Η Dole στοχεύει σε αποτίμηση 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην IPO 

Η Dole κατέθεσε έγγραφα για αρχική δημόσια προσφορά στις αρχές του Ιουλίου. Ο γίγαντας των προϊόντων δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα καταθέσει αίτηση για δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ ως προϋπόθεση της σχεδιαζόμενης συγχώνευσής του με την Total Produce με έδρα την Ιρλανδία. Σύμφωνα με την αίτηση  η συγχώνευση σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η συγχώνευση καθιστά την Dole τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αντίστοιχων προϊόντων στον κόσμο, καθώς και την πιο γνωστή μάρκα στον κλάδο, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos που επικαλείται η εταιρεία.Η Dole προσπαθούσε να επιστρέψει στο χρηματιστήριο από το 2013. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για IPO το 2017, αλλά την απέσυρε το 2018 μετά την ανεπιτυχή κατάληξη των συζητήσεων εξαγοράς με βελγική εταιρεία.

Με τη συγχώνευση της Total Produce στο τελικό στάδιο και την αλλαγή της στάσης των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα, η Dole φαίνεται να επιστρέφει αρκετά σταθερά στις δημόσιες αγορές.  

Η συνδυασμένη εταιρεία είναι μια δύναμη, που πέρυσι είχε ακαθάριστα κέρδη άνω των 696 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το F-1. Η εταιρεία προβλέπει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% στις δύο κύριες αγορές της, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ 2020 και 2025, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν φρέσκα και βιολογικά προϊόντα. Η Dole είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μπανάνας στον κόσμο, η οποία αποτελεί το 27% των συνολικών προϊόντων της συνδυασμένης εταιρείας. Άλλα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των ανανάδων, αποτελούν το 45% του μείγματος των προϊόντων της, ενώ τα φρέσκα λαχανικά – συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων για σαλάτες – αποτελούν το υπόλοιπο 28%. 

Σε έναν πολύπλοκο κλάδο στον οποίο η φρεσκάδα των προϊόντων και ο προσεκτικός χειρισμός έχουν καθοριστική σημασία, το μέγεθος της συνδυασμένης εταιρείας και η ιδιοκτησία μεγάλου μέρους της εφοδιαστικής αλυσίδας αυξάνει τις δυνατότητές της. Σύμφωνα με την αίτηση εισαγωγής , η Dole προσφέρει περισσότερα από 300 προϊόντα από περισσότερες από 30 χώρες, τα οποία πωλούνται σε 80 χώρες παγκοσμίως. Έχει στην ιδιοκτησία της περισσότερα από 109.000 στρέμματα γεωργικής γης, με τη δική της καλά εξοπλισμένη εφοδιαστική αλυσίδα – 16 πλοία μεταφοράς με ψυγεία, 12 ψυκτικές αποθήκες, 75 συσκευαστήρια και 162 εγκαταστάσεις διανομής και παραγωγής. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 40.000 υπαλλήλους σε 29 χώρες. 

Ενώ η νέα συνδυασμένη Dole είναι τεράστια, η εταιρεία βλέπει σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, τους οποίους περιγράφει στον φάκελο. Η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει τις επιχειρήσεις μούρων και αβοκάντο, οι οποίες σήμερα συγκεντρώνουν περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, τόσο μέσω νέων ποικιλιών όσο και μέσω της αξιοποίησης της κλίμακας για τη συντόμευση της διαδρομής από τον παραγωγό στην αγορά. Η αύξηση των βιολογικών προσφορών και οι σαλάτες με προστιθέμενη αξία αποτελούν επίσης ευκαιρίες ανάπτυξης. Υπάρχουν σχέδια για την επέκταση των προϊόντων με την επωνυμία Dole στην Ευρώπη και για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Εκτός από την επιχείρηση της Dole, ο κόσμος έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που η Dole κατέθεσε αίτηση για δημόσια εγγραφή. Η υγιεινή διατροφή -ιδίως οι δίαιτες που μπορούν να περιγραφούν ως “plant-based” – αποτελεί κορυφαία τάση. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (International Food Information Council), ένας στους τρεις καταναλωτές δήλωσε ότι θα τρώει πιο υγιεινά το 2020. Και ενώ η πανδημία πιθανότατα έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό, το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα προϊόντα θα παραμείνει. Ενώ τόσο οι πωλήσεις φρέσκων όσο και κατεψυγμένων προϊόντων σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, οι πωλήσεις του 2021 μέχρι στιγμής εξακολουθούν να είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες προ της πανδημίας του 2019.

Πολλά έχουν αλλάξει και για την Dole. Όταν η εταιρεία υπέβαλε την ανεπιτυχή αίτηση για IPO το 2017, ήταν ένα χρόνο μετά την επιδημία λιστέριας που συνδεόταν με τις συσκευασμένες σαλάτες της και είχε προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε 18 άτομα στις ΗΠΑ και 11 άτομα στον Καναδά, με αποτέλεσμα τέσσερις θανάτους. Η εταιρεία συμβιβάστηκε με δύο αστικές αγωγές που συνδέονταν με αυτό το ξέσπασμα τον Μάιο του 2017, εβδομάδες μετά την κατάθεση της IPO. Αν και η Dole έχει ανακαλέσει τα προϊόντα και σετ σαλάτας από τότε, τα γεγονότα δεν ήταν τόσο τρομερά και το brand είχε χρόνο να ανακάμψει. 

Εάν η Dole επιστρέψει επιτυχώς στο χρηματιστήριο φέτος, θα βρεθεί μεταξύ αρκετών νέων ανταγωνιστών.Η Dole στοχεύει σε αποτίμηση 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η τιμή της δημόσιας εγγραφής της θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 23 δολαρίων ανά μετοχή, όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει 26.000.000 μετοχές.