22 Ιαν 2025
READING

Αφύπνιση των καταναλωτών | Το ένα τρίτο των Βρετανών καταναλωτών θέλει να ψωνίζει υπεύθυνα

4 MIN READ

Αφύπνιση των καταναλωτών | Το ένα τρίτο των Βρετανών καταναλωτών θέλει να ψωνίζει υπεύθυνα

Αφύπνιση των καταναλωτών | Το ένα τρίτο των Βρετανών καταναλωτών θέλει να ψωνίζει υπεύθυνα

Οι καταναλωτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη λήψη “καλύτερων” αγοραστικών αποφάσεων. Ωστόσο, τα αισθήματα και τα συναισθήματα των καταναλωτών σε σχέση με την καταναλωτική δράση μπορεί συχνά να είναι διαφορετικά – σε έναν κόσμο περίπλοκων και συγκεχυμένων μηνυμάτων πωλήσεων γύρω από περιβαλλοντικά και ηθικά προϊόντα και υπηρεσίες, με ένα μεγάλο μέρος του “greenwashing” από τις μάρκες να αποτελεί ακόμη μέρος του μείγματος. 

Οι πωλήσεις του Amazon εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης, παρά τις αντιπαραθέσεις που προκαλούνται καθημερινά από την επιχείρηση. Από τον Jeff Bezos που ευχαριστεί τους πελάτες για την αγορά των αγαθών που βοήθησαν στην εκπλήρωση του ονείρου του να ταξιδέψει στο διάστημα, μέχρι τους μισθούς του προσωπικού – φαίνεται ότι οι καταναλωτές έχουν πολλές κατηγορίες να προσδώσουν στην μάρκα, αλλά δεν προχωρούν όλοι σε οποιαδήποτε ενέργεια και κίνηση να ψωνίσουν από αλλού. 

Η εταιρεία επικρίθηκε πρόσφατα σε μια μυστική έρευνα του ITV για την καταστροφή εκατομμυρίων ειδών καινούργιου και μεταχειρισμένου αποθέματος που δεν έχει πουληθεί. Μια πηγή υπολόγισε ότι μόνο σε μια αποθήκη, 130.000 προϊόντα καταστράφηκαν σε μια εβδομάδα, με την Greenpeace στην Αγγλία να καλεί την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για να θεσπίσει νομοθεσία για τέτοιες πρακτικές. 

Το Amazon δεσμεύτηκε να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας. Μια πρόσφατη πρωτοβουλία του Amazon φαίνεται να επαναφέρει την υπεύθυνη επιλογή στα χέρια των καταναλωτών. 

Ο γίγαντας του λιανεμπορίου μόλις ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την πιστοποίηση φιλικών προς το κλίμα προϊόντων που παρατίθενται στο διαδίκτυο με πρόσθετα πράσινα σήματα που υποδεικνύουν χημικές ουσίες, βιολογικά προϊόντα, την καλή διαβίωση των ζώων και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο οργανισμός τονίζει ότι αυτό γίνεται ως απάντηση στους καταναλωτές που απαιτούν πιο βιώσιμες επιλογές αγορών.  

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο (35%) των online αγοραστών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί μόνο με “υπεύθυνες” μάρκες -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμπεριφέρονται δίκαια στο προσωπικό, προμηθεύονται αγαθά με ηθικό τρόπο και δεν κάνουν κατάχρηση των δεδομένων των καταναλωτών. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά και την ηθική των διαδικτυακών αγορών από την Empathy.co, την παγκόσμια πλατφόρμα αναζήτησης και ανακάλυψης του εμπορίου. 

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι μισοί καταναλωτές (47%) προτιμούν να ψωνίζουν από μάρκες που εμπιστεύονται και το 22% θα πληρώσει περισσότερα για τις μάρκες που εμπιστεύεται. Η έρευνα υπογράμμισε, επίσης, ότι το 31% των online αγοραστών προτιμούν να συνεργάζονται με μάρκες που θεωρούνται “πράσινες” και χρησιμοποιούν οικολογικές συσκευασίες στις παραδόσεις τους, ενώ το 37% προσπαθεί ενεργά να παραγγείλει τοπικά ή εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. 

Με τους περιορισμούς να αίρονται και τα παραδοσιακά φυσικά καταστήματα να προσπαθούν απεγνωσμένα να καλύψουν τον χαμένο χρόνο, οι καταναλωτές αποκάλυψαν σε αυτή την έρευνα ότι οι ηλεκτρονικές αγορές εξακολουθούν να αποτελούν το κανάλι επιλογής για σχεδόν τους μισούς από τους ερωτηθέντες. Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, το 49% των καταναλωτών αποκάλυψε ότι δεν θα σταματήσει να ψωνίζει online και το 30% αποκάλυψε μάλιστα ότι το “online” θα είναι η επιλογή για το 100% των αγορών του στο μέλλον. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόνο το 13% δεν θεωρεί ότι η συμπεριφορά του στις διαδικτυακές αγορές έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ το 20% δήλωσε ότι δεν σκέφτεται καθόλου το περιβάλλον όταν κάνει διαδικτυακές αγορές. Αυτή η προσέγγιση που έχει αντιθέσεις είναι συχνά αναμενόμενη από τον καταναλωτή – ενώ η ηθική και οι αξίες βαραίνουν στη συνείδηση πολλών, συχνά αντισταθμίζονται από την απόλυτη ευκολία και την άνεση που προσφέρει το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο. 

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις καθώς τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να χαλαρώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο: ενώ ο καταναλωτής μπορεί να θέλει να κάνει τη σωστή αγοραστική επιλογή όσον αφορά μια σειρά από ζητήματα, το να ψωνίζει το καλύτερο φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.