22 Ιαν 2025
READING

Γιατί περισσότερες μάρκες ένδυσης λανσάρουν ουδέτερα ως προς το φύλο ρούχα 

4 MIN READ

Γιατί περισσότερες μάρκες ένδυσης λανσάρουν ουδέτερα ως προς το φύλο ρούχα 

Γιατί περισσότερες μάρκες ένδυσης λανσάρουν ουδέτερα ως προς το φύλο ρούχα 

Το τελευταίο διάστημα αρκετές εταιρείες λανσάρουν σειρές ρούχων που δεν απευθύνονται σε κανένα από τα δύο φύλα αλλά προς όλους τους ανθρώπους με ουδέτερη στάση.Είναι μια νέα τάση που υποστηρίζει την διαφορετικότητα και τον ελεύθερο προσδιορισμό.Την περασμένη εβδομάδα, η JCPenney έγινε ο τελευταίος λιανοπωλητής που έκανε το ντεμπούτο του με μια σειρά ενδυμάτων χωρίς αποκλεισμούς που διαθέτει επιλογές για ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερου φύλου. 

Ενώ το λανσάρισμα αποτελεί εν μέρει μια προσπάθεια να καλύψει τη ζήτηση για επιστροφή στο σχολείο, η εταιρεία θέτει την ενσωμάτωση στο επίκεντρο της εκστρατείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η νέα ιδιωτική ετικέτα Thereabouts θα διαθέτει “μοντέρνα παιδικά ρούχα που υμνούν την διαφορετικότητα των σχημάτων, των μεγεθών, των στυλ και των ικανοτήτων. Τα κομμάτια προορίζονται για παιδιά με διαφορετικούς σωματότυπους και αναπηρίες, ενώ προσφέρουν και κάποια ουδέτερα -από άποψη φύλου- στυλ. 

Η JCPenney εντάσσεται στις τάξεις άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Gap και Pacsun, στην ανάπτυξη σειρών μόδας χωρίς αποκλεισμούς. Η αυξανόμενη τάση μεταξύ των μεγάλων λιανοπωλητών δείχνει ότι η κατηγορία γίνεται όλο και πιο mainstream. 

Οι μάρκες ένδυσης και οι retailers αρχίζουν να προσθέτουν στις σειρές των προϊόντων τους είδη με ουδέτερο φύλο, αλλά το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Η τάση ξεκίνησε από τις μάρκες ομορφιάς- αρκετές μάρκες πριν από μερικά χρόνια άρχισαν να λανσάρουν νέα προϊόντα χωρίς αποκλεισμούς φύλου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της CB Insights, η έξαρση προκλήθηκε πιθανότατα από το λανσάρισμα το 2017 των ευρείας γκάμας αποχρώσεων μακιγιάζ της Fenty Beauty. Έκτοτε, αμέτρητες μάρκες προϊόντων ομορφιάς – συμπεριλαμβανομένων των L’Oréal και Estée Lauder – ακολούθησαν το παράδειγμά τους.  

Τον Ιούνιο του 2020, οι αναφορές σε διαδικτυακές ειδήσεις που σχετίζονται με όρους όπως “ομορφιά” σε συνδυασμό με “χωρίς αποκλεισμούς”, “συμμετοχικότητα” ή “διαφορετικότητα” σημείωσαν έξαρση – και έκτοτε παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Google Trends, οι αναζητήσεις για “ουδέτερο φύλο” έχουν επίσης αυξηθεί- ο όρος αυξήθηκε για πρώτη φορά το 2015 και κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Οι αναζητήσεις για “μόδα χωρίς φύλο” είχαν παρόμοιες αυξήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Το ενδιαφέρον των λιανοπωλητών 

Τώρα, οι μεγάλες μάρκες ένδυσης συμμετέχουν. Πέρυσι, η Banana Republic που ανήκει στην Gap κυκλοφόρησε τη συλλογή Wear & Share, την οποία ο λιανοπωλητής χαρακτηρίζει ως “μια επιμέλεια κλασικών κομματιών της Banana Republic για οποιονδήποτε μπορεί να τα φορέσει στον σύγχρονο κόσμο”. Η σειρά αποτελείται από μπλουζάκια, πουλόβερ, εξωτερικά ρούχα και αξεσουάρ – που χαρακτηρίζονται ως “masculine” ή “feminine”.

Τον Ιούνιο, η Pacsun λάνσαρε την πρώτη της παιδική ετικέτα, Pacsun Kids, με μια συλλογή ουδέτερου φύλου. Ο λιανοπωλητής με εφηβική μόδα ξεκίνησε επίσης πρόσφατα την καμπάνια του καλοκαιριού 2021 με περισσότερα από τα “χωρίς φύλο” εφηβικά στυλ μόδας – μια συλλογή που παρουσίασε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο.   

Η Pacsun πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει τις προσφορές. Αυτό το φθινόπωρο, θα λανσάρει μια ιδιωτική μάρκα ουδέτερου φύλου με την ονομασία Colour Range, μια συλλογή από βιώσιμα ρούχα χωρίς να έχει στο μυαλό της ένα συγκεκριμένο φύλο.Τον περασμένο μήνα, το Saks OFF 5th συνεργάστηκε με το genderless brand Phluid Project για να προσφέρει στα καταστήματα και στο διαδίκτυο μια αποκλειστική σειρά ρούχων και αξεσουάρ χωρίς φύλο.

Νέες προσδοκίες των καταναλωτών 

Η βιομηχανία λιανικής πώλησης στο σύνολό της επικαιροποιεί το branding και τα προιόντα για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των πελατών. Έχουν περάσει προ πολλού οι μέρες που η ταυτότητα ήταν ένας στατικός προορισμός.Οι μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων που λανσάρουν ουδέτερες ως προς το φύλο σειρές υπήρχαν πολύ καιρό πριν. Οι μάρκες λανσάρουν αυτές τις νέες σειρές επειδή περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν τέτοιου είδους είδη. Όλα γίνονται για τα χρήματα. Τα Bloomingdale’s και τα Saks ανά τον κόσμο είναι αναγκασμένα να προωθήσουν και να πουλήσουν αυτά τα στυλ προκειμένου να δουν την επένδυσής τους να αποδίδει. Οι λιανοπωλητές θέλουν αυτές οι σειρές να έχουν εξίσου καλή απόδοση στις πωλήσεις με τα προϊόντα των παραδοσιακών τμημάτων τους.

Πέρα από την ένταξη σε μια παγκόσμια τάση στυλ υπάρχουν “προφανή οφέλη” από την ανάπτυξη ουδέτερων προϊόντων για τα δύο φύλα. Για παράδειγμα, δημιουργείται μόνο μία συλλογή, οπότε το κόστος ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερο από ό,τι αν σχεδιάζονται πολλαπλές, πιο εξειδικευμένες για το κάθε φύλο συλλογές προϊόντων.Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις. Για παράδειγμα, με τα ενδύματα για ανθρώπους ουδέτερου φύλου για μαζικές αγορές, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για το σχεδιασμό και την εμπορία των προϊόντων με τρόπους που θα τα καταλάβουν οι mainstream καταναλωτές.

Προς το παρόν, οι δημοφιλείς εταιρείες -ακόμη και τα μεγάλα πολυκαταστήματα- πρέπει να δείξουν στους πελάτες τους πώς μπορούν να αξιοποιηθούν και να φορεθούν αυτά τα προϊόντα. Όσο ανοιχτοί φαίνεται να είναι κάποιοι άνθρωποι σε μια αισθητική όπως αυτή των ανθρώπων ουδέτερου φύλου, υπάρχει ένα τεράστιο μέρος του κοινού που δεν το καταλαβαίνει και δεν το αποδέχεται ακόμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.