Οι καλύτερες ιδέες καινοτομίας δεν προέρχονται πάντα από τους τους υπαλλήλους μιας εταιρείας. Μια διαφορετική ματιά από εξωτερικούς ειδικούς και άλλους οργανισμούς θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειάζεται μια επιχείρηση για να φτάσει στο επόμενο επίπεδο. Εκεί έρχεται η ανοιχτή καινοτομία.
Ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη είναι μια εταιρεία και πόσο ταλαντούχα είναι η ομάδα της, θα υπάρχουν πάντα πιο ταλαντούχοι άνθρωποι με περισσότερες γνώσεις έξω από τον οργανισμό. Τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια. Η ανοιχτή καινοτομία θα μπορούσε να σημαίνει νέες ροές εσόδων για εταιρείες, που μεταφράζεται σε υψηλότερες αποτιμήσεις, και κλιμάκωση ευκαιριών για νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Σημασία έχει η μεγαλύτερη εικόνα
Η ανοιχτή καινοτομία μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως συνεργασία με πανεπιστήμιο για έρευνα, συμμετοχή σε εταιρικό πρόγραμμα ή συμβουλές από το κοινό.
Τις περισσότερες φορές, η ανοιχτή καινοτομία έχει τη μορφή εταιρειών που συνεργάζονται με νεοσύστατες επιχειρήσεις για την επίλυση ενός προβλήματος ή την προσθήκη μιας νέας υπηρεσίας στην επιχείρησή τους. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τις επιχειρήσεις είναι η εύρεση μιας σαφούς ιδέας για το τι θέλουν να πετύχουν και μετά να βρουν τρόπο να συνεργαστούν.
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ή οι εταιρείες που επιθυμούν να συνάψουν μια εταιρική σχέση ανοιχτής καινοτομίας θα πρέπει να έχουν μια σαφή ιδέα για το πώς θέλουν να είναι η εργασιακή τους σχέση και να παρακολουθούν ολόκληρη τη διαδικασία για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν στη σωστή κατεύθυνση. Οι επιχειρήσεις και οι startups πρέπει να καθορίσουν μια σαφή κατεύθυνση του τι θέλουν να επιτύχουν με τη συνεργασία τους από νωρίς.
Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των εταιρειών
Ένα μεγάλο μέρος της ανοιχτής καινοτομίας είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι μεγάλες εταιρείες είναι διαφορετικές. Οι startups χαρακτηρίζονται από ταχύτητα, ευελιξία, κεντρική ανάλυση δεδομένων και πραγματοποίηση ενεργειών. Αντίθετα πολλές μεγαλύτερες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από αργή κινητικότητα, απέχθεια του κινδύνου και σχεδόν πάντα είναι ιεραρχικές. Αυτές οι διαφορές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί με σωστή συνεννόηση.
Αποφυγή του «θεάτρου καινοτομίας»
Ένα πράγμα που μπορεί να είναι πραγματικά απογοητευτικό, ειδικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, είναι το θέατρο καινοτομίας ή όταν μια επιχείρηση προσπαθεί να επιδείξει την «καινοτομία» της χωρίς να καινοτομεί πραγματικά.
Οι εταιρείες ξεκινούν πρωτοβουλίες και πραγματοποιούν αρκετό marketing γύρω από αυτές, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά γιατί το μόνο που επιδιώκουν είναι να γίνουν αντιληπτές και να μην υιοθετήσουν πραγματικά την καινοτομία. Το να παριστάνουν ότι καινοτομούν μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν το “θέατρο της καινοτομίας” διασφαλίζοντας ότι έχουν πραγματική υποστήριξη από τα ανώτατα στελέχη. Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να βλέπουν την καινοτομία ως πολυτέλεια. Εάν δεν υπάρχει ισχυρή πίστη στην καινοτομία και μια πολύ δίκαιη και ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της ανώτατης διοίκησης, πολλές πρωτοβουλίες ενδέχεται να αποτύχουν.
Η ανοιχτή καινοτομία έχει να κάνει με την επίλυση προβλημάτων, επομένως είναι σημαντικό να προσδιοριστούν με ακρίβεια αυτά τα προβλήματα. Οι επιχειρήσεις που θα βρουν από νωρίς τις λύσεις για αυτά τα προβλήματα δεν θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουν αργότερα. Η στρατηγική αυτή πρέπει να οδηγήσει στον εντοπισμό εταιρικών συνεργατών που μπορούν να σχηματίσουν μια ουσιαστική συνεργασία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.