19 Απρ 2024
READING

Tο καλύτερο λανσάρισμα της Microsoft για το 2021 είναι το Xbox Cloud Gaming

4 MIN READ

Tο καλύτερο λανσάρισμα της Microsoft για το 2021 είναι το Xbox Cloud Gaming

Tο καλύτερο λανσάρισμα της Microsoft για το 2021 είναι το Xbox Cloud Gaming

Θα υπάρξει πολύ συζήτηση για την κυκλοφορία των Windows 11 τους επόμενους δύο μήνες, αλλά το καλύτερο της Microsoft το 2021 δεν θα είναι το λειτουργικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που κάνει την επιλογή του λειτουργικού συστήματος σχεδόν άσχετη. Ο λόγος για το Xbox Cloud Gaming, το οποίο είναι ένα δωρεάν πρόσθετο στη συνδρομή Xbox Game Pass Ultimate, που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν stream μια ευρεία επιλογή τίτλων Xbox σε σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή.

Θα μπορούν να παίξουν παιχνίδια Xbox σε Android, iPad, στον σταθερό υπολογιστή, σε φορητό υπολογιστή που έχει Windows των τελευταίων πέντε ετών, δηλαδή σχεδόν σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει πρόγραμμα περιήγησης και αξιοπρεπή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Παιχνίδι χωρίς ταλαιπωρία

Το Xbox Game Pass Ultimate, επιτρέπει στους χρήστες να εγκαταστήσουν μια τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών Xbox και PC. Ωστόσο, συνήθως προκαλείται μια μικρή ταλαιπωρία από την εγκατάσταση παιχνιδιών. Ακόμη και με μια πολύ καλή σύνδεση, μπορεί να χρειαστούν 20 ή 30 λεπτά για να εγκατασταθεί ένα παιχνίδι και ίσως χρειαστεί να κάνουν εκκαθάριση χώρου στο δίσκο για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν το παιχνίδι. 

Το Xbox Cloud Gaming εξαλείφει αυτήν την ταλαιπωρία. Δεν χρειάζεται οι χρήστες πρώτα να εγκαταστήσουν το παιχνίδι σε υπολογιστή ή κονσόλα, όλα εκτελούνται από τον server. Απλώς επιλέγουν το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν και ξεκινούν. Εάν είναι ένα παιχνίδι που έχουν ήδη παίξει στο Xbox, η αποθηκευμένη πρόοδος του παιχνιδιού ανακτάται και από το cloud, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Δεν χρειάζεται να το ξεκινήσουν από την αρχή.  

Απαραίτητο το χειριστήριο

Προς το παρόν, η βιβλιοθήκη Xbox Cloud Gaming περιορίζεται σε τίτλους κονσόλας και όχι σε παιχνίδια PC. Οι χρήστες δεν μπορούν να τα παίξουν με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Αντ’ αυτού, θα χρειαστούν ένα χειριστήριο. Οποιοσδήποτε χειριστήριο Xbox με δυνατότητα Bluetooth θα λειτουργεί με smartphone, tablet ή υπολογιστές με Windows, οπότε το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αντιστοιχίσουν ένα από τα χειριστήριά τους στη συσκευή που έχουν επιλέξει για να ξεκινήσουν να παίζουν.

Εάν χρησιμοποιήσουν συσκευή οθόνης αφής, υπάρχουν ορισμένοι τίτλοι που μπορούν επίσης να αναπαραχθούν με χειριστήρια αφής. Αυτά έχουν τη μορφή ενός εικονικού χειριστηρίου, με κουμπιά που είναι τοποθετημένα σε κάθε πλευρά της οθόνης. Αυτά τα εικονικά χειριστήρια δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα σε παιχνίδια δράσης που κινούνται γρήγορα. Ωστόσο, για ορισμένους τύπους παιχνιδιών στρατηγικής  τα χειριστήρια στην οθόνη είναι επαρκή εάν δεν υπάρχει κανονικό χειριστήριο.

Αποδόσεις παιχνιδιού

Οι υπηρεσίες streaming εξαρτώνται από την απόδοσή τους. Για παράδειγμα, το Google Stadia έχει πολύ καλή απόδοση. Το Xbox Cloud Gaming είναι εξίσου ισχυρό, με μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις. Αρχικά, οι χρήστες έχουν μια πολύ καλύτερη εμπειρία με μια ενσύρματη ευρυζωνική σύνδεση από το Wi-Fi. Η σταθερότητα και η ταχύτητα που λαμβάνουν από το ενσύρματο Ethernet θα διατηρήσει τη ροή σταθερή, αρκεί οι servers της Microsoft να είναι ενεργοί.

Αν πρόκειται να παίξουν με Wi-Fi, πρέπει να αναζητήσουν τη ζώνη 5GHz, καθώς προσφέρει πολύ πιο αξιόπιστη απόδοση από τα 2.4GHz,. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό σε ορισμένα οικιακά routers που εκχωρούν αυτόματα συσκευές και δεν δίνουν την επιλογή να χωριστούν ζώνες. Το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για δημόσιο ή κοινόχρηστο Wi-Fi. Αν πρόκειται να παίξουν με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, χρειάζονται 5G ή πολύ καλό σήμα 4G για να έχουν αξιόπιστη απόδοση.

Με ισχυρή σύνδεση, η απόδοση του παιχνιδιού είναι εξαιρετική. Υπάρχει μια πολύ μικρή καθυστέρηση εισόδου, όπως συμβαίνει με όλες τις υπηρεσίες ροής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόβλημα. Εάν η σύνδεσή στο Wi-Fi πρέπει να διακοπεί, οι χρήστες έχουν 15 λεπτά για να επιστρέψουν στο παιχνίδι και να συνεχίσουν από το σημείο που σταματήσανε. Αυτό προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για παιχνίδια με έναν παίκτη που δεν έχουν αποθηκευτεί για λίγο. Η μεγαλύτερη διαφορά, ειδικά σε σύγκριση με το Xbox Series X που παίζεται σε τηλεόραση 4K, είναι η ανάλυση.

Εν ολίγοις, το Xbox Cloud Gaming δεν μπορεί να φτάσει μια κονσόλα νέας γενιάς και μια τηλεόραση 4K για την καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού, αλλά αυτό δεν είναι το νόημα της υπηρεσίας. Πρόκειται για την ευκολία να διαθέτουν οι χρήστες μια τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή, όπου κι αν βρίσκονται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.