Η Generation Alpha ή αλλιώς η Generation COVID

Αφού μιλήσαμε πάρα πολύ για τους Millennials και την Γενιά Ζ πλέον θα αρχίσουμε να μιλάμε για την Generation Alpha, την γενιά που θα χαρακτηριστεί από την πανδημία και τις μεγάλες αλλαγές που έφερε. Πρόκειται για τα παιδιά που γεννήθηκαν λίγο μετά το 2005 και μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα αποτελούμενη από ενήλικες ερωτώμενους της Αυστραλίας, η οποία αποτέλεσε μέρος της μελέτης μίας ερευνητικής εταιρείας και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, αποτυπώθηκε ότι το (84%) του δείγματος υποστηρίζει ότι η πανδημία του COVID-19 θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της Generation Alpha.

Έτσι στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκε διεξοδικά ο αντίκτυπος της πανδημίας στη Generation Alpha, καθώς πολλά παιδιά ηλικίας μικρότερης η μεγαλύτερης των 12 χρονών πρόκειται να έχουν καταχωρημένη στην μνήμη τους την συγκεκριμένη περίοδο και τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν. 

Μεγάλος αριθμός παιδιών παρατηρούσαν τους γονείς τους να εργάζονται από το σπίτι, την ίδια στιγμή που και οι ίδιοι παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους μέσω διαδικτυακών τάξεων. Παρόλο που πολλά παιδιά δεν αντιλαμβάνονταν πλήρως τον λόγο για τον οποίο έπρεπε να διατηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, γνώριζαν όμως ήταν απαραίτητο. Ακόμη το γεγονός ότι για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν ούτε να παίξουν στα πάρκα της γειτονίας τους, αλλά ούτε και να επισκεφθούν τους παππούδες τους, είναι γεγονότα τα οποία θα παραμείνουν χαραγμένα στη μνήμη τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφοροι παρατηρητές αποκαλούν τις νεότερες γενιές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία ως «Gen C» ή αλλιώς «Generation COVID».

Είναι αναμενόμενο ότι οι συγκεκριμένες γενιές θα βιώσουν τις συνέπειες που έχει η πανδημία πολύ πιο μετά το τέλος της. Με άλλα λόγια το κομμάτι του social distance θα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο κοινωνικό σύνολο, ενώ ταυτόχρονα οι διαδικτυακές δραστηριότητες και η τηλεργασία θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 8-14 ετών αλλά και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, διαταράσσοντας την ψυχική τους υγεία. 

Η «Generation Alpha» αναμένεται να είναι πιο εστιασμένη στις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου, σε σύγκριση με την Gen-Z. Ταυτόχρονα σχεδόν όλοι οι ενήλικες ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της πανδημίας, η τεχνολογία και οι οθόνες θα ενσωματωθούν πολύ περισσότερο στη ζωή των παιδιών. Από τη μία το (65%) του δείγματος θεωρεί ότι η πανδημία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών, από την άλλη το (78%) υποστηρίζει ότι η πανδημία θα κάνει τα παιδιά του σήμερα πολύ πιο ανθεκτικά.

Είναι νωρίς να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις για το πως θα επηρεάσει η πανδημία τα παιδιά μέχρι 14 ετών αφού κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις ακόμη αλλά είναι γεγονός ότι είναι τα πρώτα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον με μάσκες και περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές.Είναι δεδομένο λοιπόν ότι τα αυτά τα παιδιά θα ζήσουν μια ενήλικη ζωή με εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για την κοινωνία, την προστασία της παγκόσμιας υγείας και το πόσο ευάλωτος είναι ο κόσμος μας.