27 Απρ 2024
READING

Αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς των επιβατών στα αεροπλάνα και των πελατών στα καταστήματα στην Αμερική

3 MIN READ

Αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς των επιβατών στα αεροπλάνα και των πελατών στα καταστήματα στην Αμερική

Αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς των επιβατών στα αεροπλάνα και των πελατών στα καταστήματα στην Αμερική

Η βία των επιβατών στα αεροπλάνα αυξάνεται και οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο παρενοχλούνται από τους πελάτες. Ο φόβος και το άγχος ενεργοποιούν το τμήμα του εγκεφάλου μας που επιλέγει αγώνα ή φυγή, δήλωσε ψυχολόγος του Χάρβαρντ.Τώρα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που βρίσκονται σε έξαρση, πολλοί άνθρωποι φτάνουν σε ένα “σημείο βρασμού”. 

Η βία στα αεροπλάνα έχει αυξηθεί. Οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο και στα fast-food λένε ότι δέχονται παρενοχλήσεις και επιθέσεις. Και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν απογοητευμένους πελάτες των οποίων η υπομονή έχει εξαντληθεί.Όλη αυτή η συμπεριφορά είναι το αποτέλεσμα ενάμιση χρόνου φόβου και άγχους, σύμφωνα με αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. 

‘Όλοι είναι πάντα θυμωμένοι’ 

Το 2020, οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο αποκαλούνταν “ήρωες” και “απαραίτητοι” καθώς εργάζονταν για να προμηθεύσουν γεύματα ή είδη παντοπωλείου εν μέσω μιας οδυνηρής πανδημίας. Ταυτόχρονα, είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας μία από τις πιο σύνθετες κοινωνικές πτυχές της πανδημίας: την επιβολή οδηγιών χρήσης μάσκας. Σε έρευνα που διεξήγαγε το περασμένο καλοκαίρι η Διεθνής Ένωση Υπαλλήλων Υπηρεσιών (Service Employees International Union) σε 4.187 εργαζόμενους στα McDonald’s διαπιστώθηκε ότι το 44% των ερωτηθέντων είχε δεχθεί σωματική ή λεκτική επίθεση λόγω των εντολών για τη χρήση μάσκας.  

Οι εργαζόμενοι λένε ότι η κακοποίηση δεν έχει σταματήσει, ακόμη και όταν οι εντολές για χρήση μάσκας έχουν αρθεί σε πολλά μέρη στην Αμερική.Αυτή η παρενόχληση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές, αναγκάζει τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, οδηγώντας σε μια έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς η κοινωνία σταδιακά επαναλειτουργεί. 

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στα αεροπλάνα. Αφού η επιθετικότητα για τη συμμόρφωση στους κανονισμούς που αφορούν τη μάσκα αυξήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας άρχισε να παρακολουθεί τις αναφορές για απείθαρχους επιβάτες, σύμφωνα με το NPR. Από τον Ιανουάριο του 2021, η FAA έχει λάβει 2.500 αναφορές για απείθαρχη συμπεριφορά, που οδήγησαν σε πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων για τους επιβάτες.  

Εκπρόσωπος της FAA δήλωσε στο NPR ότι ο αριθμός των αναφορών είναι πλέον “σημαντικά υψηλότερος” από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που συμπίπτει με όσα βλέπουν οι αεροσυνοδοί στα αεροπλάνα. Αρκετές αεροσυνοδοί έχουν δηλώσει ότι γίνονται μάρτυρες “πρωτοφανούς” βίας των επιβατών καθώς τα ταξίδια επιστρέφουν και τα αεροπλάνα αρχίζουν να γεμίζουν και πάλι.Φαίνεται ότι όλοι είναι θυμωμένοι με όλους και όλη την ώρα.Το παραμικρό μπορεί να φέρει στα όρια τους επιβάτες, είτε είναι αναστατωμένοι που πρέπει να φορέσουν τη μάσκα είτε είναι αναστατωμένοι που κάποιος άλλος δεν φοράει τη μάσκα. 

Αντιμετώπιση ή φυγή 

Η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η πανδημία έχει δικαιολογημένα προκαλέσει φόβο και άγχος σε πολλούς ανθρώπους, γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίηση της αμυγδαλής, του τμήματος του εγκεφάλου μας που επιλέγει αν το άτομο θα αντιδράσει ή όχι.

Η υπομονή είναι η ικανότητα να συγκρατούμε λίγο τα συναισθήματά μας. Εκεί είναι που χρειαζόμαστε τον σκεπτόμενο εγκέφαλό μας. Πρέπει να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση, πρέπει να είμαστε σε θέση να επιβραδύνουμε και να μην αφήσουμε τον συναισθηματικό μας εγκέφαλο να εκτονωθεί. Αλλά αν μπούμε σε ένα κατάστημα και είμαστε ήδη στην τσίτα, είναι πιο πιθανό να γίνουμε ανυπόμονοι, επειδή δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τον συναισθηματικό μας εγκέφαλο. 

Παρόλο που η ζωή σταδιακά ανοίγει και πάλι και οι πιο τρομακτικές ημέρες της πανδημίας ελπίζουμε να έχουν μείνει πίσω μας, οι άνθρωποι εξακολουθούν να “έχουν πολύ υψηλή κορτιζόλη”, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο νευρικοί και φτάνουν πιο γρήγορα σε αυτό που η ψυχολόγος αποκάλεσε “σημείο βρασμού”.  Ανέφερε ότι ένας τρόπος για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να επαναπροσδιορίσουν τα συναισθήματα τους και να σταματήσουν να καταφεύγουν στην επιθετικότητα είναι να αλλάξουν την οπτική τους γωνία.  

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.