκάζουν τις μάρκες να βρουν νέους τρόπους για να συναντήσουν τους  καταναλωτές στο κινητό τους. Η πανδημία έχει κατοχυρώσει πολλές από αυτές τις τακτικές ως απαραίτητες για τους διαφημιστές και τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, με το NBCUniversal να μεταδίδει μερικά από τα παιχνίδια του φετινού καλοκαιριού στην νεοσύστατη πλατφόρμα του Peacock.

Για να παρέχουν ουσιαστικές εμπειρίες, οι διαφημιστές πρέπει να δίνουν βάση σε νέες προτεραιότητες κατά τον σχεδιασμό των στρατηγικών τους για τα μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα οι μάρκες να μετατοπίζουν την εστίασή τους από αποσπασματικές αγορές διαφημίσεων με έμφαση στη συμβατική τηλεόραση σε κεντρικές καμπάνιες σε διάφορα αναπτυσσόμενα κανάλια.

Το ψηφιακό κανάλι θα “σηκώσει” το βάρος της πανδημίας

Ενώ ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής των μέσων ενημέρωσης για μια παγκόσμια διοργάνωση είναι δύσκολος κάθε χρονιά, αυτό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας παρουσιάζει μια σειρά από μοναδικές προκλήσεις.Οι μάρκες ενεργοποιούν τα ψηφιακά μέσα με διάφορους τρόπους. Ο προγραμματισμός για κινητά, όπως το Galaxy Tokyo 2020 Media Center της Samsung, βοηθά να συγκεντρωθούν οι καλύτερες στιγμές και τα νέα από τα παιχνίδια σε ένα μέρος, ώστε οι θαυμαστές να μπορούν να τις βλέπουν περιοδικά στις συσκευές τους. Με το 28% των Αμερικανών θεατών να παρακολουθούν τους αγώνες μέσω των τηλεφώνων τους, το κινητό είναι ένα πολύ διαφορετικό σημείο επαφής από ότι κατά τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη και τώρα ανταγωνίζεται την καλωδιακή τηλεόραση (33%) με τρόπο που αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών.

Ενώ το συνολικό ενδιαφέρον για τους αγώνες έχει μειωθεί, η Gen Z και οι millennials δείχνουν περισσότερο ενθουσιασμό από οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας από την Zeta Global. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί οι νεότεροι καταναλωτές τείνουν να χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες περισσότερο από τα γηραιότερα κοινά, οι διαφημιστές έχουν περισσότερους λόγους να ενεργοποιούνται σε αυτά τα κανάλια.

Οικοσύστημα με πολλαπλά κανάλια

Σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας marketing απαιτούσε μια αποσπασματική προσέγγιση μέσω πολλαπλών αγορών σε διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν αναπτύξει τις νέες μορφές επικοινωνίας και φέτος οι διαφημιστές μπόρεσαν να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους μέσω μιας πιο συγκεντρωτικής διαδικασίας αγοράς μέσων.

Η ευελιξία είναι ένα ακόμη απαιτούμενο και ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι μάρκες πρέπει να διαφημίζονται γύρω από μια απρόβλεπτη σειρά γεγονότων, η δυνατότητα να αλλάζουν τα πράγματα γρήγορα και οργανωμένα θα μπορούσε να είναι συμφέρουσα.

Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν συνηθισμένοι και αυτό επηρέασε την αγορά της διαφήμισης και τις μάρκες με τέτοιο τρόπο που όλα όσα σχεδιάζουν να είναι απαραίτητο να επαναξιολογηθούν.Το ψηφιακό κανάλι είναι αυτό που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη προτίμηση από τις διαφημιστικές εταιρείες και τις μάρκες και ειδικότερα τα κινητά τηλέφωνα.Σίγουρα μετά από αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα δούμε αλλαγές στην αγορά της διαφήμισης αλλά και στην δέσμευση των εταιρειών για μεγάλες χορηγίες.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.