Το Instagram επεκτείνει τις διαφημίσεις στην καρτέλα Shop παγκοσμίως, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου

 

Περίληψη:

  • Στις 9 Αυγούστου, το Instagram άρχισε να δοκιμάζει τις διαφημίσεις στην καρτέλα Shop από έναν επιλεγμένο αριθμό αμερικανικών brand. Στις 24 Αυγούστου κατέστησε τις διαφημίσεις αυτές διαθέσιμες παγκοσμίως.
  • Οι διαφημίσεις εμφανίζονται ως πλακάκια στην εφαρμογή, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν κλικ στα αντικείμενα και να ανακαλύψουν περισσότερα για τη μάρκα. Η δοκιμή του προϊόντος περιορίζεται προς το παρόν σε αρκετούς διαφημιζόμενους στις ΗΠΑ, όπως η εταιρεία λιανικής πώλησης αποσκευών Away, η μάρκα κατοικίδιων ζώων Boo Oh, η Clare Paint, η Deux και η Donni Davy. 
  • Το ντεμπούτο των διαφημίσεων στην καρτέλα Shop έχει ως στόχο να ενισχύσει την κύρια προσφορά ηλεκτρονικού εμπορίου του Instagram, μια κίνηση που δείχνει πώς ο χώρος των online αγορών αναζωπυρώνεται, ειδικά για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται μέσω κινητών τηλεφώνων.   

Αναλυτικά:

Το Instagram βλέπει την εταιρεία να αναπτύσσει τις δυνατότητές του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς επιδιώκει να γίνει ένας ισχυρότερος ανταγωνιστής στον χώρο. Το Instagram ξεκίνησε αρχικά το Shop τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να παρέχει στις επιχειρήσεις μια κεντρική πλατφόρμα πωλήσεων, παρεκκλίνοντας από τις προηγούμενες προσπάθειες που απαιτούσαν από τους χρήστες να ακολουθούν μάρκες, λιανοπωλητές ή επιρροές προκειμένου να περιηγηθούν σε δημοσιεύσεις και ιστορίες με δυνατότητα αγορών. 

Η συμπερίληψη διαφημίσεων στο Instagram Shop θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τη διαδικασία ανακάλυψης προϊόντων για τους εμπόρους κινητής τηλεφωνίας. Κάνοντας κλικ σε μια διαφήμιση, ο χρήστης θα μεταφερθεί στη σελίδα λεπτομερειών προϊόντος, η οποία θα εμφανίζει επίσης πρόσθετα στοιχεία που οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύσουν ή να μοιραστούν με φίλους μέσω της βασικής επικοινωνιακής τεχνολογίας του Instagram. Η ευκολία με την οποία μπορούν να περιηγηθούν και να μεταβιβαστούν τα αντικείμενα είναι ένα από τα κύρια σημεία πώλησης του Instagram σε πιθανούς πωλητές. 

Η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου έρχεται καθώς το Instagram επιδιώκει να αναπτυχθεί σε πολλαπλούς χώρους, ιδίως στις αγορές. Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία εισήγαγε λειτουργίες αγορών σε σύντομα βίντεο μέσω της πλατφόρμας Reels και σε livestreams μέσω του IGTV. Ο επικεφαλής του Instagram, εξήγησε περαιτέρω τα κίνητρα της εταιρείας σε ένα βίντεο τον περασμένο μήνα, εξηγώντας ότι “δεν θα είναι πλέον μια εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών”. 

Η χρονική στιγμή της νέας λειτουργίας του Instagram είναι επίσης αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι αρχίζει η περίοδος επιστροφής στο σχολείο και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι έτοιμο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ενώ οι μάρκες που δοκιμάζουν επί του παρόντος το προϊόν είναι κυρίως πωλητές που δεν σχετίζονται με το σχολείο, το Instagram σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλους διαφημιστές τους επόμενους μήνες. 

Καθώς το Instagram προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, το ίδιο κάνουν και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το TikTok ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Publicis, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει πολλούς από τους blue-chip marketers του πρακτορείου στην πλατφόρμα. Η Snap εμβαθύνει επίσης την επένδυσή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Fit Analytics, μιας εταιρείας τεχνολογίας μεγέθους, καθώς η εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών επιδιώκει να στηριχτεί στις δυνατότητες AR για να προωθήσει τις δραστηριότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο.  

Η μητρική εταιρεία του Instagram, το Facebook, συνεχίζει να αυξάνει τα διαφημιστικά έσοδα μέσω της δικής της πλατφόρμας, έχοντας σημειώσει αύξηση 56% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με μια κλήση κερδών τον περασμένο μήνα. Παρόλα αυτά, τα εμπόδια στην παρακολούθηση – συγκεκριμένα οι αλλαγές της Apple στο IDFA – θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις διαφημιστικές επιχειρήσεις του Facebook, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί επιδιώκει να εξελιχθεί σε μια “metaverse εταιρεία” προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για ψηφιακά κανάλια, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου.