24 Απρ 2024
READING

Το Jorn της Skagen είναι το smartwatch που μπορεί να πλησιάσει τα αντίστοιχα της Apple και της Samsung

3 MIN READ

Το Jorn της Skagen είναι το smartwatch που μπορεί να πλησιάσει τα αντίστοιχα της Apple και της Samsung

Το Jorn της Skagen είναι το smartwatch που μπορεί να πλησιάσει τα αντίστοιχα της Apple και της Samsung

‘Οταν πρόκειται για έξυπνα ρολόγια, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το οτιδήποτε. Είναι ούτως ή άλλως συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και δεν θέλουν να λαμβάνουν επιπλέον ειδοποιήσεις από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα. Πολλοί δεν επιθυμούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις ακόμη και για πιο σύνθετες λειτουργίες των ρολογιών, όπως η παρακολούθηση τους οξυγόνου του αίματος,  της οποίας η ακρίβεια είναι και αμφισβητήσιμη. 

Αυτό που επιθυμούν πολλοί από το ρολόι τους είναι μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας,  έλεγχος μουσικής και του smartphone και οδηγίες GPS στο χέρι τους. Το «Skagen Jorn Hybrid HR», που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, τα κάνει όλα αυτά εκτός από οδηγίες. Το συγκεκριμένο ρολόι κάνει σε μεγάλο βαθμό τα βασικά αλλά χάνει κάποιες προηγμένες δυνατότητες, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Προσφέρει μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, καθώς έχει οθόνη e-ink, η οποία αντλεί ενέργεια μόνο όταν χρησιμοποιείται. Η Skagen λέει ότι μία μόνο φόρτιση θα διαρκέσει δύο εβδομάδες με πλήρη χρήση, το οποίο είναι περίπου 12 ημέρες περισσότερο από ένα Apple Watch, Samsung Galaxy Watch ή οποιοδήποτε άλλο ρολόι με οθόνη LED ή OLED. Για τους χρήστες smartwatch που δεν θέλουν να φορτίζουν συνεχώς ακόμα μια συσκευή, η οθόνη e-ink μπορεί να τους βοηθήσει.

Επειδή η μπαταρία δεν χρειάζεται συνεχή φόρτιση, δεν θα υποβαθμιστεί τόσο γρήγορα όσο άλλες συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι το Jorn θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους αντιπάλους του. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς δεν υπάρχει νόημα ένα smartwatch να αλλάζεται κάθε δύο ή τρία χρόνια, όπως ένα κινητό, επειδή η βασική λειτουργικότητα ενός έξυπνου ρολογιού δεν διαφέρει ουσιαστικά κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το Jorn προσφέρει όλες τις λειτουργίες που θα μπορούσε να προσφέρει ένα έξυπνο ρολόι, όπως ώρες μετακίνησης, ξυπνητήρια, χρονόμετρο, έλεγχος μουσικής, απαντήσεις κλήσεων και έλεγχος ειδοποιήσεων. Το fitness είναι, επίσης, βασικό μέρος της εμπειρίας. Το Jorn μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και να παρακολουθήσει ασκήσεις όπως ποδηλασία, πεζοπορία και κωπηλασία. Ο μετρητής βημάτων είναι σε μεγάλο βαθμό ακριβής και, επειδή υπάρχει λίγος χρόνος διακοπής φόρτισης, καταγράφει περισσότερα δεδομένα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Υπάρχει, επίσης, παρακολούθηση ύπνου που καταγράφει τον ελαφρύ και το βαθύ ύπνο, αλλά ο ύπνος REM δεν καταγράφεται.

Προηγμένες λειτουργίες όπως η απευθείας σύνδεση ακουστικών στο ρολόι δεν υπάρχουν σε αυτήν τη συσκευή. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες επιπλέον προσαρμογής. Για παράδειγμα, οι στόχοι της προπόνησης μπορούν να οριστούν, οι μονάδες μέτρησης μπορούν να αλλάξουν, τα κουμπιά μπορούν να προγραμματιστούν και οι γρήγορες απαντήσεις μπορούν να επεξεργαστούν για αυτούς που καλούν.

Το συγκεκριμένο ρολόι προέρχεται από ένα εμπορικό σήμα υψηλής ποιότητας, με μινιμαλιστικό σχεδιασμό που είναι κοινό με τα ρολόγια Skagen. Προφανώς δεν μοιάζει με ένα τεχνολογικά wearable, αλλά ένα προσεκτικά κατασκευασμένο ρολόι. Γι’ αυτό λειτουργεί τόσο καλά ως anti-smartwatch. Αυτό θα ήταν ένα εντυπωσιακό μηχανικό ρολόι εξαιρετικής ποιότητας, ωστόσο η προσθήκη έξυπνων λειτουργιών είναι ένα μεγάλο μπόνους. Απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που δεν επιθυμούν την πολυπλοκότητα ενός κλασικού smartwatch, αλλά τις βασικές λειτουργίες του σε συνδυασμό με έναν όμορφο σχεδιασμό.

Το Jorn κάνει τα βασικά, τα κάνει καλά και δεν κατακλύζει με τεχνάσματα που πολλοί δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Για πολλούς αυτό πρέπει να κάνει ένα ιδανικό wearable. Θα πρέπει να είναι ένας αθόρυβος βοηθός και όχι ένας βοηθός που κλέβει συνεχώς την προσοχή του χρήστη.

Υπάρχουν όμως σημαντικές βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στο ρολόι. Ένας πιο γρήγορος τρόπος μετακίνησης στα μενού θα ήταν ευπρόσδεκτος. Επιπλέον, χρειάζεται και μέτρηση ύπνου REM, ταχύτερος ρυθμός ανανέωσης οθόνης και δυνατότητα σύνδεσης ακουστικών απευθείας στο ρολόι. Όπως και τα Chromebook, είναι πιθανό τα υβριδικά ρολόγια e-ink να γίνουν γρήγορα εναλλακτική λύση έναντι των πανίσχυρων δυνατοτήτων της Apple και της Samsung. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.