Ο σύνθετος και πολύτιμος ρόλος των φυσικών καταστημάτων

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο βρισκόταν ήδη σε άνοδο όταν προωθήθηκε από την πανδημία, θα μπορούσε να οδηγήσει τα καταστήματα παγκοσμίως να αφιερώσουν έως και το ένα τρίτο του χώρου τους για την εκτέλεση ηλεκτρονικών παραγγελιών, σύμφωνα με έρευνα της Edge by Ascential. Αυτό βασίζεται εν μέρει στην εκτίμηση της εταιρείας ότι μέχρι το 2023, το 34,8% των παγκοσμίων αλυσίδων λιανικής αγοράς θα είναι online, από 30% το 2021, και θα αυξηθεί σε σχεδόν 40% μέχρι το 2025. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είχε ήδη αλλάξει το λιανικό εμπόριο για περισσότερες από μία δεκαετία, όταν εμφανίστηκε η πανδημία πέρυσι, αφήνοντας τους καταναλωτές να προμηθεύονται πολλά από αυτά που ήθελαν ή χρειάζονταν μέσω διαδικτύου. Αυτό επιτάχυνε αυτή την αλλαγή και την ψηφιακή ανάπτυξη στο λιανικό εμπόριο κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια. 

Πολλες μεγάλες εταιρείες είχαν ηλεκτρονικό εμπόριο για σχεδόν όσο καιρό υπάρχει το Amazon, αλλά πέρυσι προσχώρησαν πολλοί περισσότεροι. Η προσπάθεια να εμποδιστεί η εξάπλωση της ασθένειας σήμαινε να κρατηθούν οι αγοραστές μακριά από τα καταστήματα και ο φόβος της επιδημίας κράτησε πολλούς μακριά ακόμη και όταν τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. 

Οι retailers που πειραματίζονταν ήδη με τη χρήση των καταστημάτων τους για την εκτέλεση παραγγελιών, επομένως, είχαν πλεονέκτημα πέρυσι. Πολλοί άλλοι οι οποίοι προηγουμένως λειτουργούσαν μόνο offline, άρχισαν να δέχονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικές παραγγελίες, τις οποίες εκτελούσαν μέσω παραλαβής από το κατάστημα, από το πεζοδρόμιο, η με αποστολή. 

Καθώς τα καταστήματα άνοιξαν ξανά μετά το lockdown, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου  μετριάστηκε κάπως. Όμως η επιταχυνόμενη ανάπτυξη θα σημάνει ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό διαδικτυακών πωλήσεων, ιδίως σε ορισμένες κατηγορίες. Παγκοσμίως, η Edge by Ascential εκτιμά ότι το μερίδιο των πωλήσεων στα καταστήματα θα μειωθεί στο 62,4% έως το 2025, από περίπου 70% φέτος και από 87% το 2015. 

Η μετατόπιση αυτή δεν θα είναι πιθανότατα ομαλή ή φθηνή. Αντισταθμιστικές δυνάμεις, όπως οι ιδιοκτήτες που είναι δεκτικοί σε πιο γενναιόδωρους όρους μίσθωσης και η επιθυμία των καταναλωτών να βγαίνουν έξω και να κυκλοφορούν, θα βοηθήσουν να κρατηθεί το φυσικό λιανικό εμπόριο. Η ηλεκτρονική εκπλήρωση, είτε μέσω καταστημάτων είτε μέσω αποθηκών, και η παράδοση του last mile είναι πιο δαπανηρή και λιγότερο αποτελεσματική από το λιανικό εμπόριο που βασίζεται σε καταστήματα. Στην πραγματικότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και αυτό του Amazon, υπέστη κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη παράδοση, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι αισθητοί. 

Πράγματι, τα φυσικά καταστήματα, όπως συνέβαινε σε όλη την ιστορία, παραμένουν υπεύθυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορίου. Ενώ η Edge by Ascential εστιάζει στην ανάγκη αξιοποίησης των καταστημάτων για να εξυπηρετήσουν τους online αγοραστές, σημειώνει επίσης ότι τα φυσικά καταστήματα παραμένουν απαραίτητα για το marketing και τις πωλήσεις. Τα όρια μεταξύ online και offline μπορεί να είναι θολά, αλλά η σημαντικότητα των φυσικών καταστημάτων είναι προφανής.

Όλοι οι retailers σε όλο τον κόσμο αναζητούν την «συνταγή» για τον σχεδιασμό του καταστήματος του μέλλοντος.Το retail ήταν κατά βάση απλό στα θεμελιώδη του μέχρι την εμφάνιση του ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο δημιούργησε ένα πιο σύνθετο περιβάλλον.Πολλοί πίστευαν και πιστεύουν ότι το Amazon είναι η απάντηση στο ερώτημα.Όμως οι καταναλωτές δεν ψάχνουν μόνο για ταχύτητα στην παράδοση, διαθεσιμότητα προϊόντος και ειδικές προσφορές.Σε έρευνες προκύπτουν οι απαντήσεις ότι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την άμεση αγορά  και την φυσική εξέταση των προϊόντων.

Και φυσικά όλα αυτά τα δεκάδες χρόνια οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για «συναισθηματική δέσμευση» με το brand που επιλέγουν , να ικανοποιούν όλες τις αισθήσεις τους με την επίσκεψη σε ένα περιβάλλον που είναι όμορφο και πάνω από όλα να «διασκεδάζουν & κοινωνικοποιούνται» μέσα από την επαφή με άλλους ανθρώπους.

Το κατάστημα του μέλλοντος θα είναι περισσότερο ένα brand & product exhibition με πιο σύνθετη στρατηγική από το να έχει απλά ικανό απόθεμα προϊόντων και την δυνατότητα συναλλαγών.Θα είναι ο «προορισμός-destination» για όλα τα κανάλια πωλήσεων όπου θα υπάρχουν σύνθετες δυνατότητες

  • κάποιος από διαφορετική αφετηρία όπως το online store να δει η να παραλάβει προϊόν

  • να επεξεργαστεί και να συγκρίνει προσφορές τις οποίες συνάντησε σε social media περιβάλλον

  • να έρθει σε επαφή με το brand σε φυσικό περιβάλλον και να επιβεβαιώσει την δέσμευση του

Το κατάστημα του μέλλοντος θα γίνει μια φυσική πύλη σε εμπειρίες μάρκας και προϊόντων – θα γίνει τόπος όπου οι καταναλωτές μπορούν να εμπνευστούν, να μάθουν, να συνεργαστούν, να κοινωνικοποιηθούν και να πειραματιστούν με νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιούν τα ψηφιακά σημεία επαφής, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις, θα λειτουργεί ως μέρος ενός ευρύτερου, διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος. Αυτό θα σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το δίκτυο καταστημάτων θα καταστεί ολοένα και πιο ζωτικό μέρος της εκπλήρωσης της υπόσχεσης κάθε μάρκας.

SHARE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here