Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η EasyGroup το brand της; 

Η EasyGroup έχει λανσάρει πάρα πολλές επεκτάσεις της μάρκας κατά τη διάρκεια των 23 ετών της ύπαρξής της. Ιδρύθηκε για να επεκτείνει τη μάρκα “Easy” μετά το επιτυχημένο λανσάρισμα της αεροπορικής εταιρείας EasyJet το 1995, ο όμιλος έχει έκτοτε επιχειρήσει να εισέλθει σε εντελώς νέες κατηγορίες: γυμναστήρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, γραφεία και καφέ, μεταξύ άλλων. 

Τώρα η EasyGroup έχει προσθέσει τρεις νέες επιχειρήσεις στην οικογένεια των brand της με έδρα την Αγγλία. Με την EasyFood, ο όμιλος ελπίζει να εισέλθει στον τομέα της παράδοσης φαγητού, ενώ με την EasyTaxi στοχεύει στην αγορά των ride hailing και των ταξί. Και τέλος, σε μια πιο απροσδόκητη κίνηση για το brand, αποφάσισε να εισέλθει στον κλάδο του marketing με την έναρξη λειτουργίας ενός πρακτορείου, του EasyMarketing.

Η αγορά παράδοσης φαγητού εκτιμάται πλέον ότι αξίζει 14 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αγγλία, διπλάσια από την αξία της αγοράς το 2015, σύμφωνα με την Lumina Intelligence. Παράλληλα, η Statista εκτιμά ότι 17,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρησιμοποιούσαν πέρυσι υπηρεσίες ride hailing και ταξί. 

Ωστόσο, και οι δύο αγορές είναι πολύ ανταγωνιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με έναν αριθμό μεγάλων παικτών να μάχονται ήδη για την κυριαρχία. Στην παράδοση φαγητού, οι Just Eat, Deliveroo και Uber Eats βρίσκονται σε σκληρό ανταγωνισμό, ενώ στην αγορά ταξί, η Uber παλεύει με τον ανταγωνισμό των Bolt και Free Ride. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Deliveroo, Uber και Bolt δεν είχαν ποτέ κέρδη. 

Ωστόσο, ο συνιδρυτής και των τριών νέων brand της Easy πιστεύει ότι τα EasyFood και EasyTaxi θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους και να δώσουν πολύ μεγάλη μάχη καθώς θα εισέλθουν στην αγορά, κερδίζοντας τους καταναλωτές με τις αξίες που ενυπάρχουν στη μάρκα easy. 

Το ήθος της μάρκας βασίζεται στην αξία για τα χρήματα, χωρίς περιττά έξοδα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να μειώσει το κόστος μέσω χαμηλότερων γενικών εξόδων, χωρίς τηλεφωνικά κέντρα και με φθηνή διαφήμιση. Αυτή η εξοικονόμηση κόστους πρόκειται να επιστραφεί στον πελάτη, με την EasyFood να προσφέρει μια σταθερή αμοιβή υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγγελίας. 

Μάρκες όπως η Easy ή η Virgin μπορούν, θεωρητικά, να μεταφέρουν το brand τους σε οποιαδήποτε κατηγορία, καθώς η ίδια η μάρκα έχει μια έννοια που δεν είναι συγκεκριμένη για κάθε κατηγορία. Ενώ η Easy εστιάζει στην αξία των χρημάτων, η Virgin εστιάζει στην παροχή καλών εμπειριών στους πελάτες. 

Μια προσφορά της Easy τόσο στην κατηγορία της παράδοσης φαγητού όσο και στην κατηγορία των ταξί “έχει νόημα” και το EasyFood αναμένεται να έχει υψηλό ποσοστό δοκιμών μεταξύ των πελατών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να μην δοκιμάσουν την υπηρεσία αν προσφέρει το ίδιο ή παρόμοιο φαγητό σε χαμηλότερη τιμή. 

Παρομοίως, αν και θεωρείται απίθανο η Uber να μπορεί να υποσκελίσει την τιμή της, η EasyTaxi μπορεί να έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις αδυναμίες της μάρκας Uber, ιδίως σε θέματα όπως η εμπιστοσύνη. 

Συχνά η Easy έχει το δικαίωμα να παίξει σε αυτές τις κατηγορίες, επειδή η φιλοσοφία της είναι “λιτή” και σε χαμηλή τιμή, κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλές κατηγορίες. Με τα διαπιστευτήρια της Easy για τις μεταφορές από την EasyJet, οι υπηρεσίες παράδοσης και οι υπηρεσίες ταξί πιθανότατα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Easy marketing; 

Με την EasyMarketing, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να διαπιστωθεί γιατί η μάρκα θα είχε το δικαίωμα της επικράτησης. Η EasyGroup είναι κατά κύριο λόγο ένα brand που απευθύνεται στους καταναλωτές, προσφέροντας υπηρεσίες στις μεταφορές, τα ταξίδια και την αναψυχή, και ενώ προσφέρει κάποιες υπηρεσίες B2B, μια εταιρεία marketing είναι σίγουρα μια εκτροπή από το συνηθισμένο. 

Ωστόσο, το όνομα της μάρκας Easy υπήρξε “μαζικά χρήσιμο” για την εταιρεία, καθώς όλοι έχουν συναντήσει το brand EasyMarketing.Η εξοικείωση με το brand  είναι τόσο ισχυρή, που διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι έχουν ξανασυναντήσει την EasyMarketing. Λόγω της δύναμης του brand της Easy, οι άνθρωποι ήδη ταυτίζονται με αυτό. Έχουν ήδη τον παράγοντα εμπιστοσύνης με αυτό. 

Η εταιρεία marketing εστιάζει κυρίως στη χρήση της αγοραστικής της δύναμης ως μέρος του brand Easy για να εξασφαλίσει οικονομικά αποδοτικές τιμές διαφήμισης για τις μικρές επιχειρήσεις. Αρχικά επικεντρώθηκε στην παροχή αυτής της υπηρεσίας στα χιλιάδες εστιατόρια που συνεργάζονται με την EasyFoods, αλλά τώρα επεκτείνεται για να αναλάβει νέους πελάτες διαφόρων μεγεθών. 

Η επιχείρηση θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις μάρκες με μικρότερη αγοραστική δύναμη, ενώ παράλληλα θα προσφέρει ” απλό marketing που δεν δημιουργεί σύγχυση”. Εκτός από την αγορά μέσων ενημέρωσης, η εταιρεία θα προσφέρει ανάπτυξη εφαρμογών και ιστότοπων, υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, εργασίες branding και δημιουργία περιεχομένου. Μακριά από την αποδυνάμωση της κύριας μάρκας με την εξάπλωση σε νέους και απροσδόκητους τομείς, ίσως όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ευαισθητοποίησης.

Παράδοση από την αρχή 

Ωστόσο, ενώ μάρκες όπως η Easy και η Virgin μπορεί να έχουν το δικαίωμα να παίζουν και να κερδίζουν σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες, πρέπει να προσφέρουν μια ισχυρή προσφορά από την αρχή, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν αμέσως την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των πελατών. Κάθε κατηγορία έχει το δικό της σύνολο ικανοτήτων που πρέπει να μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί, τόσο καλά όσο και -αν όχι καλύτερα- τον ανταγωνισμό.

Η EasyFoods ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά το να βγει στην αγορά ήταν μια αργή διαδικασία, καθώς η επιχείρηση εξασφάλισε ότι “τσεκάρισε όλα τα κουτάκια”, τα έκανε όλα σωστά και προετοιμάστηκε για την πλήρη κυκλοφορία της αυτό το μήνα. Πάνω από 1.000 εστιατόρια είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής για κινητά υποστηρίζει. 

Ωστόσο, αν οι επιχειρήσεις αποτύχουν, είναι πιθανό να βλάψουν το κύριο brand, επειδή οι άνθρωποι δεν ξεχνούν.Το σημαντικό για την EasyGroup είναι ότι προχωράει γρήγορα, αν οι προοπτικές αρχίσουν να γίνονται δυσμενείς. Φαίνεται σχεδόν να είναι μέρος του brand της Easy ότι δοκιμάζει πράγματα, αποτυγχάνει και προχωράει. Αρκεί να προχωρήσουν γρήγορα και να μην συνεχίσουν να προσπαθούν σε κάτι που είναι σαφώς κακό, καθώς κανείς δεν θέλει να έχει τους καταναλωτές να λένε για χρόνια ότι η easyJet είναι καλή, αλλά η υπηρεσία παράδοσης απαράδεκτη.