Η FC Barcelona σταμάτησε την συνεργασία της με την H&M, η οποία ήταν ο επίσημος χορηγός της, εξαιτίας της ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο διάσημος retailer συνεχίζει να βιώνει κρατικό μποϊκοτάζ στην Κίνα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τις πωλήσεις. Η H&M συμφώνησε με τη δημοφιλέστατη ποδοσφαιρική ομάδα της Barcelona να γίνει χορηγός της επίσημης ενδυμασίας της, η οποία εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, η FC Barcelona ακύρωσε τη συμφωνία καθώς υποστηρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τις πωλήσεις στην Κίνα, μία από τις πιο προσοδοφόρες αγορές.
Ειδικότερα η αμφιλεγόμενη απόφαση πάρθηκε εξαιτίας του συνεχόμενου μποϊκοτάζ που βιώνει ο σουηδικός γίγαντας μόδας στην Κίνα, σταματώντας την λειτουργία εκατοντάδων καταστημάτων και επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Νωρίτερα φέτος η H&M αποτέλεσε ένα από τα brand της δυτικής μόδας, όπως είναι και η Nike, η Adidas, η Gap, Fila, η New Balance, το Zara και η Under Armour, τα οποία έχουν προστεθεί στην κινεζική «blacklist», μετά από ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες συμφώνησαν με το μποϊκοτάζ της βιομηχανίας βαμβακιού στη Xianjiang.
Κατόπιν ακολούθησε η ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά να επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα κατηγορώντας την για απάνθρωπες ενέργειες καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως είναι η καταναγκαστική εργασία, η μαζική στείρωση των γυναικών και μια σειρά παραβάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή Xinjiang. Έτσι τα brands τα οποία σταμάτησαν να χρησιμοποιούν βαμβάκι από την περιοχή ή έχουν εκφραστεί κατά της καταναγκαστικής εργασίας, κατηγορήθηκαν για διάδοση ψεμάτων και παραπληροφόρηση για την Κίνα.
Η FC Barcelona δέχτηκε έντονη κριτική στα social media για την απόφασή της, η οποία αποδεικνύει πόσο μεγάλη επιρροή ασκεί η Κίνα στα brands όλου του κόσμου. Η 101 χρονών ποδοσφαιρική ομάδα, όπως σχεδόν όλες οι αθλητικές ομάδες, έχει χάσει εκατομμύρια έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλο που η συνεργασία με την H&M θα απέφερε εκατομμύρια έσοδα στην εταιρεία κάθε χρόνο, είναι σαφές ότι η πιθανή απώλεια πωλήσεων στην κινέζικη αγορά θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο. Στο πρώτο τρίμηνο των πωλήσεων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, το H&M ανέφερε μείωση (28%) των πωλήσεων στην Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το (5%) των συνολικών πωλήσεων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.