25 Απρ 2024
READING

Πώς το livestream shopping κερδίζει τους καταναλωτές

4 MIN READ

Πώς το livestream shopping κερδίζει τους καταναλωτές

Πώς το livestream shopping κερδίζει τους καταναλωτές

Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στα τέλη Μαρτίου, η εφαρμογή βίντεο Ntwrk φιλοξένησε μια εκδήλωση λιανικής πώλησης που συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια προβολές. Η πλατφόρμα συνόδεψε την πώληση streetwear με σετ DJ και μια guest εμφάνιση του Dennis Rodman από το NBA. 

Η Ntwrk, η οποία έχει 2,2 εκατομμύρια χρήστες, στην πλειονότητά τους Gen-Z, αποτελεί μέρος μιας ανερχόμενης λίστας εφαρμογών livestream shopping. Άλλες περιλαμβάνουν τις Popshop Live, Talkshoplive, Whatnot, ShopShops και Supergreat. Οι άνθρωποι εγγράφονται για να παρακολουθήσουν ζωντανές εκπομπές που φιλοξενούνται από ανεξάρτητους πωλητές ή influencers. Κατά τη διάρκεια των stream, μπορούν να αγοράσουν τα αντικείμενα προς πώληση – μερικές φορές ακόμη και τα ρούχα του παρουσιαστή – πατώντας ένα κουμπί αγοράς. Μπορούν, επίσης, να κάνουν ερωτήσεις και να αφήνουν σχόλια σε πραγματικό χρόνο. 

Εδώ και χρόνια, οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ζωντανό βίντεο ως μέσο προσέγγισης των online αγοραστών. Στη συνέχεια, τα λουκέτα που προκλήθηκαν από πανδημία έδωσαν νέα πνοή στη μορφή αυτή. Πέρυσι, η Levi’s και η Tommy Hilfilger έκαναν streaming πωλήσεων και παρουσίασαν νέες συλλογές στις ιστοσελίδες τους.

Επενδυτές και εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες αυτές αξιοποιούν τις πιο “hot” τάσεις στο λιανικό εμπόριο, την τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή, τη στροφή από το φυσικό στο ψηφιακό εμπόριο, την αχαλίνωτη ανάπτυξη του online βίντεο και την μεγάλη δύναμη των δημιουργών περιεχομένου. Ταυτόχρονα, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου με livestream αναφέρουν αύξηση των αγορών, ένα σημάδι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρέσκονται στη μορφή αυτή. 

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών αγορών το 2020 αυξήθηκαν κατά 32,4% από το 2019 σε 791,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έκλεισε πέρυσι αντιπροσωπεύοντας το 14% του συνόλου των πωλήσεων στις ΗΠΑ, από 11% το 2019. 

Ήδη ο κανόνας στην Ασία, η Coresight Research προβλέπει ότι η αγορά livestream shopping είναι έτοιμη να φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023. Στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, το TikTok και το YouTube που ανήκει στην Google στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι ίδιες πλατφόρμες έχουν εισαγάγει διαφημίσεις με δυνατότητα αγορών, μεταξύ άλλων και σε βίντεο, για να διατηρήσουν τις συναλλαγές εντός των ψηφιακών τους τειχών. 

Η Whatnot, που διαφημίζεται ως μια διασταύρωση μεταξύ του QVC και μιας δημοπρασίας του Sotheby’s, ισχυρίζεται ότι οι πωλητές της γίνονται από μόνοι τους influencers. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα βίντεο ελκύουν τους καταναλωτές τόσο πολύ όσο και τα προϊόντα που παρουσιάζουν. Ακόμη και αν δεν αγοράζουν τίποτα, οι χρήστες παρακολουθούν τις δημοπρασίες για να δουν τους αγαπημένους τους πωλητές και να συνομιλούν με την κοινότητα. Αν και η εταιρεία δεν μοιράζεται συγκεκριμένους αριθμούς, η πλατφόρμα αύξησε τις ακαθάριστες πωλήσεις της κατά 200 φορές τον τελευταίο χρόνο.  

Ένα σημαντικό κίνητρο για τους μεμονωμένους πωλητές είναι το χαμηλό κόστος εισόδου. Το ζωντανό βίντεο επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακάμπτουν τα πάγια έξοδα που συνεπάγεται ένα κατάστημα, ενώ παράλληλα βγάζουν χιλιάδες ευρώ πουλώντας αναμνηστικά ή sneaker drops. 

Είναι αυτό το είδος συμπεριφοράς που έχει κάνει τις εκδηλώσεις λιανικής πώλησης μέσω ζωντανής μετάδοσης να αποτελούν τέτοιο φαινόμενο σε μέρη όπως η Κίνα, όπου οι αγορές μέσω βίντεο εκτιμάται ότι απέφεραν 162 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την KPMG και την AliResearch. Αντίθετα, η εκκολαπτόμενη αγορά των ΗΠΑ αποτελεί μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πέρα από τις ειδικές εφαρμογές, οι ψηφιακοί και φυσικοί έμποροι λιανικής πώλησης σημειώνουν επιτυχία και με την ενσωμάτωση ζωντανού βίντεο. Η Walmart άρχισε τον Δεκέμβριο να φιλοξενεί livestreams στο TikTok, τη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο μικρής διάρκειας που προσπάθησε να αποκτήσει πριν η συμφωνία ακυρωθεί.  

Φαίνεται ότι η πώληση μέσω βίντεο είναι η επόμενη μεγάλη τάση στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ήδη κερδίζει τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο.Είναι διασκεδαστικό, είναι ελκυστικό, είναι κερδοφόρο και αρέσει στους αγοραστές.Οι εταιρείες κερδίζουν και οι καταναλωτές αγοράζουν διασκεδάζοντας.Εξαιρετικός συνδυασμός που μπορεί να αλλάξει ριζικά το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.