19 Απρ 2024
READING

Γιατί η HMV επεκτείνεται στα φυσικά καταστήματα, παρόλη την άνοδο του ψηφιακού κόσμου; 

5 MIN READ

Γιατί η HMV επεκτείνεται στα φυσικά καταστήματα, παρόλη την άνοδο του ψηφιακού κόσμου; 

Γιατί η HMV επεκτείνεται στα φυσικά καταστήματα, παρόλη την άνοδο του ψηφιακού κόσμου; 

Η HMV άνοιξε το πρώτο της φυσικό κατάστημα στην Oxford Street του Λονδίνου το 1921, ξεκινώντας το retail ταξίδι της στην πώληση ειδών μουσικής και ταινιών στο ευρύ κοινό. Με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να γίνει ένα iconic brand ψυχαγωγίας τόσο στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στο εξωτερικό. Η εποχή που η HMV μπορούσε να βασιστεί μόνο στις πωλήσεις CD, DVD και βινυλίου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Πλέον η ραγδαία άνοδος των online αγορών έχει γεννήσει το ερώτημα εάν οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα μπορούν να κρατήσουν ζωντανό κάποιον retailer. Γι‘ αυτόν τον λόγο η γνωστή αλυσίδα ψυχαγωγίας αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά του ecommerce. 

O αγώνας της εταιρείας να παραμείνει ενεργή στην βρετανική αγορά έγινε αδιαμφισβήτητα φανερός τον Ιανουάριο του 2013, η οποία αποτέλεσε μία χρονική περίοδο παρακμής, θέτοντας σε κίνδυνο απόλυσης 4.350 εργαζομένους. Τον επόμενο Απρίλιο, η εταιρεία Hilco συνέβαλε στη διάσωση της HMV, με συμφωνία 110 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που το χρέος της άγγιζε τα 176 εκατομμύρια δολάρια. Πέντε χρόνια αργότερα, η HMV υπέβαλε αίτηση για δεύτερη διοίκηση, με τη Hilco να αποδίδει την κατάρρευσή της στο «τσουνάμι» του ανταγωνισμού στο τομέα του retailing. 

Ο Doug Putman, o Chief Executive της Sunrise, ο οποίος διέσωσε την HMV στις αρχές του 2019, προειδοποίησε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να παγώσει τους ετήσιους φόρους, αλλιώς θα προβεί σε περαιτέρω κλείσιμο φυσικών καταστημάτων. Στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός flagship site του Λονδίνου, αντικαθιστώντας το κατάστημα της Oxford Street, του οποίου η λειτουργία σταμάτησε το 2018. Ωστόσο, οι λιανοπωλητές των φυσικών καταστημάτων έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, καθώς οι διαδικτυακές αγορές συνεχίζουν να κυριαρχούν στον τομέα των λιανικών πωλήσεων.

Επιπροσθέτως η HMV, η οποία διαθέτει 107 καταστήματα επιθυμεί να επιστρέψει δυναμικά στον χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Για παράδειγμα ο γνωστός τραγουδιστής Ed Sheeran θα σηματοδοτήσει τη νέα χορηγία του λιανοπωλητή, στον ανακαινισμένο χώρο Empire στο Coventry, με μια δωρεάν συναυλία για 700 άτομα τον επόμενο μήνα. Ακόμη στοχεύει φέτος στην λειτουργία 10 επιπλέον καταστημάτων HMV, καθώς θέλει να ανταγωνιστεί τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, το Amazon. 

Η HMV δεν έχει μόνο να ανταγωνιστεί το Amazon, το Spotify και γενικότερα διάφορες διαδικτυακές streaming πλατφόρμες ψυχαγωγίας, αλλά και τους ανεξάρτητους retailers μουσικής. Αυτό αποδεικνύεται με απόφασή του να επεκτείνει την πώληση δίσκων βινυλίου, η οποία σημείωσε αύξηση κατά (11,5%) πέρυσι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρόλο που η HMV πωλεί πολύ περισσότερα CD και DVD, παρατηρείται συνεχής άνοδος στις πωλήσεις βινυλίου, όπως αποδεικνύεται από τις ουρές έξω από  φυσικά καταστήματα. 

Παρά το γεγονός ότι η HMV συνέχισε την προώθηση των πωλήσεων CD και DVD, η εταιρεία super market Sainsbury παρατήρησε μείωση των συγκεκριμένων προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι οι υπηρεσίες streaming θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δημοτικότητα των προϊόντων. Ωστόσο, άλλα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν δείχνουν να συμφωνούν με την συγκεκριμένη άποψη της Sainsbury, καθώς μεγαλύτερα υποκαταστήματα των Tesco, Asda και Morrisons εξακολουθούν να διαθέτουν προς πώληση μια σειρά από CD και DVD.

Ωστόσο ο retailer ψυχαγωγίας παρατηρεί μεγαλύτερη ζήτηση σε προϊόντα ποπ κουλτούρας, με τους fans της μουσικής, των ταινιών και της τηλεόρασης να αναζητούν εμπορεύματα εκτός των CD ή DVD. Είναι γεγονός ότι οι σημερινοί καταναλωτές επιδιώκουν μία εμπειρία τόσο online όσο και offline. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την face-to-face επαφή με κάποιον άνθρωπο, ο οποίος είναι παθιασμένος με αυτό που αγοράζει στα καταστήματα, προσφέροντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια μοναδική αίσθηση στους λάτρεις της μουσικής, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. 

Η HMV, η οποία γιορτάζει την 100η επέτειό της αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι πωλήσεις τριπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η HMV σημείωσε άνοδο της επισκεψιμότητας των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα (150%), σε σχέση με την χρονική περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, αποδεικνύοντας ότι το καταναλωτικό κοινό δεν θα σταματήσει να επισκέπτεται τα καταστήματα. Εξακολουθούν να υφίστανται τεράστιες προκλήσεις για τα φυσικά καταστήματα ιδίως όσον αφορά τις τιμές, παρόλα αυτά το φυσικό λιανικό εμπόριο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. 

Το Spotify είναι μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές υπηρεσίες και έχει κατακτήσει το (36%) της παγκόσμιας streaming αγοράς ροής. Έτσι για την HMV ένα μέσο ανάπτυξης είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα ανταγωνίζεται το iTunes και το Spotify.

Ωστόσο υπάρχει μια υποκατηγορία καταναλωτών που προτιμά την εμπειρία στο φυσικό κατάστημα, χωρίς αυτό να αποδεικνύει ότι θα καταφέρει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα το ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση ζωντανή την εταιρεία. Το κλείσιμο καταστημάτων, οι απώλειες θέσεων εργασίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τα σχέδια επέκτασης αποτελούν μέρος της εξέλιξης των φυσικών καταστημάτων. Ορισμένοι retailers είναι σε θέση να επεκτείνουν τα καταστήματά τους πιο αποτελεσματικά από κάποιους άλλους. 

Αποτελεί πραγματικότητα είναι ότι κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα οφείλει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στον τομέα των ψηφιακών πλατφορμών. Ακόμη οι εταιρείες οφείλουν να ακούνε τους πελάτες τους και να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους. Η επιτυχία της στρατηγικής επέκτασης της HMV θα εξαρτηθεί τόσο από την απασχόληση, όσο και από την κατάρτιση του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει ιδανικές συμβουλές. Η μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της αποτελεί μέρος της καθημερινότητας κάτι το οποίο δεν πρέπει να χαθεί. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να προωθηθεί στη μορφή που οι άνθρωποι επιθυμούν να το αγοράσουν. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.