18 Ιαν 2025
READING

Η μόδα Plus-Size θέλει να αλλάξει

5 MIN READ

Η μόδα Plus-Size θέλει να αλλάξει

Η μόδα Plus-Size θέλει να αλλάξει

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, πάνω από τα 2/3 των Αμερικανίδων είναι γυναίκες plus-size. Έτσι, θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός εξαιρετικών επιλογών μόδας για να μπορούν να διαλέξουν οι μεγαλόσωμες γυναίκες. Αλλά οι ίδιες αναφέρουν ότι αν και τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η κατάσταση, οι επιλογές είναι λίγες και συχνά όχι πολύ καλές. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι επιλογές είναι τόσο φτωχές: η κουλτούρα και η εφαρμογή. 

Για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα, η υπόθεση για τις μεγαλόσωμες γυναίκες ήταν ότι είχαν κάτι να κρύψουν. Τα προϊόντα μόδας για τις plus-size γυναίκες δεν προορίζονταν να τις κάνουν να φαίνονται υπέροχες, αλλά να τις κάνουν να φαίνονται σαν να μην υπάρχουν. Η έλλειψη εξαιρετικής μόδας για τις μεγάλες γυναίκες ήταν ένας φαύλος κύκλος- οι εταιρείες μόδας έλεγαν: “οι μεγάλες γυναίκες δεν θέλουν να φαίνεται το σώμα τους, αυτό που προσφέρουμε είναι αρκετά καλό”. Δεν βοηθούσε το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες μόδας διοικούνταν από άνδρες. 

Τώρα η κουλτούρα έχει αλλάξει. Οι πιο θετικές στάσεις απέναντι στη διαφορετικότητα και την αποδοχή του σώματος μεταφράζονται σε περισσότερες επιλογές για τις γυναίκες μεγάλου μεγέθους. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι αυτό που προσφέρεται συνήθως δεν ταιριάζει πολύ καλά. 

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν σχεδιάζονται τα περισσότερα ρούχα, δημιουργούνται για ένα μέγεθος. Στη συνέχεια, τα σχέδια μεγεθύνονται και μικραίνουν για μεγαλύτερα και μικρότερα μεγέθη. Το πρόβλημα είναι ότι η κλιμάκωση με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να φτάσει πολύ μακρυά. Εάν κάποιος σχεδιάζει για μια λεπτή γυναίκα και επεκτείνει το σχέδιο για ένα πολύ ευρύ φάσμα μεγεθών, μέχρι να φτάσει στα plus μεγέθη, η εφαρμογή θα είναι απαίσια. Ιστορικά είναι σύνηθες για τα ρούχα plus size να έχουν πολύ μακριά μανίκια, μεγάλα ανοίγματα χεριών και πολλά άλλα προβλήματα εφαρμογής, επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν κλιμακώνεται με τον τρόπο που κλιμακώνονται τα σχέδια. 

Μια εταιρεία σουτιέν που ονομάζεται SHEFIT, η οποία κατασκευάζει αθλητικά σουτιέν σε περίπου τόσο μεγάλη ποικιλία μεγεθών όσο θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε μάρκα, έχει μια διαφορετική λύση. Δεν επεκτείνουν ποτέ τα σχέδιά τους πέρα από τρία μεγέθη κάθε φορά. Όταν φτάνουν στο τέταρτο μέγεθος, παίρνουν ένα νέο μοντέλο και δημιουργούν ένα νέο σχέδιο και αυτό εξασφαλίζει ότι η εφαρμογή είναι πάντα ανάλογη με το σώμα. Η εταιρεία πωλεί μόνο απευθείας στον καταναλωτή και τα έσοδα περίπου διπλασιάζονται κάθε χρόνο- οι επιστροφές είναι ένα μικρό κλάσμα του μέσου όρου της βιομηχανίας. Αυτού του είδους οι επιδόσεις μπορούν να συμβούν μόνο όταν η εφαρμογή λειτουργεί για τον καταναλωτή σχεδόν πάντα, οπότε είναι σαφές ότι η στρατηγική τους λειτουργεί. 

Γιατί δεν το κάνει αυτό κάθε εταιρεία; Επειδή είναι ακριβό. Όταν μια εταιρεία πρέπει να επενδύσει ένα πολλαπλάσιο του κόστους σχεδιασμού ενός ενδύματος πριν πουλήσει έστω και ένα και πρέπει να το κάνει για κάθε προϊόν που πουλά, αυτό καθιστά τη διαδικασία σχεδιασμού ενδυμάτων πολύ πιο δαπανηρή και ριψοκίνδυνη. Οι εταιρείες που ακολουθούν αυτή τη στρατηγική πρέπει, εκτός αυτού, να επενδύσουν και σε αποθέματα σε κάθε ένα από το διευρυμένο φάσμα μεγεθών προτού βρεθούν στα ράφια. Έτσι, οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν αυτή την επιλογή, είναι πολύ πιο εύκολο να επεκτείνουν το υπάρχον σχέδιο, να κατασκευάσουν έναν μικρό αριθμό ενδυμάτων σε plus μεγέθη για να μειώσουν το ρίσκο και να ελπίζουν ότι αρκετά από αυτά θα πουληθούν ώστε να αξίζει τον κόπο. 

Πώς το αντιμετωπίζουν οι εταιρείες 

Εταιρείες που πωλούν με επιτυχία προϊόντα σε πελάτες με plus size αναφέρουν πάντα τη λέξη σεβασμός. Όλες μιλούν για τον σεβασμό προς τον πελάτη τους ως κινητήρια δύναμη στην επιχείρησή τους. Δεν περιγράφουν την επιχείρησή τους ως μια επιχείρηση που αφορά τα μεγέθη ή ακόμη και τα ρούχα ή τη μόδα, μιλούν γι’ αυτήν ως μια αποστολή να καλύψουν τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης ομάδας πελατών με προϊόντα και τη σωστή συμπεριφορά. Ο σεβασμός προς τους plus size πελάτες δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία συμπεριφερόταν στο παρελθόν. Φαίνεται ότι ο τρόπος που σκέφτονται αυτές οι εταιρείες για τον εαυτό τους τις κάνει να δημιουργούν προϊόντα για τους πελάτες τους που λειτουργούν καλύτερα. 

Η έννοια της δημιουργίας μιας επιχείρησης plus-size με σεβασμό στην πελάτισσα δεν αφορά μόνο τη μόδα, αλλά και άλλα προϊόντα. Μια εταιρεία με την ονομασία Big Fig Mattress κατασκευάζει κρεβάτια μόνο για plus-size άτομα. Ένα plus-size άτομο είναι κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται. Αυτή η κατηγορία είναι ένα εξαιρετικά συναισθηματικό θέμα, είναι λίγο ταμπού και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Σχετικά με το θέμα της εξυπηρέτησης της κοινότητας των plus-size, η εταιρεία αναφέρει ότι βλέπει το ζήτημα ως μια ευκαιρία να αλλάξει τον κόσμο. 

Υπάρχουν πολλές αξίες που οι καταναλωτές θέλουν πλέον να έχουν οι εταιρείες και οι μάρκες τους, όπως η βιωσιμότητα, η ηθική συμπεριφορά, η δίκαιη αμοιβή και πολλά άλλα. Δεν ακούμε πολλά για το σεβασμό των καταναλωτών από τις εταιρείες, αλλά είναι σαφώς ένα κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία μιας μάρκας. Δεδομένης της ιστορίας των επιχειρήσεων με μεγάλα μεγέθη, ο σεβασμός αποτελεί καινοτομία και κάνει τον κόσμο των μεγάλων μεγεθών καλύτερο. Αναρωτιέται κανείς ποιοι άλλοι τύποι καταναλωτών χρειάζονται καλύτερη μεταχείριση και πώς θα διαμορφωθεί αυτή η καινοτομία. Προς το παρόν, η επιχείρηση μόδας plus-size, που για πολύ καιρό αποτελούσε το αποκορύφωμα της μόδας, θα μπορούσε να γίνει ένα διδακτικό μάθημα για τη βιομηχανία της μόδας, καθώς και για πολλές άλλες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.