23 Απρ 2024
READING

Η Frito-Lay χρειάζεται ευέλικτη εφοδιαστική αλυσίδα 

4 MIN READ

Η Frito-Lay χρειάζεται ευέλικτη εφοδιαστική αλυσίδα 

Η Frito-Lay χρειάζεται ευέλικτη εφοδιαστική αλυσίδα 

Όταν τα λουκέτα λόγω πανδημίας ανάγκασαν τους καταναλωτές να παραμείνουν στα σπίτια τους, η Frito-Lay προσάρμοσε τα αποθέματά της για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της. Η μάρκα σνακ μείωσε προσωρινά περίπου το 21% του χαρτοφυλακίου SKU για να διατηρήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και να παραδώσει τα προϊόντα της με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ο αριθμός των SKU είχε σχεδόν επιστρέψει στα προ-πναδημικά επίπεδα. 

Η απλοποίηση του χαρτοφυλακίου, από την πλευρά της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσέδωσε μεγάλη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Τώρα η Frito-Lay ακολουθεί μια προσέγγιση που αποκλίνει από την προσέγγιση της εφοδιαστικής αλυσίδας για απλοποίηση. Η εταιρεία αγκαλιάζει την πολυπλοκότητα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών.

Αυτή είναι μια αλλαγή νοοτροπίας. Και είναι μια αλλαγή που σημαίνει ότι ολόκληρη η αλυσίδα πρέπει να προετοιμαστεί για την αλλαγή, από το διαχείριση των αποθεμάτων μέχρι τον σχεδιασμό με βάση τα δεδομένα και κάθε ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας. 

Οι εταιρείες CPG αλλάζουν τον τρόπο σκέψης τους 

Οι αλλαγές νοοτροπίας δεν ήταν ασυνήθιστες για τις εφοδιστικές αλυσίδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ο εξορθολογισμός της γκάμας των προϊόντων και η περικοπή του μεγάλου χρόνου επαναπλήρωσης αποτελούσαν πάντοτε μέλημα των brand που απευθύνονται στους καταναλωτές, αλλά η προσήλωση σε αυτά ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Αρκετές μάρκες καταναλωτικών προϊόντων προχώρησαν σε περικοπές SKU καθώς αντιμετώπισαν την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών. Η Mondelēz μείωσε τα SKUs της κατά 25%.Αφού η αρχική έξαρση της ζήτησης άρχισε να υποχωρεί, ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης και εταιρείες CPG άρχισαν να επαναφέρουν SKUs. 

Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων εξακολουθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξορθολογίσουν τον αριθμό των SKU. Το 50% έως 75% των νέων προϊόντων δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που είχαν τεθεί πριν από την κυκλοφορία τους. Η Frito-Lay έχει την κυριότητα πολλών τμημάτων της εφοδιαστικής της αλυσίδας, γεγονός που της παρέχει κάποια περιθώρια να λειτουργεί με πολυπλοκότητα. Η παραγωγή, η αποθήκευση και τα κέντρα διανομής λετουργούν υπό την διοίκηση της εταιρείας εσωτερικά. Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, ένα σύστημα άμεσης παράδοσης στα καταστήματα και πρόσφατα εγκαινίασε ένα κανάλι άμεσης παράδοσης στον καταναλωτή. Διαθέτει ιδιωτικό στόλο, εκτός από τη χρήση τρίτων μεταφορέων. Η τεχνολογία και τα δεδομένα ενώνουν τους κρίκους της αλυσίδας.

Η τεχνολογία και τα δεδομένα αποτέλεσαν σπουδαίους συντελεστές αποτελεσματικότητας για τις εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την άποψη του hardware, τα αυτοματοποιημένα συστήματα και η ρομποτική επέτρεψαν τη συνέχιση της παραγωγής, ακόμη και αν οι εγκαταστάσεις μείωναν το προσωπικό λόγω των πρωτοκόλλων COVID-19. 

Εν τω μεταξύ, το λογισμικό και τα δεδομένα παρείχαν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εφοδιαστικής αλυσίδας – κάτι που έγινε όλο και πιο σημαντικό για τις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Η στήριξη σε ιστορικές πληροφορίες ως δείκτης πρόβλεψης της ζήτησης κατέστη σχεδόν παρωχημένη και οι εταιρείες έπρεπε να χρησιμοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη λήψη αποφάσεων. 

Η Frito-Lay χρησιμοποιεί πληροφορίες για τους καταναλωτές που υπερκαλύπτονται από προγνωστικά μοντέλα. Και η PepsiCo στο σύνολό της έχει μια λεπτομερή κατανόηση των δεδομένων σε τοπικό επίπεδο καταναλωτών. Ένα από τα πράγματα που διαχωρίζει την Pepsi από τους ομολόγους της, είναι το πόση πρόσβαση έχει στις πληροφορίες. Η PepsiCo όχι μόνο αντλεί δεδομένα σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά μετατρέπει τις πληροφορίες σε ιδέες και δράσεις.Ένα άλλο πλεονέκτημα που παίζει ρόλο για τη Frito-Lay είναι η κλίμακα. Μια εταιρεία όπως η Frito-Lay ή η PepsiCo έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να εκφράζει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία. 

Τα κανάλια εστίασης αρχίζουν να ξανανοίγουν, από τα εστιατόρια μέχρι τα κυλικεία των γραφείων και των σχολείων. Και αυτό θα μπορούσε να μετατοπίσει εκ νέου τη ζήτηση. Η Frito-Lay και άλλες εταιρείες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες των καταναλωτών.Οι άνθρωποι, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ξαναβγήκαν έξω αλλά τελικά ίσως, όμως, να υιοθετήσουν και κάποιες από τις συνήθειες που απέκτησαν στην πανδημία και να τις κάνουν μόνιμες, όπως το να τρώνε στο σπίτι. Συνεπώς, οι εταιρείες πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευέλικτες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.